Προ αδιεξόδου ο δρόμος Πάφου–Πόλης - Επιστολή Intrakat σε Υπ.Μεταφορών

Την συστηματική παραβίαση των όρων της σύμβασης κατασκευής του Αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς καταλογίζει στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, η κατασκευαστική εταιρία Intrakat, η οποία προειδοποιεί με λύση της σύμβασης, εάν το Κυπριακό Δημόσιο δεν προβεί σε επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αφορούν το έργο.

Πρόκειται για ένα σημαντικό οδικό έργο, ύψους 86,8 εκατ. ευρώ, το οποίο ανέλαβε η Intrakat τον Μάιο του 2021 αντιμετωπίζοντας

σχεδόν από την έναρξη κατασκευής του πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα, που έχουν φέρει την κατασκευάστρια εταιρεία προ αδιεξόδου, χωρίς αυτή, όπως ολα δείχνουν να φέρει ευθύνη.

Σύμφωνα με επιστολή προς το Υπουργείο που υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat, κ. Αναστάσιος Αρανίτης, έχουν προκύψει σοβαρά θέματα στην υλοποίηση του έργου, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται – μεταξύ άλλων - η μη χορήγηση παράτασης λόγω της πανδημίας, η καταλληλότητα των υλικών για την κατασκευή των επιχωμάτων του έργου καθώς και η αδειοδότηση των προβλεπόμενων στην σύμβαση αποθεσιοθαλάμων και η καθυστέρηση στη συντέλεση απαλλοτριώσεων. Επίσης είναι σημαντική η έλλειψη αδρανών υλικών από τα λατομεία της Επαρχίας Πάφου, η καθυστέρηση στη μετακίνηση του δικτύου υψηλής τάσης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) και η υπέρμετρη αύξηση του κόστους κατασκευής λόγω του πληθωρισμού που πυροδότησαν ο πόλεμος στην Ουκρανία και άλλα διεθνή γεγονότα.

Πρόκειται για ζητήματα τα οποία είναι γνωστά στο υπουργείο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, καθώς έχει ενημερωθεί σχετικά από την εταιρεία. Στην επιστολή της, η Intrakat προσάπτει στο Υπουργείο συστηματική παράλειψη της άσκησης των συμβατικών του υποχρεώσεων, αλλά και μονίμως αρνητική, αδιάλλακτη και αδιαπραγμάτευτη στάση, καθώς και αδικαιολόγητη και υπέρμετρη καθυστέρηση στην επίλυση των προβλημάτων του.

Επίσης, καταλογίζει στο Υπουργείο την υιοθέτηση ερμηνειών που έρχονται σε αντίθεση με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, απορρίπτει ως «ακατάλληλα» προϊόντα εκσκαφών, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει ελάχιστες επιχωματώσεις, την ώρα που αυτά είναι κατάλληλα για τον σκοπό αυτό και πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές της σύμβασης, προξενώντας έτσι αδικαιολόγητη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ, βάσει της μελέτης οδοποιίας, η Intrakat προβλεπόταν να κατασκευάσει επιχώματα 2,5 εκατ. κυβικών μέτρων, όμως λόγω αυτής της αρνητικής στάσης, έχει κατασκευάσει ελάχιστα, ελλείψει άλλων κατάλληλων – κατά το Υπουργείο – υλικών.

Η Intrakat επισημαίνει ότι άμεση συνέπεια της συγκεκριμένης στάσης είναι ότι παρεμποδίζεται η ομαλή υλοποίηση του έργου, συμπαρασύροντας το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό του, με αποτέλεσμα να καθίσταται επισφαλής η συνέχιση και η βιωσιμότητά του και η εργολαβία να υφίσταται ζημιές πολλών εκατομμυρίων ευρώ, την οποία θα κληθεί να επωμιστεί ο Κύπριος φορολογούμενος. «Το έργο καθημερινά “αιμορραγεί”», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Για τον λόγο αυτό, η διοίκηση επιζητεί την άμεση επίλυση των προβλημάτων με σκοπό την ομαλή συνέχιση του τόσο σημαντικού έργου.

Υπενθυμίζεται ότι στο έργο, μήκους 15 χλμ. με δύο σήραγγες μήκους 950 μ. και πέντε υψηλές γέφυρες μήκους 1.500 μ., η Intrakat χρησιμοποιεί νέες, πρωτοποριακές τεχνολογίες, που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και τους εργαζόμενους  και έχουν αποσπάσει θετικότατα σχόλια από τα μέσα ενημέρωσης,

Keywords
Τυχαία Θέματα