Πόση δόση του εμβολίου Moderna εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη ανοσία

Ένα από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού φαίνεται να κάνει σημαντικά βήματα  προς τη δημιουργία μόνιμης ανοσίας.

Σύμφωνα με το περιοδικό Nature, δύο εμβόλια που το καθένα περιείχε μόνο το ένα τέταρτο της τυπικής δόσης του εμβολίου Moderna COVID δημιούργησαν μακροχρόνια προστατευτικά αντισώματα και Τ κύτταρα που καταπολεμούν τους ιούς, σύμφωνα με δοκιμές σε σχεδόν τρεις δωδεκάδες άτομα. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν τη δυνατότητα χορήγησης κλασματικών δόσεων

για την επέκταση περιορισμένων αποθεμάτων εμβολίου και την επιτάχυνση της παγκόσμιας προσπάθειας ανοσοποίησης.

Από το 2016, μια τέτοια στρατηγική μείωσης της δόσης έχει εμβολιάσει με επιτυχία εκατομμύρια ανθρώπους στην Αφρική και τη Νότια Αμερική κατά του κίτρινου πυρετού. Ωστόσο, δεν έχει δοκιμαστεί παρόμοια προσέγγιση ως απάντηση στη COVID-19, παρά την έλλειψη εμβολίων σε μεγάλο μέρος του παγκόσμιου νότου.

«Υπάρχει μια τεράστια προκατάληψη και σκοτώνει ανθρώπους», δήλωσε ο Alex Tabarrok, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο George Mason στο Fairfax της Βιρτζίνια. «Αν το κάναμε αυτό τον Ιανουάριο, θα μπορούσαμε να έχουμε εμβολιάσει δεκάδες, ίσως εκατοντάδες, εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους».

Η σωστή δόση;

Όπως αναφέρει το περιοδικό, στην πρώτη δοκιμή του εμβολίου που βασίζεται στο mRNA της Moderna, οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν ένα από τα τρία επίπεδα δόσης: 25, 100 ή 250 μικρογραμμάρια. Η μεγάλη δόση αποδείχθηκε πολύ τοξική. Η χαμηλή δόση προκάλεσε την ασθενέστερη ανοσοαπόκριση. Η μέση δόση φάνηκε να προσφέρει την καλύτερη ισορροπία: προκάλεσε ισχυρή ανοσία και είχε αποδεκτές παρενέργειες.

Αυτή η δόση των 100 μικρογραμμαρίων έγινε τελικά εκείνη που εγκρίθηκε για μαζική χρήση σε δεκάδες χώρες. Αλλά οι επιστήμονες της Moderna έδειξαν αργότερα ότι η μισή δόση φάνηκε να είναι εξίσου καλή με την τυπική δόση για την τόνωση της ανοσολογικής προστασίας.

Για να μάθουν αν μια χαμηλή δόση μπορεί να προσφέρει προστασία, οι επιστήμονες ανέλυσαν αίμα από 35 συμμετέχοντες στην αρχική δοκιμή. Ο καθένας είχε λάβει δύο εμβολιασμούς εμβολίων των 25 μικρογραμμαρίων σε απόσταση 28 ημερών.

Έξι μήνες μετά τη δεύτερη λήψη, σχεδόν και οι 35 συμμετέχοντες είχαν «εξουδετερωτικά» αντισώματα, τα οποία εμποδίζουν τον ιό να μολύνει τα κύτταρα, ανέφεραν οι ερευνητές σε ένα προσχέδιο που δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουλίου. Το αίμα των συμμετεχόντων περιείχε επίσης ένα «στρατό» διαφορετικών Τ κυττάρων, και τα δύο «δολοφονικά» κύτταρα που μπορούν να καταστρέψουν τα μολυσμένα κύτταρα και μια ποικιλία «βοηθητικών» κυττάρων που βοηθούν στη γενική ανοσολογική άμυνα.

Τα επίπεδα τόσο των αντισωμάτων όσο και των Τ κυττάρων ήταν συγκρίσιμα με αυτά που βρέθηκαν σε άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

«Είναι αρκετά αξιοσημείωτο - και αρκετά υποσχόμενο - ότι μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε απαντήσεις για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε η Daniela Weiskopf, ανοσολόγος στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας της La Jolla (LJI) στην Καλιφόρνια και από κοινού συγγραφέας της μελέτης, που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Η Corine Geurts van Kessel, κλινική ιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, συμφωνεί. «Είναι αρκετά καλά νέα»,είπε. «Ακόμη και με χαμηλή δόση, μπορείτε να προωθήσετε το δικό σας ανοσοποιητικό σύστημα με πολύ ωραίο τρόπο».

Η Weiskopf και η πείσης συγγραφέας της μελέτης, Shane Crotty, επίσης στο LJI, συγκαταλέγονται μεταξύ των επιστημόνων που θα προτιμούσαν προσεκτικά σχεδιασμένες δοκιμές για να επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα των μειωμένων δόσεων εμβολίου πριν από την ευρεία εφαρμογή αυτού του σχήματος. Μία τέτοια δοκιμή συνεχίζεται: μια μελέτη στο Βέλγιο συγκρίνει μια έκδοση χαμηλότερης δόσης του εμβολίου από το Pfizer-BioNTech με την τυπική δόση.

Ωστόσο, η Sarah Cobey, μια ερευνητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο στο Ιλινόις και συγγραφέας ενός σχολίου 5 Ιουλίου Nature Medicine  που υποστηρίζει τη δόση «κλασμάτωση», διαφωνεί σχετικά με την ανάγκη για χρονοβόρα συλλογή δεδομένων.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε τόσο πολύ», είπε. «Οι άνθρωποι πεθαίνουν και έχουμε ιστορικό προηγούμενο για να κάνουμε πολύ λογικές υποθέσεις που πιστεύουμε ότι θα σώσουν ζωές».

Λιγότερο είναι περισσότερο

Ακόμα κι αν οι ανοσολογικές αντιδράσεις που προωθούνται από τη στρατηγική χαμηλής δόσης είναι μόνο μέτρια αποτελεσματικές στη διατήρηση του SARS-CoV-2, θα μπορούσε ακόμη να αξίζει να δοθούν τετάρτες δόσεις για να επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζει ο Tabarrok.

Σύμφωνα με μια μελέτη μοντελοποίησης που δημοσιεύτηκε από τον Tabarrok και άλλους οικονομολόγους, μια τέτοια προσέγγιση θα μείωνε τις λοιμώξεις και τους θανάτους που συνδέονται με το COVID περισσότερο από τις τρέχουσες πολιτικές6. Η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Η μισή δόση τώρα είναι πιο χρήσιμη για ένα άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί από μια πλήρη δόση ένα χρόνο από τώρα, λέει ο Tabarrok, πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση της δόσης «είναι ένας τρόπος προώθησης της ισότητας των εμβολίων».

Keywords
Τυχαία Θέματα