ΠτΔ: Ζήτησα από ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία να βοηθήσουν για συνάντηση με Ερντογάν

Συνέντευξη στο euronews και τη δημοσιογράφο Μαρία Ψαρά έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην περιβόητη «πρόσκληση» από τον Ερντογάν να επισκεφθεί την Τουρκία. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο ίδιος προσέγγισε τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά δεν θα δημοσιοποιήσει τον διάλογό τους. 

Διαβάστε επίσης: Νικόλας: Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει πρόσκληση Ερντογάν στον ΠτΔ

Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα: 

[...]

Μαρία Ψαρά: Πολύς λόγος έχει γίνει κύριε Πρόεδρε, για

το τετ-α-τετ με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Τελικά τι είπατε σε αυτό;

Νίκος Χριστοδουλίδης: Εγώ πήγα και προσέγγισα τον κ. Ερντογάν. Είχα μια χρυσή ευκαιρία στο Ντουμπάϊ. Τον είδα, πήγα και του μίλησα. Δεν θα δημοσιοποιήσω τον διάλογο μου με τον Ερντογάν. Ξέρετε, με ενδιαφέρει να υπάρξει αποτέλεσμα. Αυτά τα θέματα είναι πολύ σοβαρά θέματα, δεν είναι για επικοινωνιακή κατανάλωση.

Είμαστε 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή. Καθημερινά δημιουργούνται νέα τετελεσμένα που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την προσπάθειά μας. Δεν χρειάζεται επικοινωνιακή ή δημόσια διαπραγμάτευση. Εκείνο που έχει σημασία είναι να δούμε πως δημιουργούνται αποτελέσματα.

Έγινε μεγάλος λόγος περί συναντήσεως, περί προσκλήσεως και ούτω καθεξής. Θέλω να σας πω ότι αν υπάρξει πρόσκληση ή επιθυμία από τον Τούρκο πρόεδρο, φυσικά και θα ανταποκριθώ. Εγώ ο ίδιος από την πρώτη στιγμή και εδώ στις Βρυξέλλες και στη Γερμανία και στη Γαλλία που έχω επισκεφθεί, ζήτησα αν μπορούν να βοηθήσουν στο να υπάρξει μια τέτοια συνάντηση στην οποία θα μιλήσουμε, θα παραθέσουμε τις απόψεις.

Αλλά ξέρετε, κι ο κ. Ερντογάν είναι πολιτικός. Και το αντιλαμβάνομαι απόλυτα. Αντιλαμβάνεστε ότι η δημοσιοποίηση ενός τέτοιου ενδεχομένου, ακόμη κι ενός μακρινού ενδεχομένου, ακόμη κι αν υπάρχει 1% πιθανότητα, το απομακρύνει. Άρα γι αυτό λέω, πρέπει να επικεντρωθούμε στην ουσία και ας αφήσουμε την επικοινωνία. Ειδικότερα όσον αφορά το Κυπριακό.

Μαρία Ψαρά: Θα συγκαλέσετε το Εθνικό Συμβούλιο όπως ζητούν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ;

Νίκος Χριστοδουλίδης: Θα συγκαλέσω όποτε το κρίνω αναγκαίο. Εγώ δεν έχω κόμμα, από το οποίο έχω εκλεγεί. Έχω εκλεγεί ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Επιδιώκω τη συλλογικότητα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Είναι σχεδόν καθημερινές οι εκκλήσεις μου για συλλογικότητα και φυσικά όταν κρίνω ότι υπάρχουν εν κινήσει εξελίξεις, θα ενημερώσω.

Το Εθνικό Συμβούλιο ήδη το έκανα αρκετές φορές. Δεν έχω λόγο και κανείς από μόνος του δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού. Φυσικά και επιδιώκω τη συλλογικότητα. Ήταν μέσα από αυτήν που πρώτον έχω εκλεγεί.

Γι αυτό είχα τύχει υποστήριξης από όλα, από κόσμο, από όλα τα πολιτικά κόμματα και την ίδια στιγμή και με τα κόμματα είχαμε πρόσφατα τον προϋπολογισμό δημόσια. Ευχαρίστησα τα κόμματα, επιδίωξα τη συνεργασία. Η συνεργασία για μένα είναι βασικό ζητούμενο για να μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας και στο Κυπριακό αλλά και στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

Πηγή: euronews

Keywords
Τυχαία Θέματα