Πρώτη επίσκεψη Ερντογάν στο Ιράκ έπειτα από 13 χρόνια

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο Ιράκ σήμερα για μια επίσκεψη που σηματοδοτεί την πρώτη του είδους της εδώ και 13 χρόνια, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο μεταξύ των δύο γειτόνων καθώς ενισχύουν τη συνεργασία τους εν μέσω αστάθειας που σιγοβράζει στην περιοχή.

Οι προσδοκίες και οι ελπίδες για μια νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας-Ιράκ είναι αναμφίβολα υψηλές. Αλλά πέρα από την προφανή δήλωση προθέσεων για ενίσχυση της οικονομικής και πολιτικής

συνεργασίας, η πραγματική αποστολή του Ερντογάν έχει και μία πιο «πολεμική» προοπτική: να λάβει το πράσινο φως από τη Βαγδάτη για επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ στα βόρεια της χώρας, με τη συμμετοχή και του ιρακινού στρατού. Αυτή η κρίσιμη διάσταση αποτελεί τον πυρήνα της συνάντησής του με τους ιρακινούς αξιωματούχους και αναμένεται να καθορίσει τις εξελίξεις το καλοκαίρι στη Μέση Ανατολή, σοβούσης της κρίσης στη Γάζα και της έντασης Ιράν-Ισραήλ-ΗΠΑ.

Αγνοώντας το πρωτόκολλο, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι υποδέχθηκε ο ίδιος τον Ερντογάν στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον Ιρακινό πρόεδρο Abdul Latif Rashid κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του κι έπειτα θα τον μεταφέρει στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Βόρειου Ιράκ. Ερντογάν και Σουντάνι πρόκειται επίσης να πραγματοποιήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης Μπασέμ αλ-Αουάντι περιέγραψε την επίσκεψη ως «σημαντική αφετηρία στις ιρακο-τουρκικές σχέσεις», αναφέροντας τα δύο ζητήματα που θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες, όπως η συνεργασία για την ασφάλεια και η μακροχρόνια διαμάχη για την κατανομή των υδάτων μεταξύ των δύο πρωτευουσών.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης είναι η επανέναρξη της ροής πετρελαίου από έναν αγωγό πετρελαίου που συνδέει τις δύο χώρες, καθώς και η λεγόμενη Πρωτοβουλία για τον Δρόμο Ανάπτυξης με στόχο τη σύνδεση της πλούσιας σε πετρέλαιο νότιας επαρχίας του Ιράκ, της Βασόρας, με την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η κίνηση της Βαγδάτης να απαγορεύσει το PKK αντανακλά την επιθυμία της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ να αποκτήσει μεγαλύτερο λόγο στις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, που ετοιμάζεται να διεξάγει η Τουρκία το καλοκαίρι.

Κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στο Ιράκ αναμένεται να υπογραφούν περισσότερες από 20 συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενισχύοντας έτσι τις δεσμεύσεις τους για μια εντατικότερη συνεργασία.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρώτη, Ερντογάν, Ιράκ,proti, erntogan, irak