ΠτΔ: Να μην μολύνουν το κλίμα κάποιοι με δηλώσεις ή απειλές

“Ας μη μολύνουν λοιπόν το κλίμα κάποιοι μέσα από δηλώσεις ή απειλές”, ανέφερε το βράδυ της Τρίτης (26/7/2016), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας, ότι σε ένα σύγχρονο κράτος, δεν χρειάζονται εγγυητές ή εγγυήτριες δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντούσε σε δηλώσεις νωρίτερα σήμερα του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ έπειτα από συνάντησή του στην Άγκυρα με τον “πρωθυπουργό” Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία στηρίζει
“μια λύση στην οποία δεν θα υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια" .

Στον χαιρετισμό του στην εναρκτήρια τελετή της 26ης συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος είπε ότι αυτό που καταγράφουμε μέσα από την εντατικοποίηση του διαλόγου είναι σημαντική πρόοδος σε μεγάλο αριθμό κεφαλαίων”.

Ανέφερε ότι ένα σύγχρονο κράτος, με τις δομές όπως έχουν συμφωνηθεί δεν νομίζω να χρειάζεται εγγυητές ή εγγυήτριες δυνάμεις. “Και με θλίβει ειλικρινά γιατί το καλό κλίμα που επικρατεί ή το θετικό κλίμα που επικρατεί στο τραπέζι του διαλόγου μολύνεται από δηλώσεις ανάλογες των σημερινών του Τούρκου Πρωθυπουργού. Δεν απευθύνεται σε Τούρκους στρατιώτες, δεν απευθύνεται στους συμπατριώτες του που όπως θέλει ας τους μιλά. Οφείλει να κατανοήσει ότι απευθύνεται σε Ευρωπαίους πολίτες που οφείλει να τους σέβεται”.

"Πρόοδος σε μεγάλο αριθμό κεφαλαίων"

Αυτό που καταγράφουμε μέσα από την εντατικοποίηση του διαλόγου είναι σημαντική πρόοδος σε μεγάλο αριθμό κεφαλαίων, είπε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος. “Μια πρόοδος που θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού ακόμα και αυτή τη χρονιά, αν και εφόσον – το υπογραμμίζω – υπάρξει και ανάλογη ανταπόκριση σε σημαντικά θέματα, όπως το περιουσιακό, τα θέματα των εδαφικών αναπροσαρμογών, τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων”, πρόσθεσε.

Και αν πραγματικά, συνέχισε, θέλει την οικοδόμηση ενός κράτους που θα είναι υποστηρικτικό ακόμα και στις προοπτικές και τους στόχους της Τουρκίας καλό είναι να φροντίσουν να συμβάλουν εκεί και όπου διαδραματίζουν το ρόλο έτσι ώστε να πετύχουμε το συντομότερο τη λύση. “Θα είναι προς όφελος των ιδίων, θα είναι προς όφελος των Τουρκοκυπρίων, θα είναι προς όφελος των Ελληνοκυπρίων, θα είναι προς όφελος της Ευρώπης, θα είναι προς όφελος γενικότερα της ειρήνης στην περιοχή. Αυτός είναι ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν και όχι του εξ αποστάσεως δασκάλου”, σημείωσε.

Θέλω να καταστήσω σαφές προς κάθε κατεύθυνση, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ότι γνωρίζουμε πως ο χρόνος δεν είναι εκείνος που θα διορθώσει τα κακώς κείμενα, αντιθέτως με την πάροδο άπρακτου του χρόνου πολλά από τα συστατικά της λύσης αμβλύνονται ή και οπωσδήποτε δημιουργούνται δυστυχώς συνθήκες μη αναστρέψιμες.

Όμως, σημείωσε, δεν μπορεί εξαιτίας της γνώσης των αρνητικών συνεπειών που οπωσδήποτε ο χρόνος επιφέρει να υποστηρίζουν κάποιοι ότι τάχα είναι η τελευταία μας ευκαιρία.

Εάν επιθυμούν πραγματικά την ειρήνη και την ευημερία των Τουρκοκυπρίων, τόνισε, ας βοηθήσουν έτσι ώστε να πετύχουμε μια λύση που θα την αποδέχονται και οι Ελληνοκύπριοι, ας αφουγκραστούν τις ανησυχίες και τις έγνοιες και των Ελληνοκυπρίων.

“Εμείς ακούμε και θέλουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, αλλά ο σεβασμός στις ανησυχίες να μην επηρεάζει τα δικαιώματα της μιας ή της άλλης των κοινοτήτων. Να ζήσουμε κάτω από συνθήκες αλληλοσεβασμού, να δημιουργήσουμε συνθήκες προκοπής, να δώσουμε στους νέους ανθρώπους, τη ΝΕΠΟΜΑΚ, είτε αυτοί είναι Ελληνοκύπριοι ή Τουρκοκύπριοι, να δημιουργήσουμε μια κοινή νεολαία που να έχει προοπτική και μέλλον, που να προσβλέπει ότι αυτή η πατρίδα, η Κύπρος, μπορεί να μας χωρέσει όλους, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες προκοπής, μπορεί να μετατραπεί πραγματικά σε ένα παράδεισο. Από όλους εξαρτάται, όχι μόνο από τους Ελληνοκύπριους αλλά και από όσους παράνομα κατέχουν τα τελευταία 42 χρόνια εδάφη ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου κράτους”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Τις ημέρες αυτές, είπε απευθυνόμενος στους απόδημους, συμπληρώθηκαν 42 χρόνια από την τουρκική εισβολή, από την κατοχή της πατρίδας μας.

“Διαρκές μέλημα και κορυφαία μας επιδίωξη είναι ο τερματισμός της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ και της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας”, σημείωσε.

Όπως καλά γνωρίζετε, συνέχισε, έχουμε εμπλακεί σε ένα νέο διάλογο προκειμένου να επιτύχουμε αυτό που και οι προγενέστεροι στην εξουσία επεδίωξαν - να πετύχουμε δηλαδή την απαλλαγή της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα, να πετύχουμε τη δημιουργία συνθηκών ειρηνικής συμβίωσης, να πετύχουμε την επανένωση, να πετύχουμε έτσι ώστε όλοι ανεξαίρετα οι Κύπριοι να αισθάνονται ότι ζουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, να νιώσουμε περήφανοι για την πατρίδα μας διότι δημιουργεί και δεν είναι ένα κράτος το οποίο πάσχει είτε όσον αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είτε υστερεί των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών. “Είμαστε πλήρες μέλος, έχουμε όλα τα δικαιώματα, αυτά διεκδικούμε αυτά θέλουμε να πετύχουμε για όλους ανεξαίρετα τους συμπατριώτες μας Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους”, συμπλήρωσε.

Οικονομία: Αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους

Παράλληλα και ταυτόχρονα με τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επίλυση του Κυπριακού, σημείωσε,είναι και οι προσπάθειες ανόρθωσης της οικονομίας. Εχουμε κατορθώσει με τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, τις θυσίες του κυπριακού λαού, τόνισε, να πετύχουμε την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους, της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος, πετύχαμε για πρώτη φορά ύστερα από επτά χρόνια πέρσι να έχουμε μια αύξηση στο ρυθμό ανάπτυξης κατά 1,6%.

“Υπολογίζουμε ότι φέτος θα υπερβεί το 2,2% μέσα και από τις προσπάθειες, τα κίνητρα, την κοινή πολιτική που ακολουθούμε – και θέλω να το επαναλάβω ότι δεν είναι κατόρθωμα για να αυτοεπαινείται μια Κυβέρνηση ότι είναι δικό της αποκλειστικό προνόμιο διότι είναι καλά γνωστό ότι δεν διαθέτουμε την πλειοψηφία στη Βουλή. Αν δεν είχαμε τη συνεργασία των κομμάτων δεν θα ήταν δυνατόν να επιτυγχάναμε είτε ρυθμούς ανάπτυξης είτε διόρθωση διαχρονικών στρεβλώσεων που αφορούν αν θέλετε μειονεξίες του κράτους μας, δεν θα κατορθώναμε μέσα από τη δράση είτε του Γενικού Εισαγγελέα είτε του Γενικού Ελεγκτή είτε των άλλων εποπτικών οργάνων να πετύχουμε σταδιακά τη συνειδητοποίηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύγχρονο κράτος με σύγχρονους θεσμούς χωρίς την πάταξη της διαφθοράς και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε όλοι ενωμένοι”, πρόσθεσε.

Υπάρχουν διαφορές, θα πρέπει να το παραδεχτώ, είπε προσθέτοντας ότι υπάρχουν και είναι λογικό και φυσικό σε μια δημοκρατία κάποιοι να έχουν διαφορετική άποψη, απόλυτα σεβαστή. Αυτό για το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω, σημείωσε, είναι ότι στα δύσκολα βρίσκουμε τον τρόπο να συνεννοηθούμε.

Και είμαι βέβαιος, είπε, ότι και στο Κυπριακό εάν οι προοπτικές της λύσης ή οι όροι της λύσης είναι τέτοιοι, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία είμαι βέβαιος, ανεξάρτητα αν σήμερα υπάρχουν διαφωνίες ή διαφορές, θα σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον για να στηρίξουμε και να νιώσουμε ότι πραγματικά ελευθερώνουμε την πατρίδα μας, γιατί δεν είναι κανένας που θέλει να παρακολουθεί αυτό που καταγράφεται κάθε μέρα, την τουρκοποίηση των κατεχομένων μας, την καταστροφή των ιερών και των οσίων μας, την καταστροφή των αρχαιοτήτων.

Είπε ότι θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους απόδημους κατ’ ιδίαν για πολύ περισσότερα όσον αφορά το τι προκύπτει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, να ακούσει τους προβληματισμούς τους, τις ανησυχίες τους, ενώ την ίδια ώρα μαζί και μέσα από τους προβληματισμούς να δούμε πώς μπορούμε να πάμε ακόμα πιο μπροστά.

Άρρηκτοι δεσμοί απόδημων με την Κύπρο

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η παρουσία των απόδημων σε συνάρτηση με το πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν στις χώρες διαμονής τους, αποδεικνύουν έμπρακτα τους άρρηκτους δεσμούς τους με την ιδιαίτερη τους πατρίδα, την ιδιαίτερη μας πατρίδα, την Κύπρο.

Η συμβολή της κυπριακής ομογένειας στην προβολή των δικαίων του λαού μας στο εξωτερικό, είπε, αποτελούσε πάντοτε ένα από τα ισχυρότατα στηρίγματα για ευόδωση των προσπαθειών μας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε, ιδιαίτερα στη νεολαία των αποδήμων μας, η οποία, όπως σημείωσε, με τον δυναμισμό και το πνεύμα δημιουργικότητας που τη διακρίνει προσφέρει μια νέα πνοή στην προώθηση των συμφερόντων της πατρίδας μας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα