Ψευδοκράτος: «Νομοσχέδιο» που αυξάνει το δικαίωμα αγοράς ακινήτων σε Τούρκους

H διαδικτυακή Bugün Kıbrıs σε δημοσίευμά της κάτω από τον τίτλο «Μεγάλο χάος προ των πυλών», γράφει ότι σήμερα η λεγόμενη βουλή του κατοχικού καθεστώτος ετοιμάζει «νομοσχέδιο» που θα επιτρέπει σε Τούρκους πολίτες να έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν 3 σπίτια ανά άτομο στα κατεχόμενα, αναφέρει στην επισκόπηση του τουρκοκυπριακού Τύπου το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η «νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα εφαρμοστεί και για τις αναδρομικές αγοραπωλησίες ακινήτων, αυξάνει το δικαίωμα

αγοράς κατοικίας από 1 σε 3 για τους Τούρκους υπηκόους, ενώ περιορίζει το δικαίωμα αυτό σε 1 για τους ξένους υπηκόους. Στο σχετικό νομοσχέδιο, αλλάζει επίσης ο ορισμός του ‘αλλοδαπού’, αφού στο νόμο- χωρίζεται σε ‘όσους αναγνωρίζουν την ΤΔΒΚ’ και σε ‘αλλοδαπούς’».

1 τεμάχιο για όσους δεν αναγνωρίζουν την «ΤΔΒΚ»

Σύμφωνα με την τελική μορφή του σχετικού «νομοσχεδίου», οι αλλοδαποί, είτε φυσικά ή νομικά πρόσωπα μπορούν να αγοράσουν μόνο ένα ακίνητο με την άδεια του «υπουργικού συμβουλίου». Εάν η ακίνητη ιδιοκτησία που πρόκειται να αγοραστεί είναι γη, η έκταση αυτής της γης μπορεί να είναι το πολύ 1 στρέμμα. Μέσα σε αυτό το 1 στρέμμα μπορεί να ανεγερθεί μόνο 1 κατοικία. Εάν η ακίνητη ιδιοκτησία που πρόκειται να αγοραστεί είναι διαμέρισμα, μπορεί να αγοραστεί μόνο 1 διαμέρισμα.

3 τεμάχια για Τούρκους

Στους πολίτες κρατών που αναγνωρίζουν την «ΤΔΒΚ» και στους οποίους αναγνωρίζονται τα ίδια δικαιώματα με τους «πολίτες της ΤΔΒΚ», δηλαδή σε αλλοδαπούς φυσικά ή νομικά πρόσωπα, μπορεί να χορηγηθεί το δικαίωμα αγοράς 3 διαμερισμάτων στην «ΤΔΒΚ». Εάν το ακίνητο που πρόκειται να αγοραστεί είναι μονοκατοικία, το οικόπεδο αυτής της μονοκατοικίας μπορεί να είναι το πολύ 2,5 στρέμματα. Στο οικόπεδο της αγοραζόμενης μονοκατοικίας, δεν μπορεί να χτιστεί κανένα άλλο σπίτι, διαμέρισμα ή κατοικία.

«20 εκατομμύρια ευρώ προϋπόθεση για επενδύσεις»

Εάν οι μετοχές των εταιρειών που έχουν ιδρυθεί ή είναι εγγεγραμμένες στην «ΤΔΒΚ» ανήκουν σε αλλοδαπά πραγματικά ή νομικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από το ποσοστό τους, μπορούν να αγοράσουν το πολύ 60 στρέμματα γης στην «ΤΔΒΚ» για επενδυτικούς σκοπούς. Στους πολίτες χωρών που αναγνωρίζουν την «ΤΔΒΚ» και στους πολίτες χωρών που αναγνωρίζουν τα ίδια δικαιώματα στους πολίτες της «ΤΔΒΚ» μπορεί να δοθεί άδεια αγοράς γης το πολύ 80 στρεμμάτων συνολικά, ανάλογα με το μέγεθος της επένδυσης που θα κάνουν.

«Δεν έγινε προσάρτηση, θα πουλήσουν τον ‘βορρά’ στην Τουρκία με χρήματα!»

Εξάλλου, με το θέμα ασχολείται πρωτοσέλιδα και η Özgür Gazete (30.04.24) κάτω από τον τίτλο «Δεν έγινε προσάρτηση, θα πουλήσουν τον ‘βορρά’ στην Τουρκία με χρήματα!»

Η εφημερίδα αναφέρει ότι έγινε αντιληπτός ο ουσιαστικός σκοπός της «νομικής ρύθμισης» που επιχειρείται να γίνει με εκμετάλλευση των εθνικιστικών αισθημάτων δημιουργώντας την εντύπωση ότι «οι Ισραηλινοί κατακτούν το νησί», παρά το γεγονός ότι Ιρανοί και Ρώσοι αγοράζουν τα περισσότερα ακίνητα. Σημειώνει και τα εξής η εφημερίδα:

«Ο ουσιαστικός σκοπός της εντύπωσης ότι ‘οι Ισραηλινοί κατακτούν το νησί’, η οποία πυροδοτήθηκε με ρατσιστικές διαμαρτυρίες των οποίων ηγείται η βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Γιασεμίν Όζτουρκ (Yasemin Öztürk), έχει άμεση σχέση με την κατάσταση στην οποία αναφέρθηκε ταυτοχρόνως ο πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ (Ünal Üstel) ότι ‘θα πληρωθούν οι φάκελοι που έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών’. 

Η κυβέρνηση συγκάλεσε σήμερα άρον άρον συνεδρία της επιτροπής σε σχέση με τον νόμο ‘απόκτηση περιουσίας από αλλοδαπούς’. Η Özgür Gazete εξασφάλισε το νομοσχέδιο. Στο νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος στους πολίτες της Τουρκίας, που ονομάζονται ως είναι ‘χώρες που αναγνωρίζουν την ΤΔΒΚ’, για σχεδόν απεριόριστη αγορά περιουσιών.

Συμπεριλήφθηκε η φράση πως ‘δεν μπορεί να ξεπερνάει το 10% σε χώρο ανοικτό για ανάπτυξη’ σε αλλοδαπό. Όμως, δεν υπάρχει αναφορά για μέρη που ακόμα δεν είναι ανοικτά για ανάπτυξη. Ο σκοπός: η πώληση σε εκ Τουρκίας όλης της γης και των περιουσιών! Δεν είναι γνωστό και το για ποιον θα γίνουν οι πληρωμές της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας (ΕΑΠ). Μήπως εμείς θα πληρώσουμε και τη γη του κεφαλαίου από την Τουρκία, που έφτιαξε καζίνο πάνω σε ελληνοκυπριακή περιουσία;»

Στο μεταξύ, σε παραπολιτικό της σχόλιο κάτω από τον τίτλο «Μόλις πεθάνουν και οι κληρονόμοι των κληρονόμων», η Avrupa (30.04.24) γράφει τα εξής:

«Ο Ερσίν Tατάρ (Ersin Tatar) είπε ότι ‘το περιουσιακό ζήτημα θα λυθεί μόνο μέσω της Επιτροπής Ακίνητων περιουσιών’. Δυστυχώς είναι αλήθεια και είναι ένα κόλπο που στήθηκε πολύ πονηρά! Οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες, από απαισιοδοξία σκεπτόμενοι δεν θα υπάρξει λύση στην Κύπρο, κέρδος είναι ό,τι πάρουμε, καλύτερο από το τίποτα, θα πουλήσουν τα εδάφη τους κάτω από την αξία τους. Όταν εκτουρκιστούν τα ελληνοκυπριακά εδάφη, θα έχει λυθεί και το περιουσιακό πρόβλημα. Όταν πεθάνουν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ελληνοκυπριακών εδαφών, οι κληρονόμοι τους θα δεχτούν να πουλήσουν πιο φθηνά αυτά τα εδάφη και θα εξαλειφθεί τελείως το περιουσιακό πρόβλημα μόλις πεθάνουν και οι κληρονόμοι». 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ψευδοκράτος, Νομοσχέδιο, Τούρκους,psevdokratos, nomoschedio, tourkous