Προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις αποκτά η δεξιά στην Πορτογαλία

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της δεξιάς στην Πορτογαλία αποκτά προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, εν όψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν σε λιγότερο από ενάμιση βδομάδα.

O απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός της κεντροδεξιάς εμφανίζεται να παγιώνει προβάδισμα μερικών μονάδων έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των Σοσιαλιστών, χωρίς πάντως να μπορεί —εάν αυτό το προβάδισμα επαληθευτεί στις κάλπες— να εξασφαλίσει την απόλυτη

πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οι οποίες δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Ο συνασπισμός που έχουν σχηματίσει το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) και το δεξιό CDS πλέον φέρεται να συγκεντρώνει το 38,9% των προθέσεων ψήφου, έναντι 35,7% του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σύμφωνα με τη μια από τις δημοσκοπήσεις, η οποία διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Intercampus για λογαριασμό της εφημερίδας Público και του τηλεοπτικού δικτύου TVI.

Σε σύγκριση με μια δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου που είχε δημοσιευθεί στις αρχές Ιουλίου, ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κουέλιου καταγράφει άνοδο 6,2 εκατοστιαίων μονάδων, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Αντόνιου Κόστα, του πρώην δημάρχου της Λισαβόνας, υφίσταται πτώση 1,9%.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο έχει συμμαχήσει με τους Πράσινους, συγκεντρώνει 7,3% των προθέσεων ψήφου, ενώ το Αριστερό Μπλοκ 4,4%, σύμφωνα με την έρευνα αυτή η οποία διενεργήθηκε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.005 ψηφοφόρων.

Η διαφορά ανάμεσα στον κυβερνητικό συνασπισμό και το PS εμφανίζεται μεγαλύτερη, με τα δύο στρατόπεδα να συγκεντρώνουν αντιστοίχως 40% έναντι 34% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας καθημερινής δημοσκόπησης που μεταδόθηκαν σήμερα από την πορτογαλική δημόσια τηλεόραση RTP.

Το PS απώλεσε ακόμη μια εκατοστιαία μονάδα εν σχέσει με την αμέσως προηγούμενη ημέρα, ενώ ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός παρέμεινε σταθερός, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που διενεργήθηκε από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας (UCP) σε δείγμα 828 προσώπων, εκ των οποίων περίπου το ένα τρίτο δήλωσε ακόμη αναποφάσιστο.

Μια τρίτη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Aximage για την εφημερίδα Correio da Manhã, δίνει στον κυβερνητικό συνασπισμό 35,9% και στο PS 34,7%.

Μόνο μια πρόσφατη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Eurosondagem, κατέγραψε μικρό προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το PS να φέρεται να συγκεντρώνει το 35,5% των προθέσεων ψήφου έναντι ενός 34% των PSD / CDS. Αλλά ακόμη και σύμφωνα με αυτή την έρευνα, σε δείγμα 1.510 ανθρώπων, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή, λόγω του εκλογικού συστήματος ο δεξιός συνασπισμός θα καταλάμβανε παρ' όλ' αυτά περισσότερες έδρες στο πορτογαλικό Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα