Πρόγραμμα ένταξης Αλλοδαπών σε Δήμους Λεμεσού-Αραδίππου

Σύμβαση επιδότησης για υλοποίηση της Δράσης «Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές», υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Δήμος Αραδίππου στα πλαίσια υλοποίησης πολύμορφων Δράσεων επιχορηγημένων από τα Ταμεία Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «στόχος του έργου, είναι η υποβοήθηση της διαδικασίας ένταξης των Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ) στην κυπριακή κοινωνία και η βελτίωση πρακτικών και πολιτικών που εφαρμόζονται σε σχέση με τους ΥΤΧ. Η ενεργός συμμετοχή και δραστηριοποίηση

του Δήμου Αραδίππου, ως Επικεφαλής Εταίρος αλλά και των εταίρων του, Δήμου Λάρνακας, Δήμου Λιβαδιών και Κέντρου Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λάρνακας, θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ομαλότερη ένταξη των ΥΤΧ που ζουν στην Επαρχία Λάρνακας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Δήμος Αραδίππου «με οδηγό το τρίπτυχο «Αλληλεγγύη, Πρόοδος και Ευημερία», επιδιώκει να προβάλει και να τονίσει για ακόμη μία φορά, ότι βρίσκεται δίπλα στους ΥΤΧ, προκειμένου να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν, όσο το δυνατό πιο ομαλά, στην καινούργια πραγματικότητα της ζωής τους και στα καινούργια δεδομένα που έχουν να αντιμετωπίσουν».

Η δρομολόγηση αυτής της προσπάθειας «έχει αμφίδρομη αξία και σημασία, αφού αγκαλιάζει και εμπλέκει σ’ ένα καινούργιο στοχασμό ζωής, το μετανάστη και τον ντόπιο πληθυσμό. Όπως όλοι έχουμε δικαιώματα, ευθύνες και υποχρεώσεις, το ίδιο και με τους μετανάστες. Ο πληθυσμός της περιοχής μοιράζεται τις χαρές και τις λύπες του τόπου αυτού, καθώς και τα οράματα και τις ελπίδες για το αύριο».

Η συγκεκριμένη Δράση, σύμφωνα με την γραπτή ανακοίνωση, περιλαμβάνει «εκμάθηση ξένης γλώσσας και ηλεκτρονικών υπολογιστών σε ΥΤΧ, ο κοινωνικός προσανατολισμός των ατόμων αυτών στην ιστορία της Κύπρου, σε κοινωνικά και δημογραφικά δεδομένα του νησιού, η παροχή κοινωνικής φροντίδας σε παιδιά ΥΤΧ και η υλοποίηση ενός πολιτιστικού Φεστιβάλ μεταξύ ΥΤΧ και Κυπρίων».

Οι ενέργειες αυτές «ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου 2015. Ολες οι ενέργειες της Δράσης είναι επιχορηγημένες κατά 95% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης και 5% από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Στο μεταξύ, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Λεμεσού υλοποιεί ως επικεφαλής εταίρος το πρόγραμμα ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ) από τοπικές αρχές «Λεμεσός: Μια πόλη, ο κόσμος όλος!». Σε συνεργασία με τους δήμους Μέσα Γειτονιάς, Αγίου Αθανασίου, Γερμασόγειας, το ΣΚΕ Μέσα Γειτονιάς και οι σύμβουλοι στρατηγικής και επικοινωνίας Opinion &Action επιχειρούν να συμβάλουν για ακόμη μία χρονιά στην αποτελεσματική ένταξη των ΥΤΧ στην τοπική κοινωνία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα υλοποιηθούν δράσεις κατάρτισης, κοινωνικής στήριξης ΥΤΧ και διαπολιτισμικών ανταλλαγών και αλληλεπίδρασης με την κυπριακή κοινωνία που θα ενημερώσουν, θα εκπαιδεύσουν και θα δώσουν ευκαιρίες πληρέστερης συμμετοχής στους ΥΤΧ στην κοινωνική ζωή της πόλης μας. Παράλληλα, στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τη σημασία της ομαλής ένταξης των νομίμως εργαζομένων ΥΤΧ στην Κύπρο.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα