ΠΟΥ: «Πέρα από αδιανόητη» η κατάσταση στη Γάζα

Το σύστημα υγείας στη Γάζα έχει γονατίσει και δεν μπορούμε να αφήσουμε να χαθεί ούτε ασθενοφόρο ή κρεβάτι νοσοκομείου, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ζητώντας την επιβολή εκεχειρίας "τώρα".

"Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο φρικτή από μέρα σε μέρα ... κυριολεκτικά πέρα από το αδιανόητο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λίντμαϊερ ενώπιον των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) δήλωσε το βράδυ της

Πέμπτης ότι μόνο 14 από τα 36 νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας λειτουργούσαν ακόμη όσο καλύτερα μπορούσαν.

"Παιδιά και άνθρωποι που εκλιπαρούν και κλαίνε για (να έχουν) νερό, εδώ βρισκόμαστε, σε ένα στάδιο όπου οι πλέον τρέχουσες προμήθειες, οι πιο βασικές, δεν είναι πλέον προσβάσιμες", υπογράμμισε ο Λίντμαϊερ.

Η εκτίμηση της διαθεσιμότητας νερού σήμερα στη Γάζα είναι "ένα ή δύο λίτρα πόσιμο νερό ημερησίως, για κάθε χρήση, όχι μόνο για να πίνουν", πρόσθεσε.

Οι κάτοικοι άρχισαν να κόβουν τις ξύλινες κολώνες με τις γραμμές τηλεφώνου για να έχουν λίγο ξύλο για να ζεσταθούν, ή να μαγειρέψουν ίσως", δήλωσε ο Λίντμαϊερ.

"Ο πολιτισμός είναι έτοιμος να καταρρεύσει", προειδοποίησε ο Λίντμαϊερ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ήταν προγραμματισμένο μια αυτοκινητοπομπή να μεταφέρει σήμερα ιατρικές προμήθειες στο νοσοκομείο Αλ-'Αχλι 'Αραμπ στην πόλη της Γάζας και να μεταφέρει δώδεκα ασθενείς προς τον νότο.

"Μας έκαναν γνωστό σήμερα το πρωί ότι αυτή η αποστολή χρειάστηκε να ανασταλεί λόγω της κατάστασης ασφαλείας", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

"Οι άνθρωποι που φροντίζουν ασθενείς στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν αρκετό νερό και τρόφιμα για να συνεχίσουν να εργάζονται", δήλωσε.

"Οι ασθενείς αιμορραγούν στο έδαφος, οι υπηρεσίες τραυματολογίας μοιάζουν με πεδία μάχης", δήλωσε ο Λίντμαϊερ.

"Η ωμότητα αυτή πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε "εκεχειρία και τη χρειαζόμαστε τώρα", δήλωσε.

Μετά τη χωρίς προηγούμενο επίθεση που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, στην οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι σύμφωνα με τα στοιχεία των ισραηλινών αρχών, το Ισραήλ απάντησε με μαζικούς βομβαρδισμούς και μια χερσαία επιχείρηση που έχουν προκαλέσει τον θάνατο 17.177 ανθρώπων στη Γάζα, κυρίως γυναικών και παιδιών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ένα μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας έχει μετατραπεί σε ερείπια. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 80% του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί, και υφίσταται τις ελλείψεις σε νερό, καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, πέραν του κινδύνου των μεταδοτικών νόσων.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) ζήτησε σήμερα "άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία" στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τα ισραηλινά πλήγματα έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 17.400 ανθρώπων σε δύο μήνες.

"Καλώ όλα τα κράτη μέλη να προβούν σε άμεσες ενέργειες για την εφαρμογή άμεσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας", δήλωσε ο Φιλίπ Λαζαρινί, σύμφωνα με ανακοίνωση. "Η έκκληση να σταματήσει η εκατόμβη ζωών Παλαιστινίων στη Γάζα δεν σημαίνει άρνηση των αποτρόπαιων επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ", που διέπραξε η Χαμάς.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το καθιστά «συνένοχο στη σφαγή» στη Λωρίδα της Γάζας

Η αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το καθιστά «συνένοχο στη σφαγή» στη Λωρίδα της Γάζας, κατήγγειλαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) σε ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα.

«Μέχρι σήμερα, η αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τα βέτο των κρατών μελών, ιδίως των ΗΠΑ, τα καθιστούν συνένοχους στη συνεχιζόμενη σφαγή», γράφει η ΜΚΟ.

Η Χαμάς ζητά από την UNESCO να σώσει θησαυρούς της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Λωρίδας της Γάζας

Τεμένη, το τελευταίο τουρκικό χαμάμ και η παλαιότερη εκκλησία στη Γάζα: ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ έχει ισοπεδώσει ή καταστρέψει αμέτρητα ιστορικά κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας, με την Χαμάς να ζητά από την UNESCO να δράσει.

Βίντεο και φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σήμερα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τα ερείπια του ιστορικού τεμένους αλ Ομάρι, του μεγαλύτερου και παλαιότερου στην πόλη της Γάζας, από το οποίο μόνο ο μιναρές φαίνεται άθικτος. Το υπόλοιπο μέρος αυτού του ιερού τόπου που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, και πρωτύτερα ήταν εκκλησία, είναι ραγισμένοι, πεσμένοι λευκοί πέτρινοι τοίχοι. Η Χαμάς ανέφερε σήμερα ότι το Ισραήλ βομβάρδισε αυτό το μεσαιωνικό τέμενος κάνοντας λόγο για ένα «ειδεχθές, βάρβαρο έγκλημα». Δημοσιογράφοι του Reuters και του Al Jazzera αναγνώρισαν ότι οι φωτογραφίες είναι του τεμένους.

Το υπουργείο Αρχαιοτήτων της κυβέρνησης της Χαμάς κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του τη «καταστροφή ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων» από τον ισραηλινό στρατό, που βομβαρδίζει ανηλεώς τον θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου όταν και ξέσπασε ο πόλεμος μετά τη σφαγή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

«Το έγκλημα που συνιστά η στόχευση και η καταστροφή αρχαιολογικών χώρων θα πρέπει να ωθήσει τον κόσμο και την UNESCO να δράσουν για τη διατήρηση αυτής της μεγάλης πολιτισμικής και πολιτιστικής κληρονομιάς», τόνισε το υπουργείο, το οποίο ανέφερε ότι 104 τεμένη έχουν ισοπεδωθεί από την αρχή του πολέμου.

Μεταξύ αυτών, το τέμενος αλ Ομάρι καθώς και το τέμενος Οτμάν μπιν Κασκάρ, που βρίσκεται επίσης στην πόλη της Γάζας, που βομβαρδίστηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές χθες και σήμερα, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς.

Το υπουργείο επίσης εκφράζει τη λύπη του για την καταστροφή του χαμάμ αλ Σαμάρα, του τελευταίου τουρκικού λουτρού στο έδαφος του παλαιστινιακού θύλακα, όπου οι κάτοικοι της Γάζας έπαιρναν νερό για πάνω από 1.000 χρόνια.

Τέλος, τρεις εκκλησίες καταστράφηκαν, και πάλι σύμφωνα με τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της χιλιόχρονης ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου, η παλαιότερη που εξακολουθεί να λειτουργεί στην περιοχή, που βρίσκεται στην καρδιά της ιστορικής συνοικίας της παλιάς πόλης της Γάζας. Η εκκλησία έγινε στόχος βομβαρδισμού στις 18 Οκτωβρίου.

Η αρχιτεκτονική κληρονομιά της Λωρίδας της Γάζας είχε ήδη δεχθεί πλήγματα κατά τους προηγούμενους πολέμους μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ανέλαβε την εξουσία στην περιοχή το 2007.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό έγιναν σε Ιορδανία, Λίβανο και Υεμένη

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και αποδοκιμασίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας έγιναν σήμερα σε πολλές αραβικές χώρες.

Στην Ιορδανία, μεγάλη πορεία διοργανώθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας Αμμάν μετά την προσευχή της Παρασκευής. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Ο λαός απαιτεί λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «Εμείς πεθαίνουμε, αλλά η Παλαιστίνη ζει», μεταδίδει η εφημερίδα Al Ghad. Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Όχι στον πόλεμο που οδηγεί τα παιδιά της Γάζας στη λιμοκτονία και στην εξαθλίωση».

Ομάδα διαδηλωτών έφθασε μέχρι την αμερικανική πρεσβεία στο Αμμάν, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των ΗΠΑ. Πολλοί από τους κατοίκους της Ιορδανίας, χώρας που διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, είναι παλαιστινιακής καταγωγής. Κατηγορούν την Ουάσινγκτον για την αμέριστη υποστήριξή της στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και ζητούν από την ιορδανική κυβέρνηση να διακόψει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Στον Λίβανο, δεκάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε σιωπηλή καθιστική διαμαρτυρία κοντά στη γαλλική πρεσβεία στη Βηρυτό, καταδικάζοντας τις δολοφονίες αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και ζητώντας κατάπαυση του πυρός. Γύρω τους διακρίνονταν σάκοι μεταφοράς πτωμάτων, ενώ οι διαδηλωτές είχαν κλείσει τα στόματα τους με ταινίες που έγραφαν «Εκεχειρία στη Γάζα».

Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων έγιναν και σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούθι. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah, στη Σάιντα – προπύργιο των Χούθι στον βορρά της Υεμένηςδιαδηλωτές επιδοκίμασαν τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και πλοίων ισραηλινών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Χούθι έχουν παρέμβει στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλκαι Χαμάς, εξαπολύοντας επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ. Στο πλαίσιο των απειλών τους εναντίον πλοίων ισραηλινών συμφερόντων, την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσαν πως επιτέθηκαν σε δύο «ισραηλινά πλοία» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP - Reuters - dpa

Keywords
γαζα, λωρίδα της γάζας, οηε, υφίσταται, σημαίνει, ηπα, μκο, unesco, reuters, διαδηλωσεις, υεμένης, απε-μπε, afp, dpa, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, στρατος, σαμαρας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, χωρες, ηπα, θαλασσα, ιορδανια, ισραηλ, μκο, ξυλο, οηε, πλαισιο, ταινιες, φωτογραφιες, afp, reuters, αδρανεια, αμερικανικη πρεσβεια, απε, απε-μπε, αρχιτεκτονικη, εβδομαδες, βετο, βραδυ, βρισκεται, γινεται, γιατροι χωρις συνορα, γιατροι, δωδεκα, δολοφονιες, δικτυο, εγινε, εδαφος, εκκλησια, εκτιμηση, εβδομαδα, ερυθρα, ερυθρα θαλασσα, εφημεριδα, ζητα, ζωων, χαμαμ, υπηρεσιες, υφίσταται, κυβερνηση, κτιρια, λευτερια, λυπη, λογο, λωρίδα της γάζας, μηνες, νερο, νοσοκομεια, μπε, παιδια, παλαιστινη, πεδια, πρωι, συνθηματα, υπουργειο υγειας, υεμένης, φαρμακα, εφαρμογη, εκκλησιες, η εφημεριδα, υπουργειο, καρδια, κρεβατι, νοσοκομειο, σημαίνει, τοιχοι, ουασινγκτον, υγειας, unesco
Τυχαία Θέματα