Πρωτοσέλιδο στη Χουριέτ Αναστασιάδης-Παράσχος

Πρωτοσέλιδο στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ είναι σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παράσχος. Η εφημερίδα κυκλοφορεί με τίτλο «Έβγαλε το ουίσκι και ομολόγησε», ενώ το δημοσίευμα κυκλοφορεί και διαδικτυακά με τίτλο «Στο τραπέζι του γλεντιού ομολογία για διαφθορά». Το δημοσίευμα εξιστορεί τα όσα συνέβησαν μετά το άρθρο του κ. Παράσχου, αλλά και το πώς λειτουργούσε το επενδυτικό πρόγραμμα στην Κύπρο.

Το δημοσίευμα:

Αποδείχθηκε ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Αναστασιάδης

ομολόγησε πριν από χρόνια στον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε ένα τραπέζι ψυχαγωγίας για την παροχή διαβατηρίων της ΕΕ σε αλλοδαπούς για χρήματα. Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης είπε, «Ήρθαν 300 εκατομμύρια ευρώ, το έστειλα στις Σεϋχέλλες με αεροπλάνο." Ο δημοσιογράφος που έγραψε αυτό παραιτήθηκε.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά εκπλήσσεται με τις εξομολογήσεις του Νίκου Αναστασιάδη για την έκδοση διαβατηρίων της ΕΕ σε αλλοδαπούς με αντάλλαγμα τα χρήματα.

Η εξομολόγηση του Αναστασιάδη προέκυψε με ένα άρθρο του Ανδρέα Παράσχου, αρχισυντάκτη της Κυπριακής έκδοσης της ελληνικής εφημερίδας Καθημερινή, που δημοσιεύτηκε υπό την ελληνική διοίκηση.

Αναφέροντας ότι ο Αναστασιάδης δεν ήθελε να ασχοληθεί με τους Τούρκους λόγω των διαβατηρίων της ΕΕ που πωλήθηκαν σε αλλοδαπούς σε αντάλλαγμα για επένδυση, ο Παράσχος είπε, «Ο Αναστασιάδης ήταν σε ένα τραπέζι ψυχαγωγίας στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, 300 εκατομμύρια ευρώ ήρθαν στο γραφείο μου από χρυσά διαβατήρια, τα έστειλα όλα με ιδιωτικό αεροπλάνο στις Σεϋχέλλες», έγραψε. Είναι γνωστό ότι η κοινή νομική εταιρεία με την κόρη του Έλσα Αναστασιάδη, μεσολαβεί στην πώληση υπηκοότητας με αντάλλαγμα επένδυση και αποφέρει κέρδος. Ο Αναστασιάδης είναι επίσης γνωστό ότι λατρεύει το ουίσκι.

Με την ηχώ του άρθρου στο ελληνικό μέρος, η διοίκηση της εφημερίδας ρώτησε τη Παράσχο «Έχετε κάποια πηγή ή στοιχεία σχετικά με τα λόγια του Αναστασιάδη στο τραπέζι ψυχαγωγίας». Μετά την απάντηση, "έχω ακούσει", ζήτησαν από την Παράσχο να εκδώσει διόρθωση, αλλά έλαβαν αρνητική απάντηση.
Ο Ανδρέας Παράσχος, δήλωσε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε το αφεντικό της εφημερίδας και απείλησε να υποβάλει αγωγή και παραιτήθηκε με επιστολή 3 σελίδων που περιγράφει τις εμπειρίες του.

Οι εξελίξεις στην Καθημερινή προκάλεσαν την αντίδραση της πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης και των συνδικάτων στην "ελληνική διοίκηση". Ο ηγέτης Αναστασιάδης έκανε γραπτή δήλωση και ισχυρίστηκε ότι ο Παράσχος δεν είχε καμία επίδραση στη διαδικασία παραίτησης και ότι ο δημοσιογράφος των συκοφάντησε.

Η Κύπρος, η οποία έγινε μέλος της ΕΕ το 2004, κατηγορείται για πώληση διαβατηρίων της ΕΕ για χρήματα εδώ και χρόνια.

"Η ελληνική διοίκηση" μπήκε σε τραπεζική κρίση το 2014 και βγήκε από την κρίση με το σχέδιο διάσωσης της ΕΕ και τις πωλήσεις διαβατηρίων ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι Ελληνοκύπριοι έχουν διανείμει την ιθαγένεια της ΕΕ σε περισσότερους από 5.000 αλλοδαπούς από το 2014 και έλαβαν περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσων επενδύσεων σε αντάλλαγμα.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η υπηκοότητα χορηγείται σε αλλοδαπούς που αγοράζουν 2 εκατομμύρια ευρώ κρατικών ομολόγων ή ακινήτων.
Ωστόσο, υποστηρίζεται ότι πολλά απαράδεκτα ονόματα από τη Ρωσία, την Κίνα και την Άπω Ανατολή μπορούν να αποκτήσουν υπηκοότητα στην ΕΕ λόγω αυτής της πρακτικής των Ελλήνων.

Πέρσι, το δίκτυο Al Jazeera δημοσίευσε εικόνες για το πώς οι πολιτικοί διανέμουν διαβατήρια για χρήματα, ενώ ο Έλληνας ηγέτης Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τη δημοσίευση ενός βίντεο για αυτόν και ότι θα παραιτηθεί εάν αποδειχθεί ότι συμμετέχει και αυτός.

Διαβάστε ακόμη: 

Η παραίτηση Παράσχου,η απάντηση Καθημερινής,η θέση ΕΣΚ και ο Τσίπρας

ΠτΔ: Ο Παράσχος να τεκμηριώσει τα όσα αβάσιμα προέβαλε σε αρθρογραφία

Keywords
Τυχαία Θέματα