Προβλέψεις ΔΟΕ για κορύφωση ζήτησης πετρελαίου, ΦΑ κι άνθρακα εντός 10ετίας

Την τρέχουσα δεκαετία προβλέπεται, για πρώτη φορά, ότι θα κορυφωθεί η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, λόγω της "θεαματικής" ανάπτυξης των καθαρότερων ενεργειακών τεχνολογιών και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ - IEA).

Η ετήσια έκθεση για τις Παγκόσμιες Ενεργειακές Προοπτικές, που θα δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα από τον ΔΟΕ, θα δείξει ότι "ο κόσμος βρίσκεται

στο κατώφλι μιας ιστορικής καμπής", έγραψε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού Φατίχ Μπιρόλ σε στήλη του στους Financial Times.

Η αλλαγή αυτή θα έχει επιπτώσεις στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς θα επισπεύσει την κορύφωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σημείωσε ο κ. Μπιρόλ.

"Τα ορυκτά καύσιμα θα είναι μαζί μας για πολλά χρόνια ακόμη - αλλά κοιτάζοντας τους αριθμούς μας, ίσως γινόμαστε μάρτυρες της αρχής του τέλους της εποχής των ορυκτών καυσίμων", δήλωσε ο κ. Μπιρόλ σε ξεχωριστά σχόλια που δημοσίευσε ο ΔΟΕ.

Επίσης, ο κ. Μπιρόλ είπε ότι η αλλαγή οφείλεται κυρίως στη "θεαματική ανάπτυξη" των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας και των ηλεκτρικών οχημάτων, μαζί με τις διαρθρωτικές αλλαγές στην κινεζική οικονομία και τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Ο κ. Μπιρόλ προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι προβλεπόμενες μειώσεις στη ζήτηση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα δεν είναι "ούτε κατά διάνοια αρκετά μεγάλες ώστε να θέσουν τον κόσμο σε τροχιά περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη" στους 1,5 βαθμούς Κελσίου - ο προτιμώμενος στόχος στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η επίτευξη αυτού του στόχου "θα απαιτήσει σημαντικά ισχυρότερη και ταχύτερη πολιτική δράση από τις Κυβερνήσεις", υπογράμμισε.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είχε ήδη προβλέψει σε έκθεσή του τον περασμένο Ιούνιο ότι η κορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου θα είναι "ορατή" πριν από το τέλος της δεκαετίας, αλλά είναι η πρώτη φορά που προβαίνει σε μια τέτοια εκτίμηση για τον άνθρακα και το φυσικό αέριο.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί

Η μοίρα των ορυκτών καυσίμων θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 που θα γίνει μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 12 Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι, έναν σημαντικό παραγωγό πετρελαίου.

Σε έκθεση προόδου την περασμένη Παρασκευή, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι ο κόσμος "δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο" για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.

Οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να κορυφωθούν μέχρι το 2025 και να μειωθούν απότομα στη συνέχεια για να διατηρηθεί ο στόχος για υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, αναφέρει η έκθεση.

Η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων απαιτείται επίσης για την επίτευξη του στόχου των καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα