Προεδρικές 2023: Ονοματολογία, προβλέψεις και το κόμμα «κλειδί» (ΒΙΝΤΕΟ)

Για τις Προεδρικές εκλογές του 2023 μίλησαν στο Μεσημέρι και Κάτι ο εκλογολόγος Νάσιος Ορεινός και ο πολιτικός αναλυτής Γιάννος Κατσουρίδης.

Αρχικά ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι το πολιτικό σκηνικό έχει εισέλθει σε μια μεγάλη πολιτική εκστρατεία, τονίζοντας ότι κάθε φορά επεκτείνεται η προεκλογική εκστρατεία, ενώ έχουμε ήδη εξαγγελίες υποψηφιοτήτων.

Πρόσθεσε ότι σε όλα τα κόμματα  είναι υπό εξέλιξη διεργασίες για τις Προεδρικές εκλογές,

τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με τις εκλογές και οι αναλυτές καταγράφουν τις τάσεις. «Με τον νέο χρόνο θα είμαστε σε μια καθαρά προεκλογική χρονιά». Συμπλήρωσε ότι μέχρι την Άνοιξη θα ανακοινώσουν τους υποψήφιους τους και τα μεγάλα κόμματα.

Ο κ. Κατσουρίδης τόνισε ότι το πολιτικό σκηνικό είναι πολύ ρευστό και είναι πολύ δύσκολές οι όποιες εκτιμήσεις λόγω της μείωσης της δυναμικότητας των κομμάτων, ενώ είναι αρκετοί οι οποίοι δεν πήγαν να ψηφίσουν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Επεσήμανε ότι η αντιπολίτευση παρουσιάζει μια πολύ μεγάλη δυστοκία στην επιλογή υποψήφιου σε αντίθεση με τον ΔΗΣΥ. «Οι πολιτικές θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να παντρευτούν με ευκολία». Συμπλήρωσε ότι θα υπάρξουν αυτόνομες παρουσίες στον πρώτο γύρο και το ΕΛΑΜ θα έχει ένα καθοριστικό ρόλο στον δεύτερο γύρο.

Διευκρίνισε ότι το εκλογικό σώμα της χώρας είναι παραδοσιακά κεντροδεξιάς φοράς. «Πλέον έχει μειωθεί ο έλεγχος που ασκούν τα κόμματα πάνω στην κοινωνία και έχει δημιουργηθεί ο χώρος για έναν άλλου τύπου υποψήφιο όπως για παράδειγμα ένας τεχνοκράτης που χαίρει εκτίμησης μέσα στην κοινωνία, χωρίς να ταυτίζεται με κάποια πολιτική παράταξη. 

Μιλώντας για το ΑΚΕΛ ανέφερε ότι μετά τη διακυβέρνηση, προέκυψε μια κληρονομία που καταστεί δύσκολο μια αυτόνομη υποψηφιότητα γι’ αυτό θα πάει με συνεργασία. «Το ΑΚΕΛ επιμένει με τις προγραμματικές συγκλίσεις και υπάρχουν διαφορές με τα υπόλοιπα κόμματα».

Από την πλευρά του ο Νάσιος Ορεινός τόνισε ότι άλλαξαν οι συσχετισμοί δυνάμεων, καθώς τα μεγάλα κόμματα σημείωσαν πτώση στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. «Το ΑΚΕΛ έχασε από το 2011 52.000 ψηφοφόρους, το ΔΗΚΟ 23.000 και η ΕΔΕΚ 12.000». Επεσήμανε ότι αν το ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι συμπληρωθούν τότε εξισορροπούν τον συνασπισμό ΔΗΣΥ-ΔΗΠΑ.

Ο κ. Ορεινός ανέφερε ότι πλέον τον ρυθμιστικό ρόλο θα τον έχει το ΕΛΑΜ γιατί ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ θα πάρει τη δεύτερη Κυριακή το ποσοστό του κ. Χρίστου. «Αυτό φαίνεται από τις προηγούμενες εκλογές, καθώς 8/10 που ψήφισαν τον Χρίστου, μετά στήριξαν Αναστασιάδη». 

Παραδειγματικά ανέφερε ότι αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ και πάρει στον πρώτο γύρο 30% και ο Χρίστου 7%, στον δεύτερο γύρο ο κ. Νεοφύτου θα έχει 36%. «Αν δεν υπάρξει κοινός υποψήφιος από την αντιπολίτευση, τότε θα εκλεγεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Μόνο αν συσπειρωθούν τα τέσσερα κόμματα εξισορροπούνται τα πράγματα».

Επίσης μίλησε και για το σενάριο Χριστοδουλίδης – Αβέρωφ, διευκρινίζοντας ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης χωρίς μεγάλο κόμμα πίσω του δεν θα έχει προοπτική.

«Ο ΔΗΣΥ θα συσπειρωθεί στον δικό του υποψήφιο και το πλεονέκτημα του Αβέρωφ είναι ότι ως Προέδρος του κόμματος μπορεί να συσπειρώσει τον Συναγερμό». Συμπλήρωσε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης μπορεί να πάρει ψήφους από άλλους πολιτικούς χώρους πιο εύκολα από τον Αβέρωφ.   

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα μικρά κόμματα, ενώ ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να συνομιλήσει με αυτές τις 52 χιλιάδες ψήφους.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει κερδίσει πολλές μάχες στο παρελθόν και αυτή η μάχη ίσως είναι η πιο σημαντική στη ζωή του. «Τον ΔΗΣΥ θα τον συσπειρώσει πλήρως, το ζήτημα είναι τι άλλο μπορεί να πάρει».

Ο Νάσιος Ορεινός επεσήμανε ότι έχουν ακουστεί πολλά ονόματα όπως του Γιώργου Παμπορίδη. «Εγώ θεωρώ ότι ο Αβέρωφ είναι υποψήφιος και οι υπόλοιποι στο τέλος θα αναγκαστούν να αποσυρθούν, εκτός και αν κάνει πίσω ο ίδιος».

Όσον αφορά το ΔΗΚΟ και τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ανέφερε ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα φαίνεται ότι το ΑΚΕΛ βρίσκεται σε δίλλημα κατά πόσο θα στηρίξει Νικόλα Παπαδόπουλο ή θα αφήσει το ΔΗΚΟ να πάει με τον Αβέρωφ. «Το ΑΚΕΛ θα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις γιατί ενδεχομένως ο δρόμος προς το Προεδρικό να περνά μέσα από το ΔΗΚΟ». Εξήγησε ότι στο ΔΗΚΟ υπάρχουν τρεις τάσεις και πιθανόν να αποφασίσουν για δικό τους υποψήφιο και συγκεκριμένα τον κ. Παπαδόπουλο.

Γυναικεία υποψηφιότητα στις Προεδρικές εκλογές

Παράλληλα οι δυο φιλοξενούμενοι μίλησαν για το ενδεχόμενο γυναικείας υποψηφιότητας. Ο κ. Ορεινός τόνισε ότι το 50% των γυναικών απέχει από τις εκλογές, ενώ αποτελεί το 50% του εκλογικού σώματος. «Δε θα έβλεπα ως κακή επιλογή μια γυναικεία υποψηφιότητα έτσι ώστε να πάρει τις γυναικείες ψήφους με το μέρος της».

Συμπλήρωσε ότι αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι δεν υπάρχει γυναίκα Αρχηγός κόμματος, ενώ ανέφερε ότι η Ειρήνη Χαραλαμπίδου αποτελεί μια αξιόπιστη επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Γιάννος Κατσουρίδης ανέφερε ότι αλλάζει η εικόνα στη κυπριακή κοινωνία. «Δεν θα απέκλεια κάτι, απλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ως υπαρκτό σενάριο». 

Δείτε το βίντεο: 

Keywords
Τυχαία Θέματα