Πρόοδο στην καταπολέμηση πολιτικής διαφθοράς βλέπει η GRECO

Η GRECO, η Επιτροπή των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στη διαφθορά, σε ενδιάμεση έκθεσή της αναφέρει ότι παρόλο που πρέπει να γίνουν περισσότερα, η Κύπρος έχει σημειώσει πρόοδο στο θέμα της διαφάνειας της πολιτικής χρηματοδότησης και έχει πιο αυστηρούς νόμους εναντίον της πολιτικής διαφθοράς.

Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για τον τρίτο κύκλο αξιολόγησης, τη δεύτερη ενδιάμεση έκθεση συμμόρφωσης για τη «Διαφάνεια της Χρηματοδότησης Κομμάτων» που υιοθετήθηκε από την GRECO

στην ολομέλειά της στο Στρασβούργο, που έλαβε χώρα μεταξύ 28 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου 2016.

Στα συμπεράσματά της, η έκθεση αναφέρει ότι η Κύπρος έχει σημειώσει ουσιώδη πρόοδο σε σχέση με τις εκκρεμούσες συστάσεις από τότε που υιοθετήθηκε η ενδιάμεση έκθεση συμμόρφωσης.

«Η Κύπρος έχει μέχρι τώρα εφαρμόσει σε ικανοποιητικό βαθμό, ή διαχειριστεί με ικανοποιητικό τρόπο, έξι από τις οχτώ συστάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση συμμόρφωσης του τρίτου κύκλου, και οι δύο εκκρεμούσες συστάσεις έχουν υλοποιηθεί μερικώς», αναφέρεται.

Η GRECO χαιρετίζει τις πληροφορίες που έχουν παρασχεθεί από τις κυπριακές αρχές που δεικνύουν ότι και τα πολιτικά κόμματα και οι υποψήφιοι για εκλογή έχουν τώρα την υποχρέωση να υποβάλλουν συγκεκριμένες εκθέσεις για όλα τα έσοδα και τις δαπάνες τους που σχετίζονται με τις προεκλογικές εκστρατείες τους και ότι αυτές οι εκθέσεις θα δημοσιοποιούνται.

Επιπρόσθετα, η GRECO αναγνωρίζει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών και οι λογαριασμοί δαπανών, πολιτικών κομμάτων ή υποψήφιων για εκλογή, πρέπει να υποβάλλονται στον Γενικό Ελεγκτή. Αναγνωρίζει επίσης ότι το σύστημα έχει «βελτιωθεί σημαντικά» με την εμπλοκή του γραφείου του Γενικού Ελεγκτή, που είναι ανεξάρτητο σώμα και οι εκθέσεις του οποίου δημοσιοποιούνται και μπορούν να ελεγχθούν από τους πολίτες.

Παράλληλα, η έκθεση χαιρετίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι φαίνεται πως «ένα πιο ομοιόμορφο νομικό πλαίσιο για την ποινικοποίηση της διαφθοράς πιθανόν να ετοιμάζεται με τη δημιουργία μιας εθνικής στρατηγικής και ενός σχεδίου δράσης υπό το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης».

Ένα νέο νομικό πλαίσιο σε σχέση με τα αδικήματα διαφθοράς αποτελεί σύσταση της GRECO εδώ και πολύ καιρό, αφού, όπως σημειώνεται, θα αποτελούσε σημαντικό επίτευγμα σε σχέση με την υφιστάμενη νομοθεσία η οποία αποτελείται από πρόνοιες που εμπεριέχονται σε διάφορες νομοθεσίες και δύο διεθνείς συνθήκες.

Η GRECO χαιρετίζει επίσης την ενισχυμένη διαφάνεια στο σύστημα πολιτικής χρηματοδότησης στην Κύπρο και εξαίρει τις αρχές για τις προσπάθειες που κατέβαλαν.

«Πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα υποχρέωση για πολιτικά κόμματα και υποψήφιους για εκλογή να ετοιμάζουν και να υποβάλουν, σε αρμόδιες αρχές, συγκεκριμένες εκθέσεις αναφορικά με τις προεκλογικές τους εκστρατείες είναι ένα πολύ θετικό βήμα, όπως και η εμπλοκή του Γενικού Ελεγκτή στην παρακολούθηση», αναφέρεται.

Ωστόσο, προστίθεται, εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένες ελλείψεις, όπως το γεγονός ότι οι υποψήφιοι για εκλογή δεν υποχρεούνται να αποκαλύψουν την ταυτότητα των χρηματοδοτών τους, εκτός και αν το ποσό της χρηματοδότησης υπερβαίνει συγκεκριμένο όριο.

Σημειώνεται ακόμη ότι πέντε χρόνια μετά την υιοθέτηση της Έκθεσης Αξιολόγησης η Κύπρος έχει πετύχει πολύ θετικά αποτελέσματα.

Η GRECO καταλήγει ότι το υφιστάμενο επίπεδο εφαρμογής των συστάσεων δεν είναι πλέον «συνολικά μη ικανοποιητικό» σύμφωνα με την ερμηνεία του Κανόνα 31, παράγραφος 8,3 των Κανονισμών της.

Γι' αυτό, αποφασίζει να μη συνεχίσει την εφαρμογή του Κανόνα 32, κάτι που γίνεται όταν μέλη της δεν συμμορφώνονται με τις συστάσεις που εμπεριέχονται στην Έκθεση Αξιολόγησης.

Καλεί την Κυπριακή αντιπροσωπεία να υποβάλει έκθεση για τα μέτρα που λαμβάνονται προς εφαρμογή των συστάσεων που εκκρεμούν ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 το αργότερο.

Τέλος, καλεί τις αρχές της Κύπρου να εγκρίνουν το συντομότερο δυνατόν τη δημοσιοποίηση αυτής της έκθεσης, να τη μεταφράσουν στην εθνική γλώσσα και η μετάφραση αυτή να είναι στη διάθεση του κοινού.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα