Προειδοποιήσεις ΥΠΟΙΚ κατά του προστατευτισμού διεθνώς

Την ανησυχία του για την εμφάνιση τάσεων προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο και τους κινδύνους που αυτές δημιουργούν για μικρές οικονομίες όπως της Κύπρου, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης από το βήμα συνεδρίου του Economist στο Λονδίνο για την προοπτική της κυπριακής οικονομίας.

«Υπάρχει μια ανησυχητική άνοδος του λαϊκισμού, που αμφισβητεί την παγκόσμια τάξη

και θέλει να αλλάξει τους κανόνες», παρατήρησε ο κ. Γεωργιάδης. «Είμαι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και των ανοιχτών αγορών και φοβάμαι ότι, αν ακολουθήσουμε τον δρόμο του προστατευτισμού και του οικονομικού εθνικισμού, θα βρεθούμε σε μία κατάσταση όπου όλοι θα είναι χαμένοι», συμπλήρωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Σημείωσε ότι αντί περισσότερων φραγμών και απομόνωσης απαιτείται συνεργασία και, όπως είπε, στο σημείο αυτό μπορεί η Ε.Ε. να παίξει ηγετικό ρόλο, παρά τις προκλήσεις, όπως το Brexit. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ε.Ε. πρέπει να γίνει περισσότερο υπόλογη στους πολίτες και περισσότερο διαφανής.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, είπε ότι η Κύπρος λυπάται για την απόφαση υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., αλλά και ότι είναι «αποφασισμένη να διατηρήσει τη στενή στρατηγική συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Συμφώνησε, παράλληλα, με επισήμανση από το ακροατήριο ότι το Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία σε αναζήτηση συμπληρωματικής έδρας σε χώρα μέλος, με την Κύπρο να αποτελεί «ιδανική επιλογή».

Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πως η χώρα καταγράφει έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ε.Ε., προσθέτοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διατηρηθεί πάνω από το 3% για την επόμενη τριετία.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημαντική μείωση της ανεργίας, κάνοντας λόγο για στόχο εξασφάλισης συνθηκών πλήρους απασχόλησης έως το 2020.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός, αυτή η οικονομική ανάκαμψη συνοδεύθηκε από περιορισμό των πιστωτικών υπερβολών, που είχαν φτάσει σε «πρωτοφανές» επίπεδο πριν από την κρίση του 2013.

«Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι πολύ πιο βιώσιμη», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης, αν και παραδέχθηκε πως «παρά τη σημαντική μείωσή τους, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν ένα βάρος». Πρόσθεσε, πάντως, ότι έχει αναληφθεί «αποφασιστική» δράση για τη διαχείριση του προβλήματος.

Συμπλήρωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν ήρθε μέσα από μία διασταλτική δημοσιονομική πολιτική, αλλά αντίθετα μέσα από μία υπεύθυνη πολιτική που οδήγησε στην ανατροπή του δημοσιονομικού ελλείμματος, με σταθερό φορολογικό πλαίσιο και μεταρρυθμίσεις που επιτρέπουν τη δράση των παραγωγικών δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα.

Σημείωσε ότι αναγνωρίζει πως απομένουν κι αλλά να γίνουν και για τον λόγο αυτό η υπεύθυνη πολιτική πρέπει να συνεχιστεί.

Ο τίτλος της ημερίδας, που φιλοξενείται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, είναι «Κύπρος: Συνδυάζοντας την εξωστρέφεια με τη φιλοδοξία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα