Ρεπορτάζ Πεδίου Βολής…(ΦΩΤΟ)

ΕΥΣΤΟΧΙΑ όχι μόνο με το αντιαρματικό Αρ-Πι-Τζι που θανατώνει, αλλά και με τη φωτογραφική μηχανή που απαθανατίζει! Η δεύτερη δίνει σήμερα και μοναδικά στιγμιότυπα στο ρεπορτάζ: Κλάσμα… κλάσματος δευτερολέπτου να επιτύχεις τη φωτογράφιση του πυραύλου μόλις εκτοξεύθηκε απ’ την κάννη του RPG. Το πέτυχαν με τις μηχανές τους οι άρτι εκπαιδευθέντες και στο αντιαρματικό Εθνοφύλακες Νίκος Σοφιόπουλος του 43ΤΕΘ εκ του Πυροβολικού προερχόμενος και Γιάννος Κοζάκος ολμιστής του 42ΤΕΘ.

Πέμπτη 23η Νοεμβρίου του 2017. Πεδίο Βολής Ξυντούς: Οι Εθνοφύλακες

των Λόχων Κατοικημένων Τόπων τριών ταγμάτων της 4ης Ταξιαρχίας Πεζικού της Λευκωσίας, εκπαιδεύονται και ασκούνται στη βολή με αντιαρματικούς εκτοξευτές RPG-7 των 40 χιλιοστών:

- Σπουδαίο, απλό κι εύχρηστο όπλο εναντίον εχθρικών αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων. Ιδίως σε κατοικημένους τόπους. Στην υπεράσπιση των οποίων είναι ταγμένοι κι ετοιμοπόλεμοι, έκαστος στον λόχο της γειτονιάς του, οι Εθνοφύλακες:

- Οι επί 24ωρου ετοιμοπόλεμοι, ένοπλοι «έφηβοι της γερουσίας» της Εθνικής Φρουράς. Μεταξύ των οποίων και οι επιμένοντες να παραμένουν εθελοντικά στην ένοπλη άμυνα της πατρίδας, παρά το γεγονός ότι από χρόνια έχουν υπερβεί το υπό του νόμου όριο ηλικίας υποχρεωτικής υπηρεσίας.

ΑΚΜΑΙΟΣ, πάντα πρόθυμος και ικανός, ανάμεσά τους και ο 74χρονος κ. Γιάννης Μάτσης. Γεννήθηκε στο Παλαιχώρι 7.1.1943. Είναι ξάδελφος του ήρωα Κυριάκου Μάτση της Ε.Ο.Κ.Α. Έσπευσε από το πανεπιστήμιο εθελοντής στην Εθνοφρουρά το 1964 προτού δημιουργηθεί η Εθνική Φρουρά. Πολέμησε και το 1974 στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες στην Κερύνεια μας. Είναι ο γηραιότερος στις παρελάσεις της 1ης Οκτωβρίου. Λοχίας οπλοπολυβολητής με ΗΚ-11 στο 42 Τάγμα Εθνοφυλακής, παρών σε κάθε άσκηση και βολή, όπως και χθες στο Πεδίο Βολής Ξυντούς με το Αρ-Πι-Τζι.

ΕΚΕΙ, εξελιγμένη και ηλεκτρονικά, επιπρόσθετη πλέον η λεπτομερειακή κατατόπιση κι εκπαίδευση με ηλεκτρονικό υπολογιστή και οθόνη παρουσίασης, που επινόησε ο Εθνοφύλακας κ. Νικόλας Καντζηλάρης. Ένας από τους διακριθέντες και στους διαγωνισμούς βολής τυφεκίου, σκοπευτές ακριβείας του 42ΤΕΘ.

ΚΙ ΟΠΩΣ έλεγε κι ένας από τους εμπειρότερους «αρπιτζήδες», “το RPG είναι το ευκολότερο αντιαρματικό, για χειριστές και χειρίστριες, από δεκαπέντε έως ογδονταπέντε ετών»…

Οπλίζοντας τη σφύρα, πίσω απ’ τη σκανδάλη με τον αντίχειρα, στη δική του βολή ο Διοικητής του 42 ΤΕΘ ταγματάρχης Μιχάλης Σιακαλλής.

Εβδομήντα τεσσάρων ετών, ακμαίος και στο αντιαρματικό ο παραμένων εθελοντικά μάχιμος Εθνοφύλακας Γιάννης Μάτσης, ξάδελφος του ήρωα της Ε.Ο.Κ.Α. Κυριάκου Μάτση. Στην Ε.Φ. από το 1964…

Κατατόπιση - εκπαίδευση κι επί της οθόνης με ηλεκτρονικό υπολογιστή, η επινόηση του Εθνοφύλακα Νικόλα Καντζηλάρη.

Δύο κομμάτια το πυρομαχικό του Απ-Πι-Τζι, στα χέρια του Εθνοφύλακα Μάριου Πισκοπίδη. Απλώς βιδώνεις το προωθητικό γέμισμα πίσω απ’ τον πύραυλο…

Εκτός απ’ τη φωτογράφιση πέτυχε και στη βολή με το RPG-7 ο Νίκος Σοφιόπουλος.

Και εκ του πρηνηδόν και ο ολμιστής Εθνοφύλακας Γιάννος Κοζάκος στην απαθανάτιση των αντιαρματικών βολών.

Keywords
Τυχαία Θέματα