Προσκλήσεις υποβολής προτάσεων ύψους €107 εκατ. για ενίσχυση κυβερνοασφάλειας

Προσκλήσεις υποβολής προτάσεων ύψους €107 εκατομμυρίων για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας της Ευρώπης προκήρυξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Γραφείου Επιτρόπου Επικοινωνιών, Αρχής Ψηφιακής Ασφαλείας.

Όπως αναφέρεται, το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Κυβερνοασφάλειας (NCC-CY) στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για προώθηση, ενθάρρυνση και διευκόλυνση της συμμετοχής όλων των ενδιαφερομένων μερών στην Κύπρο σε ευρωπαϊκές δράσεις κυβερνοασφάλειας, ανακοινώνει το άνοιγμα νέων προσκλήσεων

υποβολής προτάσεων ύψους €71 εκατομμυρίων του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» 2023-2024.

Προστίθεται ότι η προκήρυξη γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρμοδιότητας στον Τομέα της Κυβερνοασφάλειας (ECCC) και σκοπός της είναι η ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας και των κοινών ικανοτήτων μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Όπως εξηγείται από το ποσό των €71 εκατομμυρίων, €35 εκατομμύρια θα διατεθούν για τη δημιουργία του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ο οποίος θα στηρίξει τις δράσεις ετοιμότητας και αμοιβαίας συνδρομής των κρατών μελών σε συμβάντα στον κυβερνοχώρο.

Αναφέρεται ότι €30 εκατομμύρια θα δοθούν για τη βιομηχανία, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις ΜΜΕ σε ολόκληρη την ΕΕ στηρίζοντας την εφαρμογή της οδηγίας NIS2 και της προτεινόμενης πράξης της ΕΕ για την κυβερνοανθεκτικότητα.

Σημειώνεται ακόμη ότι πρόσθετες δράσεις στήριξης ύψους €6 εκατομμυρίων θα προωθήσουν τον συντονισμό μεταξύ του μη στρατιωτικού και του αμυντικού τομέα της κυβερνοασφάλειας, καθώς και τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών στον τομέα της τυποποίησης.

Επισημαίνεται ότι η πρόσκληση είναι ανοικτή έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2023 σε οντότητες από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις χώρες ΕΖΕΣ/ΕΟΧ.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται ότι η προηγούμενη πρόσκληση υποβολής προτάσεων άνοιξε εκ νέου έως τις 6 Ιουλίου 2023, ώστε να δημιουργηθούν πρόσθετες ευκαιρίες για εναπομένοντα συνολικό προϋπολογισμό ύψους €36,5 εκατομμυρίων.

Διευκρινίζεται ότι αυτό καλύπτει τα θέματα της ανθεκτικότητας, του συντονισμού και της κυβερνοασφάλειας (€3,4 εκατομμύρια), την ανάπτυξη ικανοτήτων για τα επιχειρησιακά κέντρα ασφάλειας (€26,3 εκατομμύρια) και την υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων κυβερνοασφάλειας (€6,8 εκατομμύρια).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα