Πρόεδρος ΚΟΚ: Ο αθλητισμός δεν γεννάει βία

Ο αθλητισμός δεν γεννάει βία, τονίζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλοθοσφαίρισης (ΚΟΚ) Ανδρέας Μουζουρίδης, ο οποίος παραθέτει εισηγήσεις για πάταξη της οπαδικής βίας.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΚΟΚ, ο κ. Μουζουρίδης τονίζει πως η πάταξη της βίας στα γήπεδα απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση που να ενσωματώνει τόσο μέτρα ασφαλείας όσο και εκπαιδευτικές προσπάθειες. Σημειώνει πως η υφιστάμενη νομοθεσία μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό

εργαλείο, αλλά από μόνη της δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα. Επισημαίνει πως η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτεί συντονισμένη και ολοκληρωμένη δράση από πολλούς εμπλεκόμενους.

Ο κ. Μουζουρίδης δηλώνει πως η άποψη ότι η οριζόντια απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων σε όλους τους φιλάθλους δεν είναι αποτελεσματική είναι λογική και προσθέτει πως είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στην αναγνώριση και αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ομάδων και οπαδών που ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα.

Ο αθλητισμός δεν γεννάει βία, δηλώνει ο κ. Μουζουρίδης, και επισημαίνει ωστόσο πως "η εισχώρηση ταραχοποιών στοιχείων και η πιθανή χρήση ναρκωτικών στις λέσχες αναδεικνύουν την ανάγκη για συνεργασία ανάμεσα στις αρχές ασφαλείας, τις αθλητικές ομοσπονδίες, τα σωματεία και άλλους φορείς για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων".

Προσθέτει πως τα σωματεία, με ορισμένες εξαιρέσεις, διαχρονικά εξυπηρετούνταν από τη λειτουργία των συνδέσμων, και σημειώνει πως δυστυχώς πλέον το πρόβλημα έχει μεγαλώσει τόσο πολύ που ούτε τα ίδια τα σωματεία μπορούν να τους ελέγξουν.

«Κατά την άποψή μου, καθαρά λόγω τύχης δεν θρηνήσαμε θύματα μέχρι στιγμής, αφού προβλήματα παρατηρούνται και εκτός γηπέδων μέσω επεισοδίων σε οικήματα ή βανδαλισμών σε κεντρικά σημεία των πόλεων», αναφέρει, και τονίζει ότι θα πρέπει λοιπόν πρώτα να υπάρξουν περιορισμοί και έλεγχοι στη λειτουργία των συνδέσμων φιλάθλων.

Αναφερόμενος στα σωματεία, ο Πρόεδρος της ΚΟΚ εκφράζει τη θέση πως ευθύνη βαραίνει και τα γραφεία τύπου των σωματείων, καθώς οι ανακοινώσεις στις οποίες γίνεται ιδιαίτερη μνεία στους οπαδούς αλλά "και η ξύλινη γλώσσα που χρησιμοποιούν σε θέματα διαιτησίας ή εκεί που θεωρούν ότι η ομάδα τους αδικείται επιδεινώνουν το πρόβλημα και δεν βοηθούν στην προσπάθεια να διεξάγονται ομαλά οι αγώνες".

Ο κ. Μουζουρίδης θεωρεί επιβαλλόμενη και την απαγόρευση της οργανωμένης μετακίνησης φιλάθλων στους εκτός έδρας αγώνες με λεωφορεία, καθώς είναι προπομπός για πιθανά επεισόδια. Επίσης, τόσο οι κουκούλες, όσο και τα καπέλα θα πρέπει να απαγορευτούν καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων, αναφέρει.

"Είμαστε υπέρ του δικαιώματος όλων των φιλάθλων να παρακολουθούν αγώνες των ομάδων τους και στα εκτός έδρας παιχνίδια αλλά με προϋποθέσεις οι οποίες θα εξασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων αλλά και την ομαλή επιστροφή τους όταν ολοκληρωθούν οι αγώνες», σημειώνει.

Στη συνέχεια αναφέρεται στις προτεινόμενες αλλαγές που εισηγείται στη νέα νομοθεσία. Πρώτον εισηγείται όπως η πολιτεία ενισχύσει την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης, επιχορηγώντας ένα ποσοστό του συνολικού κόστους, επιβραβεύοντας καλύτερα την γρήγορη τοποθέτηση και τα υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά του συστήματος.

Ακόμη εισηγείται τον διαχωρισμό των απαιτήσεων που αφορά τους επιτηρητές, τις αστυνομικές συσκέψεις και παρουσία στον αγώνα αστυνομικής δύναμης, για τα αθλήματα ανοικτού και κλειστού γηπέδου και το κυριότερο, πρωταθλημάτων ανδρών και γυναικών. Προτείνει να προβλεφθεί αυτή η διαφορετικότητα, όπως γίνεται στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου μια κατηγοριοποίηση της επικινδυνότητας αυτών των αγώνων, από την οικεία Ομοσπονδία και την Αστυνομία, και ανάλογα να ισχύουν συγκεκριμένου επιπέδου μέτρα.     

Ο Πρόεδρος της ΚΟΚ δηλώνει πως είναι κρίσιμο να ενώσουν οι διάφοροι φορείς του κοινωνικού φάσματος τις δυνάμεις τους για την εξάλειψη της βίας στα γήπεδα. Οι αρχές ασφαλείας, οι αθλητικές ομοσπονδίες, τα σωματεία, οι οπαδοί και η κοινωνία γενικότερα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία μιας ασφαλούς, φιλικής και ενωμένης ατμόσφαιρας στα γήπεδα. Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση είναι κλειδιά για την αλλαγή στάσης. Είναι σημαντικό να προωθηθεί ο σεβασμός, η αλληλεγγύη και η αθλητική ηθική, ενθαρρύνοντας την ενεργό συμμετοχή των οπαδών στον αθλητισμό, τονίζει τέλος ο κ. Μουζουρίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα