Πώς η ΕΕ «ακυρώνει» το ένταλμα σύλληψης Τσερκέζ Κορμάζ

Εξέλιξη από το Δικαστήριο της ΕΕ καταγράφεται στην υπόθεση του Κούρδου αγωνιστή για την ελευθερία ο οποίος κρατείται στην Κύπρο, μετά από εκτέλεση σχετικού εντάλματος σύλληψης από τις Κυπριακές Αρχές. Το ένταλμα σύλληψης προερχόταν από τη Γερμανία, με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

Στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο μίλησε ο Κωστής Ευσταθίου, το δικηγορικό γραφείο του οποίου χειρίζεται την υπεράσπιση του Κορμάζ.

Όπως ανέφερε, είχε υποβληθεί αίτημα από την υπεράσπιση στο Δικαστήριο της ΕΕ. Η απάντηση από το Δικαστήριο

της ΕΕ ήρθε μέσω Ιρλανδίας, γιατί η Ιρλανδία είχε υποβάλει παρόμοιο προδικαστικό ερώτημα.

Όπως είπε ο κ.Ευσταθίου, διαισθάνθηκαν κι αυτοί (οι Ιρλανδοί), όπως και η υπεράσπιση του Τσερκέζ, ότι οι Εισαγγελικές Αρχές της Γερμανίας δεν αποτελούν δικαστική Αρχή στην έννοια του όρου, που ρυθμίζει τη διαδικασία έκδοσης του εντάλματος σύλληψης.

«Το Δικαστήριο αποφάσισε ξεκάθαρα ότι δεν είναι δικαστική Αρχή η Εισαγγελική Αρχή, επειδή ακριβώς είναι μέρος της Εκτελεστικής Εξουσίας και επηρεάζεται και είναι δυνατό μέσα στη δράση της να υπάρχουν πολιτικά κίνητρα ή ελατήρια. Αυτό δηλαδή που υποστήριξε η υπεράσπιση του Κούρδου αγωνιστή, ότι πίσω απ’ αυτή τη διαδικασία κρύβονται πολιτικοί λόγοι της Γερμανίας, να κατευνάσει κυρίως το τουρκικό Κράτος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τύχη του Κούρδου», εξήγησε.

«Το Δικαστήριό μας εδώ, πολύ σοφά είπε ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος να περιμένουμε να απαντηθεί και το δικό μας ερώτημα από την ΕΕ. Ικανοποιήθηκε από τις απαντήσεις στην Ιρλανδία. Την ερχόμενη Δευτέρα θα θέσει τα μέρη ενώπιόν της», συμπλήρωσε.

Θα πρέπει να απορριφθεί το ένταλμα, σημείωσε, κάτι το οποίο θα αποφασιστεί από το Δικαστήριο την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Ιουνίου. Πλέον θα πρέπει δικαστική Αρχή προς δικαστική Αρχή να κάνει τη διαδικασία και όχι Εισαγγελική Αρχή.

(Η παρέμβαση του Κ.Ευσταθίου στο 22.34)

Keywords
Τυχαία Θέματα