Ραμαζάνι χωρίς ειδικά μέτρα ασφαλείας αποφασίστηκε στο Ισραήλ

Δεν θα ληφθούν έκτακτα μέτρα από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ως προς τον αριθμό ή την ηλικία όσων Αράβων μειονοτικών Ισραηλινών πολιτών θα θελήσουν να συμμετάσχουν στις θρησκευτικές λειτουργίες που θα πραγματοποιηθούν στο Τέμενος Αλ-Άκσα, κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιερού Μήνα του Ραμαζανίου, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση του Πρωθυπουργικού Γραφείου στην Ιερουσαλήμ.

Η απόφαση ανακοινώθηκε ύστερα από τη συνεδρίαση την Τρίτη του διευρυμένου Υπουργικού Συμβουλίου για ζητήματα ασφάλειας και άμυνας υπό τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.

Με το πέρας της πρώτης εβδομάδας του Ραμαζανίου,

αποφασίσθηκε να επανεξεταστεί η κατάσταση, προκειμένου είτε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, είτε όχι, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η πρόθεση του Νετανιάχου να μην επιβληθούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας - πέραν των συνήθων που κυρίως ορίζουν περιορισμούς ως προς την ηλικία των Παλαιστινίων προσκυνητών, μονίμων κατοίκων της Δυτικής Όχθης - είχε διαφανεί νωρίτερα την Τρίτη από τις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, στις οποίες τόνισε ότι «το Ισραήλ θα σεβαστεί την αρχή της ελευθερίας θρησκευτικής λατρείας».

Από την άλλη, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργού Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ. «Ο Νετανιάχου και το τριμελές πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο έχουν την εντύπωση ότι στις 7 Οκτωβρίου δεν συνέβη απολύτως τίποτα», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης, προσθέτοντας ότι «αυτή η απόφαση θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες του Ισραήλ και πρόκειται να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Χαμάς νίκησε».

Η κρατική ισραηλινή τηλεόραση επεσήμανε στο κεντρικό της δελτίο ειδήσεων ότι η αποψινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ελήφθη ύστερα από επίμονες παραινέσεις των αρμόδιων φορέων του στρατού να μην ληφθούν ειδικά περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου, ως επίσης και να ληφθεί η σχετική απόφαση οπωσδήποτε την Τρίτη το βράδυ.

Επισημαίνεται ότι από την έναρξη του πολέμου, η αραβική μειονότητα που ζει στο Ισραήλ δεν προέβη σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα. Ωστόσο, το περασμένο Σάββατο τοπικοί ισλαμιστικοί φορείς της αραβικής κωμόπολης Καφρ Κάνα διοργάνωσαν την πρώτη του είδους ογκώδη διαδήλωση κατά του πολέμου και υπέρ του άμεσου τερματισμού των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα