Προσεγγίσεις και εργαλεία για τον έλεγχο γεγονότων σε διάλεξη στο ΓΤΠ

Προσεγγίσεις και εργαλεία που μπορεί κάθε πολίτης ή εργαζόμενος στον τομέα της ενημέρωσης να χρησιμοποιήσει για τον έλεγχο γεγονότων (fact checking) και τη διερεύνηση αμφίβολων ισχυρισμών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο παρουσιάστηκαν την Τρίτη στο αμφιθέατρο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) σε διάλεξη με θέμα «Building Trust and Conveying Truth: The Future of Politics in the Age of Disinformation and Artificial Intelligence».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ,

ομιλητής ήταν ο Louis Jacobson, ανώτερος ανταποκριτής στον αμερικανικό ιστότοπο PolitiFact που αξιολογεί την ακρίβεια των ισχυρισμών δηλώσεων πολιτικών προσώπων.

Όπως αναφέρεται κατά την παρουσίασή του ο κ. Jacobson αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους το πρόβλημα της παραπληροφόρησης εντείνεται από τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και εισηγήθηκε πρακτικές αντιμετώπισης του φαινομένου σε προσωπικό αλλά και ευρύτερα σε κοινωνικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, παρουσίασε προσεγγίσεις και εργαλεία που μπορεί κάθε πολίτης ή εργαζόμενος στον τομέα της ενημέρωσης να χρησιμοποιήσει για τον έλεγχο γεγονότων (fact checking) και τη διερεύνηση αμφίβολων ισχυρισμών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, οι οποίοι είναι ευρέως διαδεδομένοι, έχουν αντίκτυπο και είναι δυνητικά επιβλαβείς για το κοινό.

Σημειώνεται ότι τον κ. Jacobson καλωσόρισε η Διευθύντρια του ΓΤΠ, Αλίκη Στυλιανού, η οποία σημείωσε ότι η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΓΤΠ να συμβαδίζει με τις εξελίξεις στον τομέα της επικοινωνίας, ειδικότερα όσον αφορά στην πρόληψη και καταπολέμηση της διασποράς ψευδών ειδήσεων (fake news) και της παραπληροφόρησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα