Προειδοποιούν με μέτρα οι εκπαιδευτικοί των υποστηρικτικών προγραμμάτων ΥΠΑΝ

«Ανησυχία και αναστάτωση επικρατεί στους εκπαιδευτικούς που στελεχώνουν τα υποστηρικτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας γιατι πάρα το ότι έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος με το ΥΠΑΝ για το μέλλον των προγραμμάτων το Υπουργείο διατηρεί σιγή ιχθύος μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στους εργαζόμενους στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης και τα Δράσε Μέσης Εκπαίδευσης μετά την απαίτηση της ΟΕΛΜΕΚ να απολυθούν για να πάρουν

την θέση εργασίας τους άλλοι εργαζόμενοι».

Αυτό αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και η ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ.

Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι εκπαιδευτικοί των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης (ΚΙΕ) και των άλλων υποστηρικτικών προγραμμάτων από το έτος 2013 αγωνίστηκαν για δέκα ολόκληρα χρόνια για να καταργηθεί η αγορά υπηρεσιών στην εκπαίδευση η οποία εφαρμόστηκε από την τότε Κυβέρνηση με Υπουργό Παιδείας τον Κυριάκο Κενεβέζο.

Καμία αντίδραση δεν υπήρξε τότε από τον τότε ηγέτη της Εκπαιδευτικής Οργάνωσης. Η μόνη αντίσταση υπήρξε από τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και τους εκπαιδευτικούς στα υποστηρικτικά προγράμματα.

Μετά από 10 χρόνια αγώνων των εκπαιδευτικών των Υποστηρικτικών Προγραμμάτων μαζί με τις Συνδικαλιστικές τους Οργανώσεις ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, η αγορά υπηρεσιών στην εκπαίδευση καταργείται και οι εκπαιδευτικοί των προγραμμάτων αποκτούν επιτέλους εργασιακά δικαιώματα και θεωρούνται επιτέλους μισθωτοί εργαζόμενοι του κράτους.

Η δικαίωση των εκπαιδευτικών δεν άρεσε όπως φαίνεται στον τότε ηγέτη της εκπαιδευτικής οργάνωσης ο οποίος επανήλθε στην ηγεσία της οργάνωσης για να διεκδικήσει την απόλυση των εκπαιδευτικών που απασχολούνται για δεκάδες χρόνια στα ΚΙΕ και ΔΡΑΣΕ Μέσης Εκπαίδευσης.

Παρόλο που τα ΚΙΕ ανήκουν στην δια βίου εκπαίδευση απαιτεί και απειλεί ότι θα ξεσηκώσει τους εκπαιδευτικούς που εκπροσωπεί σε απεργία, εάν το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας δεν απολύσει τους εκπαιδευτικούς που είναι με μισθωτή πλέον απασχόληση, αδιαφορώντας για την επιβίωση τους.

Τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης λειτουργούν ως Φροντιστήρια από το 1960 και συμβάλλουν τα μέγιστα στη διά βίου μάθηση, η οποία είναι αναγκαία για την ανάπτυξη των γνώσεων των παιδιών και των ενηλίκων. Συμβάλλουν στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, στο χειρισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και την ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά που προέρχονται κυρίως από οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Στα ΚΙΕ παρέχεται η ευκαιρία εκπαίδευσης σε όλους τους ενδιαφερόμενους, από την δημοτική εκπαίδευση μέχρι τους ενήλικες σε ευρύ φάσμα επιλογών μαθημάτων. Το κάθε μάθημα που προσφέρεται στα ΚΙΕ, διδάσκεται από προσοντούχο προσωπικό το οποίο έχει εξειδίκευση σχετική με το μάθημα που διδάσκει.

Το ίδιο ισχύει και στο πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ και για αυτό πολλοί εργάζονται και στα δύο προγράμματα για να συμπληρώνουν εισόδημα που να τους επιτρέπει να καλύπτουν τις οικονομικές ανάγκες προς το ζην. Τα ΚΙΕ δεν είναι επέκταση του δημόσιου σχολείου και δεν μπορούν να μετατραπούν σε Προαιρετικό Ολοήμερο Σχολείο γιατί αυτόματα θα αποκλειστούν οι μαθητές του δημοτικού στους οποίους παρέχεται εκπαίδευση φροντιστηρίου καθώς και όλοι οι ενήλικες πέραν των 18 ετών. Σε περίπτωση που αλλάξουν σκοπό τα ΚΙΕ θα καταργηθεί η δια βίου μάθηση για τους ενήλικες και θα αποκλείονται από την ευκαιρία εκπαίδευσης φροντιστηριακού επιπέδου οι μαθητές που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα ή με κοινωνικά προβλήματα. Για τους πιο πάνω λόγους το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας οφείλει να ενισχύσει τα ΚΙΕ και να διαφυλάξει.

Κανένας από τους υφιστάμενους που υπηρετούν στα προγράμματα δεν πρέπει να θυματοποιηθεί και να χάσει την απασχόληση του. Πίσω από κάθε εργαζόμενο υπάρχει μια οικογένεια. Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα έχουν υποστεί άδικη και παράνομη απασχόληση για δέκα χρόνια, ενώ προσέφεραν τα μέγιστα.

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας να αναλάβει τις ευθύνες του, οι οποίες δεν πρέπει να είναι άλλες από την διασφάλιση της απασχόλησης όλων των εργαζομένων στα προγράμματα και την ενίσχυση των προγραμμάτων προς όφελος της δια βίου εκπαίδευσης ,της οικονομίας του τόπου και γενικότερα της Κοινωνίας των Πολιτών».

Καταλήγοντας, οι δύο οργανώσεις επισημαίνουν ότι «οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ και των Δράσε Μέσης Εκπαίδευσης μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς/εργαζόμενους των Υποστηρικτικών Προγραμμάτων γνωρίζουν τι πάει να πει αγώνας και μάλιστα αγώνας διαρκείας, είναι οργανωμένοι και δεν θα επιτρέψουν να κυριαρχήσει η ασυδοσία. Είναι έτοιμοι, μαζί με τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις τους να απεργήσουν, να διαμαρτυρηθούν και να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσουν την θέση εργασίας τους την οποία με θυσίες και αγώνες δίκαια κέρδισαν».

Διαβάστε επίσης: Θλίψη για τον 25χρονο Μάριο που «έσβησε» στην άσφαλτο – Υπό κράτηση 62χρονος

Keywords
Τυχαία Θέματα