Πώς η Σαουδική Αραβία αλλάζει την Παγκόσμια ποδοσφαιρική τάξη πραγμάτων

Όταν ο σύλλογος η Al-Hilal της Σαουδικής Αραβίας σχεδίαζε προσφορά 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να υπογράψει τον Γάλλο σούπερ σταρ Kylian Mbappé – συμπεριλαμβανομένων 332 εκατομμυρίων δολαρίων στον σύλλογό του, Paris Saint-Germain (PSG) και ένα εντυπωσιακό πακέτο αποδοχών 775 εκατομμυρίων δολαρίων στον νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου,  για μόλις ένα χρόνο – επικρίθηκε από τους κριτικούς ως «αθλητικό

ξέπλυμα».

Ο Mbappé μπορεί να είπε όχι στην προσφορά τον Ιούλιο, αλλά ένα μήνα αργότερα, ο Νεϊμάρ Τζούνιορ είπε ναι στην Αλ-Χιλάλ, καθώς ο Βραζιλιάνος σταρ μετακόμισε από την PSG για μεταγραφικό κόστος περίπου 90 εκατ. ευρώ συν πρόσθετα, σύμφωνα με πολλά δημοσίεύματα.

Σε μια περίοδο ρεκόρ μεταγραφών, οι σύλλογοι της Σαουδικής Pro League (SPL) ξόδεψαν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αποκτώντας 94 παίκτες από το εξωτερικό από τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης – τη γαλλική Ligue 1, την ισπανική La Liga, τη Serie A της Ιταλίας, τη γερμανική Bundesliga και την αγγλική Premier League – σύμφωνα με την Deloitte.

Παρά το φτωχό ιστορικό του αραβικού έθνους όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κλιμάκωση των δαπανών της Σαουδικής Αραβίας για να μετατρέψει το εγχώριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της σε ένα άθλημα γεμάτο αστέρια, το όλο εγχείρημα δείχνει τη σοβαρότητα της φιλοδοξίας της.

Ο MBS για  «sportwashing»

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν λέει ότι δεν «ενδιαφέρεται» που η επένδυση της χώρας στον αθλητισμό χαρακτηρίζεται ως «ξέπλυμα αθλημάτων» (sportswashing).

«Λοιπόν, αν το sportswashing πρόκειται να αυξήσει το ΑΕΠ μου κατά ένα τοις εκατό, τότε θα συνεχίσω να το κάνω», είπε ο MBS σε μια συνέντευξη στο Fox News.

Σε ερώτηση αν τον ενοχλεί η χρήση του όρου, ο MBS συνέχισε: «Δεν με νοιάζει. Έχω ένα τοις εκατό αύξηση του ΑΕΠ από τον αθλητισμό και στοχεύω σε άλλο ένα και μισό τοις εκατό. Πείτε το όπως θέλετε, θα πάρουμε αυτό το ενάμισι τοις εκατό».

Μεγάλα ονόματα στο SPL

Οι σύλλογοι της Σαουδικής Αραβίας, αρκετοί από τους οποίους έχουν εξαγοραστεί από το κρατικό Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF), έχουν ήδη προσελκύσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλήματος.

Προσελκύοντας μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια του κόσμου στις χώρες του Κόλπου, το SPL θέλει «να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα εντός και εκτός γηπέδου», αν και θέλει να τονίσει ότι αυτοί οι παίκτες στο εξωτερικό θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη «νεαρών ταλέντων από τη Σαουδική Αραβία».

Κατά τη διάρκεια αυτής της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, το ελεγχόμενο από την κυβέρνηση PIF αύξησε τη σωρευτική αξία αυτών των τεσσάρων συλλόγων σχεδόν πέντε φορές, καθιστώντας τους τους πιο πολύτιμους στη χώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αθλητικής ιστοσελίδας Transfermarkt.

Πολλά άλλα κορυφαία αστέρια είπαν ανυπόμονα το ναι στο SPL, όπως ο νικητής της Χρυσής Μπάλας του 2022, Καρίμ Μπενζεμά, ο οποίος εντάχθηκε στην Αλ-Ιτιχάντ στο τέλος του συμβολαίου του με τον ισπανικό γίγαντα ποδοσφαίρου Ρεάλ Μαδρίτης.

Καθώς η ευρωπαϊκή μεταγραφική περίοδος πλησίαζε στο τέλος της, οι τέσσερις ομάδες που ανήκουν στην PIF έχουν ξοδέψει σχεδόν 835,1 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν κορυφαίους διεθνείς παίκτες, δείχνουν τα στοιχεία του Transfermarkt, που τις κατέταξαν στις 20 κορυφαίες ομάδες στον κόσμο με βάση τις μεταγραφικές δαπάνες, μαζί με ποδοσφαιρικούς γίγαντες από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Μόνο η Αλ Χιλάλ πλήρωσε περισσότερα από 353 εκατομμύρια ευρώ, περισσότερα από ό,τι η PSG και η Άρσεναλ, καθιστώντας την τη δεύτερη μεγαλύτερη χρηματοδότηση φέτος.

Η Σαουδική Pro League έχει ξεφαντώσει τις δαπάνες

Αυτό το καλοκαίρι, οι σαουδαραβικοί σύλλογοι έχουν ξοδέψει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την απόκτηση παικτών. Η SPL έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος δαπανών στη φετινή μεταγραφική περίοδο, μπροστά από την ισπανική La Liga και τη γερμανική Bundesliga, δύο από τα πιο ανεπτυγμένα πρωταθλήματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Οι νεοαποκτηθέντες παίκτες ενώνονται με τον πέντε φορές νικητή της Χρυσής Μπάλας, Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος έχει διετές συμβόλαιο με την Αλ-Νασρ όπου θα κερδίζει 200 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, και σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας είναι πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στον κόσμο.

Αυτή την περίοδο, 21 από τους πιο ακριβούς ποδοσφαιριστές στη Σαουδική Αραβία βάσει μεταγραφών –όλοι διεθνείς αστέρες– παίζουν σε έναν από τους συλλόγους που ανήκουν στο PIF.

Παρά τις οικονομικές δαπάνες, το SPL παραμένει σκόπιμα κλειστή σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της χρηματοοικονομικής δραστηριότητάς τους, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Carlo Nohra να επιβεβαιώνει στο CNN Sport ότι «δεν είχε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα [του SPL]» να αναφέρει τους μισθούς που προσφέρονται στο παίκτες και προπονητές.

Το PIF έχει 777 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη κατάθεσή του, με φιλοδοξίες να ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μέσα σε λίγα χρόνια. Το 2021, απέκτησε την αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ, προτού επικεντρωθεί σε εγχώριες επενδύσεις. Ο σύλλογος συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των κορυφαίων του κόσμου.

Το εκτόπισμά του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Σαουδικής Αραβίας

Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF) — το κρατικό επενδυτικό δοχείο της Σαουδικής Αραβίας που διαχειρίζεται η κυβέρνηση — είναι το έκτο μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο. Το PIF έχει επενδύσει σε διάφορα αθλήματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όπως το ποδόσφαιρο, η Formula 1 και η πυγμαχία.

Οι σύλλογοι της Σαουδικής Αραβίας που δεν ανήκουν στο PIF αγοράζουν επίσης παίκτες με μεγάλα συμβόλαια, με τον πρώην αρχηγό της Λίβερπουλ, Τζόρνταν Χέντερσον, 33 ετών, να λαμβάνει ένα εντυπωσιακό μισθό £700.000 την εβδομάδα, σύμφωνα με πολλά δημοσίευματα, σε περίπου £12 εκατομμύρια μεταγραφή από τη Λίβερπουλ στην Al-Ettifaq.

Πάντως σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο The Athletic, ο Χέντερσον είπε ότι αυτοί οι αριθμοί «απλώς δεν είναι αλήθεια».

Sky is the limit

«Ουσιαστικά, το μήνυμα είναι  «Κάνουμε επιχείρηση», είπε στο CNN ο Simon Chadwick, καθηγητής αθλητισμού και γεωπολιτικής οικονομίας στο SKEMA Business School.

«Έχουμε τόσα πολλά χρήματα που για έναν παίκτη που... πλησιάζει προς το τέλος της καριέρας του, μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά να του πληρώσουμε 700.000  βρετανικές λίρες την εβδομάδα], ή ό,τι άλλο είναι αυτό που πληρώνεται, και να έχουμε ακόμα τον Κριστιάνο  Ρονάλντο και εξακολουθεί να βρισκόμαστε  και για άλλους παίκτες», είπε ο Chadwick, περιγράφοντας την προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας να γίνει αθλητική υπερδύναμη, προσθέτοντας ότι ο ουρανός είναι το όριο όσον αφορά το κόστος.

Η αγάπη της Σαουδικής Αραβίας για το ποδόσφαιρο

Η Σαουδική Αραβία ακολουθεί τα βήματα πολλών άλλων χωρών - συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και του Κατάρ, επενδύοντας μεγάλα χρηματικά ποσά για να προσπαθήσουν να μετατραπούν σε ποδοσφαιρικές δυνάμεις.

Μένει να δούμε αν οι υπέρογκες επένδυσεις της Σαουδικής Αραβίας θα έχουν διαρκή αντίκτυπο ή θα μοιάζει με κάτι σαν μια δαπανηρή προσπάθεια αλλαγής επωνυμίας.

Η εθνική ομάδα της Σαουδικής Αραβίας έχει συμμετάσχει σε πολλά Παγκόσμια Κύπελλα και οι σύλλογοι της χώρας έχουν κερδίσει πολλούς Ασιατικούς τίτλους. Η νίκη της Σαουδικής Αραβίας επί της Αργεντινής κατά το περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών χαιρετίστηκε ως μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του τουρνουά, με τον βασιλιά της χώρας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ να ανακηρύσσει εθνική αργία ως αναγνώριση της νίκης.

Τα παιχνίδια συλλόγων μπορούν να προσελκύσουν τεράστια πλήθη στο έθνος της Μέσης Ανατολής. «Για παράδειγμα, Al-Ittihad εναντίον Al-Hilal, μιλάτε για συγκέντρωση πλήθους 40, 50, 60.000 ατόμων, αυτά είναι παιχνίδια που είναι συγκρίσιμα σε μέγεθος με Chelsea εναντίον Arsenal, Manchester United εναντίον Manchester City», είπε ο Chadwick.

Η αγορά παικτών σταρ, ορισμένοι αναμφισβήτητα έχουν περάσει την ακμή τους, παρέχει επίσης εύκολη νίκη για τις ομάδες της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με τον Kieran Maguire, συν-παρουσιαστή του podcast «The Price of Football».

Οι 4 υπερδυνάμεις της Saudi Pro League

Και οι 20 πιο ακριβοί παίκτες της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου αγοράστηκαν από έναν από τους συλλόγους που ανήκουν στο PIF: Al-Ittihad, Al-Ahli, Al-Nassr και Al-Hilal.
 

Από την πλευρά των αρχών της Σαουδικής Αραβίας, παίρνουν ένα έτοιμο προϊόν. Όλοι έχουν ακούσει για τον Μπενζεμά. Όλοι έχουν ακούσει για τον Κριστιάνο Ρονάλντο και ούτω καθεξής», είπε ο Maguire.

Οι υψηλές αθλητικές φιλοδοξίες της Σαουδικής Αραβίας δεν τελειώνουν με το SPL ή τη Newcastle United. Η χώρα φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA 2023 και διεκδικεί να φιλοξενήσει το Ασιατικό Κύπελλο AFC το 2027.

Αρκετές αναφορές μέσων ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι το βασίλειο του Κόλπου εξέταζε το ενδεχόμενο να υποβάλει υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών της FIFA του 2030 μαζί με την Ελλάδα και την Αίγυπτο - αν και φέρεται να σκέφτεται να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Εν τω μεταξύ, η Βασιλική Ισπανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (RFEF) συμφώνησε σε συμβόλαιο με το οποίο θα παίζεται το Ισπανικό Σούπερ Καπ στη Σαουδική Αραβία μέχρι το 2029, μια συμφωνία που θα αποφέρει στο ισπανικό κυβερνητικό όργανο μεταξύ 35-45 εκατομμυρίων ευρώ (38-48 εκατομμύρια δολάρια). ένα έτος.

Έκκληση προς τη νεολαία

Η Σαουδική Αραβία έχει πολύ νεαρό πληθυσμό: η πιο πρόσφατη απογραφή της χώρας αποκάλυψε ότι 32,2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη χώρα, σχεδόν το 42% των οποίων είναι ξένοι υπήκοοι – και το 51% του πληθυσμού της Σαουδικής Αραβίας είναι κάτω των 30 ετών. Από αυτόν τον πληθυσμό, οι αρχές της  Σαουδική Αραβία λένε ότι πάνω από το 80% παίζει, ή παρακολουθεί το ποδόσφαιρο, το εθνικό άθλημα.

Ο Chadwick εξηγεί ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανησυχεί για την προοπτική να ριζοσπαστικοποιηθούν τα νεότερα μέλη της κοινωνίας ή να αναβλύζει ένα αντικυβερνητικό συναίσθημα όπως αυτό της Αραβικής Άνοιξης – και προσπαθεί να προσφέρει στον πληθυσμό της μια ακμάζουσα ποδοσφαιρική βιομηχανία για να τους κρατήσει ήρεμους.

Αν και η ποδοσφαιρική βιομηχανία δημιουργεί θέσεις εργασίας, έσοδα από εξαγωγές και εσωτερικές επενδύσεις, «αυτό που είναι εξίσου σημαντικό είναι η ασφάλεια της βασιλικής οικογένειας», προσθέτει ο Chadwick.

Η Αραβική Άνοιξη, ένα κύμα διαμαρτυριών υπέρ της δημοκρατίας που κατέκλυσε τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική το 2011, πέτυχε ανάμεικτα αποτελέσματα. Τέσσερις Άραβες δικτάτορες στη Λιβύη, την Υεμένη, την Αίγυπτο και την Τυνησία ανατράπηκαν, προσφέροντας μια σύντομη αίσθηση νίκης στους διαδηλωτές, αλλά, από τότε, νέοι πόλεμοι έχουν οδηγήσει σε υποχώρηση των λαϊκών κινημάτων στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, οι αποτυχημένες εξεγέρσεις στο Μπαχρέιν και την ανατολική Σαουδική Αραβία ακολουθήθηκαν  από χρόνιες καταστολές και από έναν συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

«Αυτό που αρχίζουμε να βλέπουμε στη Σαουδική Αραβία αυτή τη στιγμή είναι η εμφάνιση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου. Και το κοινωνικό συμβόλαιο ουσιαστικά καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού της Gen Z», είπε ο Chadwick.

«Θέλεις τον Ρονάλντο; Τον πήρες. Θέλετε μερικές από τις καλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο; Τις πήρες. Θέλετε να έρθει το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Σαουδική Αραβία; Το καταλάβατε… Αλλά μην μας αμφισβητείτε», εξήγησε ο Τσάντγουικ.

Ο Maguire συμφωνεί, σημειώνοντας ότι η επένδυση στο ποδόσφαιρο «μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος ενός πολύ ευρύτερου κοινωνικοοικονομικού σχεδίου, που διαχειρίζονται οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας».

Ταυτόχρονα, σημειώθηκε «σημαντική αύξηση στον αριθμό των Σαουδάραβων που κρατούνται από τις αρχές, για παράδειγμα, για ανάρτηση αρνητικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη χώρα» φέτος, δήλωσε ο Chadwick στο CNN.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία είπε στο CNN ότι έχει τεκμηριώσει μια υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένης της κλιμακούμενης καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης και της αυξημένης χρήσης αντιτρομοκρατικών και κυβερνοεγκληματικών νόμων για να φιμώσει τους διαφωνούντες. Μεταξύ 2022 και 2023, η οργάνωση δήλωσε ότι έχει τεκμηριώσει αύξηση των ποινικών διώξεων σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Το 2022, η Αμνηστία ανέφερε τον υψηλότερο αριθμό ετήσιων εκτελέσεων στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια, με 196 νεκρούς.

«Η φήμη είναι σημαντική όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και… ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, όσο και αν έχει σημαντική οικονομική δύναμη, χρειάζεται ξένες επενδύσεις για την πραγματοποίηση της διαφοροποίησής του», εξήγησε ο Τζέιμς Ντόρσεϊ,  συγγραφέας του ιστολογίου. The Turbulent World of Middle East Soccer.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο και σχεδόν τα δύο τρίτα των εσόδων της εξακολουθούν να προέρχονται από την πώληση ορυκτών καυσίμων. Αλλά με τις τιμές του πετρελαίου να πέφτουν τακτικά κάτω από αυτό που χρειάζεται το κράτος του Κόλπου για να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό του, έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες στην προσπάθεια να φέρει επενδύσεις από το εξωτερικό μαζί με τις προσπάθειές του να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου.

Το ορόσημο των 20 χρόνων

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι το βασίλειο έχει περίπου 20 χρόνια για να διαφοροποιήσει την οικονομία του για να διασφαλίσει ότι θα είναι πιο ανθεκτικό, σύμφωνα με τον Chadwick – κυρίως για να χρηματοδοτήσει τα έργα του Vision 2030, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Neom 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μιας γραμμικής πόλης μήκους 106 μιλίων που ονομάζεται The Line και ένα φουτουριστικό σχέδιο για την ανανέωση της πρωτεύουσας.

«Μέρος του μεγάλου οράματος του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ανυπομονώντας για το 2030, έχει την επιθυμία του να καταστήσει τη Σαουδική Αραβία λιγότερο εξαρτημένη από τους φυσικούς πόρους για να εξετάσει μια οικονομία μετά τα καύσιμα [που περιλαμβάνει] τουρισμό και ψυχαγωγία. Εάν η Σαουδική Αραβία μπορεί να γίνει κόμβος για μεγάλα αθλητικά γεγονότα, τότε αυτός είναι ένας τρόπος να προσελκύσετε το ενδιαφέρον στη χώρα», δήλωσε ο Maguire.

Το CNN απευθύνθηκε στο Υπουργείο Αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας για σχολιασμό σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι το βασίλειο έχει υποχωρήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και επενδύει στο ποδόσφαιρο ως τρόπο «αθλητισμού» της εικόνας του.

Απαντώντας σε προηγούμενες επικρίσεις για το υποτιθέμενο «sportswashing» της Σαουδικής Αραβίας, ο υπουργός Αθλητισμού του βασιλείου Πρίγκιπας Abdulaziz bin Turki Al-Faisal είπε: «Οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τη Σαουδική Αραβία, δεν έχουν πάει ποτέ στη Σαουδική Αραβία, βγαίνουν και μιλάνε για αυτό ως αν έχουν ζήσει εκεί για 30 χρόνια, 40 χρόνια. Έτσι λέω πάντα στους ανθρώπους, έλα στη Σαουδική Αραβία. Ελάτε να δείτε τη Σαουδική Αραβία.

«Δείτε τι είναι, δείτε τους ανθρώπους, γνωρίστε τους ανθρώπους. Κοιτάξτε τι κάνει η χώρα για το μέλλον των ανθρώπων στη Σαουδική Αραβία, τότε μπορείτε να ασκήσετε κριτική όσο θέλετε», πρόσθεσε.

Αναφορές για έλλειψη διαφάνειας

Ο νέος διευθυντής ποδοσφαίρου της SPL, Michael Emenalo, λέει ότι αυτό που κάνει το ποδόσφαιρο της Σαουδικής Αραβίας «δεν διαφέρει από αυτό που έκανε η Premier League».

«Υπήρξε μια εποχή που όλα αφορούσαν την Ιταλία. Υπήρξε μια εποχή που όλα αφορούσαν την Ισπανία. Αυτό που αναζητούμε στον κλάδο είναι μια ευκαιρία να ανταγωνιστούμε και να ανταγωνιστούμε σε ομοιόμορφη κλίμακα και να βελτιώσουμε ό,τι υπάρχει στον κλάδο», δήλωσε ο Emenalo σε δελτίο τύπου που εστάλη στο CNN.

Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Σαουδικής Pro League, Carlo Nohra, δήλωσε στο CNN ότι υπάρχει λογική πίσω από τη στρατηγική της λίγκας ότι τα χρήματα δεν είναι αντικείμενο προσέλκυσης διεθνών αστέρων.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα πληρώσουμε αγοραία αξία για να δελεάσουμε τους ανθρώπους να έρθουν εδώ σε αυτό το πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής μας».

Αλλά οι αναλυτές λένε ότι η διαφορά έγκειται στο επίπεδο διαφάνειας, το οποίο «απλώς δεν υπάρχει στη Σαουδική Αραβία», εξήγησε ο Chadwick στο CNN.

Το ευρωπαϊκό διοικητικό όργανο ποδοσφαίρου UEFA έχει κανόνες για το οικονομικό δίκαιο παιχνίδι (FFP) για τις δαπάνες των ομάδων, ενώ η Major League Soccer στις ΗΠΑ έχει ανώτατο όριο μισθών για τους συλλόγους της.

Ο Nohra είπε στο CNN ότι, τελικά, η χώρα θέλει το 0,3% του ΑΕΠ της να προέρχεται από το ποδόσφαιρο για να γίνει παρόμοιο με αυτό της Premier League για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου – από την τρέχουσα αξία του «0.000 κάτι».

«Δεν έχουν καμία ευκαιρία να μπουν σε αυτό το νούμερο προς το παρόν», εξήγησε ο Maguire, αλλά πρόσθεσε ότι το SPL θα μπορούσε ίσως να περάσει στο top 10 των εγχώριων πρωταθλημάτων του κόσμου.

«Αυτό είναι εφικτό δεδομένου του χρηματικού ποσού που ξοδεύουν».

«Νομίζω ότι είναι ρεαλιστές. Δεν λένε ότι θα ξεπεράσουν τη La Liga ή την Premier League ή τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα», είπε ο Maguire.

Όταν το Peterson Institute for International Economics συνέκρινε τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του κόσμου με κριτήρια όπως η διακυβέρνηση, η διαφάνεια και η λογοδοσία το 2019, το PIF σημείωσε πολύ κάτω από το μέσο όρο σε ένα μέτρο που συνδυάζει αυτά τα κριτήρια και κατατάχθηκε στο τελευταίο 10 από τα 64 ταμεία, ακριβώς πάνω. Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων.

Το CNN απευθύνθηκε στο PIF για περαιτέρω σχόλια σχετικά με τις επενδύσεις του στον αθλητισμό, ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο και το γκολφ, και τις επικρίσεις για την έλλειψη διαφάνειας.

Ο Τσάντγουικ εξέφρασε ανησυχίες για το πώς η έλλειψη οικονομικών κανόνων που επηρεάζουν τους συλλόγους της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να μειώσει τους κανονισμούς του FFP της UEFA, καθώς και αυτούς της Premier League, ή να επηρεάσει τα συστήματα διακυβέρνησης της FIFA.

Η έλλειψη διαφάνειας στο ταμείο περιουσίας της Σαουδικής Αραβίας έχει ήδη εγείρει υποψίες στον τομέα του γκολφ και της πολιτικής των ΗΠΑ. Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, η Μόνιμη Υποεπιτροπή Ερευνών της Γερουσίας ξεκίνησε μια έρευνα σχετικά με τη συμφωνία του PGA Tour με το ελεγχόμενο από το PIF LIV Golf.

Ο Chadwick είπε στο CNN ότι, εφόσον δεν υπάρχει ανεξάρτητος οργανισμός που να παρακολουθεί την αναφορά των οικονομικών προσπαθειών κάθε πρωταθλήματος, «κανείς δεν ξέρει πραγματικά με βεβαιότητα ποιες είναι οι ακριβείς οικονομικές πληροφορίες».

«Αυτό το κενό [πληροφοριών], αυτή η αβεβαιότητα είναι τυλιγμένη σε ένα καπλαμά lobbying, το οποίο έχει ως στόχο είτε να υπερδιογκώσει είτε να υποδιογκώσει τις αξίες μεταγραφών και τις πληροφορίες μισθών των παικτών, επειδή εξυπηρετεί έναν πολιτικό σκοπό», λέει ο Chadwick, προσθέτοντας ότι αυτός ο σκοπός είναι «σηματοδοτικό .»

«Είναι σχεδόν σαν οι ποδοσφαιριστές να γίνονται κατά κάποιο τρόπο γεωπολιτικά πιόνια».

Πηγή: CNN 

Keywords
σαουδικη αραβια, ligue 1, serie a, premier league, fox news, formula 1, manchester united, διεθνής αμνηστία, top 10, pga tour, προσφορες, σταρ, paris, psg, pro, league, spl, liga, bundesliga, mbs, αεπ, fox, news, γαλλια, καλοκαιρι, cnn, sport, sky, business, school, chelsea, arsenal, city, podcast, newcastle, fifa, ελλαδα, αιγυπτος, απογραφη, νεότερα, λιβυη, τυνησια, διαδηλωσεις, εμφάνιση, world, soccer, πετρελαιο, vision, uefa, major, ηπα, top, γκολφ, pga, golf, εθνος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μετρο, απογραφη 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, σουλταν αλ σαουντ, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, κοινωνικος τουρισμος, ιεκ ακμη, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, αποτελεσματα, βγαινουν, psg, νικητη, χωρες, αεπ, αθλητικα, ακμη, αφρικη, γερμανια, εθνικη, ηπα, ισπανια, ιταλια, οικονομια, ονοματα, οροσημο, παιχνιδια, περιοδος, ρεαλ, σταρ, υεμενη, bundesliga, cnn, formula 1, mbs, news, pga, sport, uefa, αγαπη, αγορα, αυξηση, αμνηστια, ανοιξη, ανθρωπινα δικαιωματα, αρσεναλ, αστερια, βορεια, γεγονοτα, γινει, γινονται, γιγαντες, δυναμη, δειτε, διεθνής αμνηστία, δειχνει, εγινε, εγχειρημα, ευκαιρια, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ελλειψη, εβδομαδα, εργα, εμφάνιση, επενδυσεις, εποχη, επιθυμια, ερευνα, ετοιμο, ετων, ετος, θεσεις εργασιας, λιβερπουλ, ισπανικο, ιστορικο, καταρ, γκολφ, κυβερνηση, κυμα, κυπελλο, κλιμακα, κομβος, κρατικο, μπορειτε, μοχαμεντ, νεότερα, νικη, νιουκαστλ, ομαδα, παντα, ουρανος, ουσιαστικα, ποδοσφαιρο, πριγκιπας, πυγμαχια, ρεαλ μαδριτης, ρεκορ, ροναλντο, συγκεντρωση, συρια, συλλογοι, σουπερ, σχεδιο, σχολια, τι ειναι, τοις εκατο, φημη, arsenal, ασφαλεια, βηματα, business, chelsea, δικαιωματα, εξαγωγες, εθνικο, newcastle, fifa, fox, fox news, golf, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, league, liga, ligue 1, major, manchester united, μοιαζει, μπροστα, ομαδες, πακετο, paris, παιχνιδι, pga tour, πληροφοριες, podcast, premier league, πωληση, pro, school, serie a, soccer, spl, top 10, top, θεσεις, vision, world, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα