Προειδοποιούν με κλιμάκωση μέτρων στα νοσοκομεία-Ρίχνουν ευθύνες σε Κυβέρνηση

Με κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων προειδοποιούν οι έξι συντεχνίες των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια εάν δεν υπάρξει πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Εκπρόσωποι των συντεχνιών προχώρησαν σε δηλώσεις έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η οκτάωρη απεργία που εξήγγειλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η απεργία θα διαρκέσει μέχρι τις

15:00.

Αρχικά ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στρατής Ματθαίου ανέφερε ότι μαζεύτηκαν για να προασπίσουν την επαγγελματική αξιοπρέπεια των συναδέλφων που εργάζονται στον ΟΚΥπΥ.  «Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε οι εργαζόμενοι στον ΟΚΥπΥ να είναι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Αυτό που ζητούμε είναι ίση μεταχείριση με τους άλλους εργαζόμενους σε όλους τους ημι-κρατικούς οργανισμούς σε όλο το δημόσιο. Δεν ζητάμε κάτι περισσότερο αλλά τα αυτονόητα, Δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυματοποιήσουμε».

Στη συνέχεια δηλώσεις παραχώρησε και η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους η οποία εξήγησε ότι το προσωπικό διεκδικεί το βασικό δικαίωμα όλων των εργαζομένων. «Ο ΟΚΥπΥ πρέπει να πιάσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, η προοπτική του είναι η προοπτική των εργαζομένων του. Αν δεν έχουν προοπτική οι εργαζόμενοι να νιώθουν ότι σε αυτό τον οργανισμό έχουν μέλλον και θεωρούν την παρουσία τους παροδική που δυστυχώς γίνεται με τα προσωπικά συμβόλαια χωρίς καμία προοπτική τότε αυτό θα αντανακλαστεί και στον Οργανισμό.  Νοσοκομεία χωρίς επαρκή στελέχωση δεν μπορεί να είναι νοσοκομεία με ποιοτική προσφορά προς τους συμπολίτες μας. Είναι καιρός και η Κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει κρυφτούλι. Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας είναι δημόσιος οργανισμός, ανήκει στο κράτος. Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να τοποθετηθεί εάν συμφωνεί σε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων».

Ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αντωνίου επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι όλων των κρατικών νοσηλευτηρίων απεργούν διεκδικώντας το βασικό και θεμελιώδης δικαίωμα της συλλογικής σύμβασης. « Δεν έχει δικαίωμα ο ΟΚΥπΥ να βάζει προσκόμματα του τύπου της βιωσιμότητας των κρατικών νοσηλευτηρίων. Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να κατοχυρώνονται μέσα από συλλογική σύμβαση του ίδιου τύπου και επόμενος θα πρέπει να υπάρξει μια διαφοροποίηση σε ότι αφορά την αρχή της φιλοσοφίας.  Να τονίσω ότι έχει ευθύνη η κυβέρνηση καθότι αφορά τον ευαίσθητο τομέα των κρατικών νοσηλευτηρίων και το εργασιακό καθεστώς το οποίο είναι καθοριστικό και για την βιωσιμότητα των νοσοκομείων αλλά και για την διασφάλιση της ομαλότητας και της εργατικής ειρήνης. Δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα καμία παρέμβαση από πλευράς της Υπουργού Υγείας ούτε από πλευράς του Υπουργού Οικονομικών προς τη σωστή κατεύθυνση».

Από πλευράς της ΣΕΚ δηλώσεις παραχώρησε ο Γιώργος Κωνσταντίνου ο οποίος όπως ανέφερε ευελπιστούν πως ο ΟΚΥπΥ τις επόμενες ημέρες θα δείξει την καλή του πρόθεση να μπει σε μια συζήτηση για επίλυση του θέματος. «Αυτή η μεταχείριση που τυγχάνει το προσωπικό του ΟΚΥπΥ είναι το ευχαριστώ σε αυτούς τους ήρωες που αποκολλούσε όλη η πολιτεία και οι οποίοι κράτησαν την υγεία του λαού κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ευελπιστούμε ότι η πρόθεση που έχουν εξαγγείλει ότι επιδιώκουν τον διάλογο να είναι αλήθεια και να μην είναι παραπλάνηση της κοινής γνώμης ότι δήθεν εμείς θέλουμε να δημιουργούμε προβλήματα και αυτοί να έχουν την καλή διάθεση για διάλογο».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ Σάββας Ιακώβου ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια με την πανδημία εργάστηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες. «Δείξαμε τον καλύτερο μας εαυτό και η αντιμετώπιση που δεχόμαστε καθημερινά από τον ΟΚΥπΥ δεν είναι σωστή. Μια μέρα πριν την απεργία εκδίδει εγκυκλίους που να εκτροχιάζουν τις συζητήσεις. Η συλλογική σύμβαση είναι κάτι που θα έπρεπε να συμφωνηθεί, να υπογραφτεί από τις συντεχνίες και να εφαρμοστεί για όλο το προσωπικό που εργάζεται με συμβόλαια για να υπάρχει πιο ίση και δίκαιη μεταχείριση του προσωπικού».

Μιλώντας εκ μέρους της ΠΑΣΥΚΙ ο Γιώργος Γεωργίου είπε ότι «ευαγγελιζόμαστε όλοι την διαιώνιση και την επιβίωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων τα οποία έχουν δείξει διαχρονικά την συμβολή τους στην κοινωνία και την αντιμετώπιση τους στις δύσκολες καταστάσεις που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα. Για να συνεχίσει να γίνεται πρέπει να εξασφαλιστεί η επιβίωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων με πιο σωστό τρόπο, στελέχωση και εξασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Με την σημερινή απεργία θέλουμε να δούμε την στήριξη της κοινωνίας».

Διαβάστε επίσης: ΒΙΝΤΕΟ: Με προσωπικό ασφαλείας τα δημόσια νοσηλευτήρια - «Τέρμα στην κοροϊδία»

Keywords
Τυχαία Θέματα