Ρόιτερς: Xάνεται πλήρως η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα

H εμπιστοσύνη των εταίρων προς την Ελλάδα έχει κλονιστεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην υπάρχει πλέον η πολιτική πρόθεση για στήριξη μιας οικονομικής διαπραγμάτευσης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του το πρακτορείο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για την λιτότητα που επιβλήθηκε από την ΕΕ, οι απαιτήσεις για γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις,

η προσέγγιση με τον Βλαδιμίρ Πούτιν και η κωλυσιεργία του Γιάννη Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις, αποστέγνωσαν τη δεξαμενή της εμπάθειας για την Αθήνα.

Από τη στιγμή σημειώνει που η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, ο μόνος τρόπος για να αποπληρώσει 24 δις που οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να εξαγοράσει τα ομόλογα 27 δισεκατομμυρίων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα ήταν ένα δάνειο από τον Μηχανισμό Διάσωσης της Ευρωζώνης.

Το Ρόιτερς κάνει λόγο για διχασμό των πιστωτών της Ελλάδας. Υπάρχουν αναφέρει, αυτοί που επιθυμούν παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη για να αποφευχθεί προηγούμενο εξόδου μιας χώρας, αλλά υπάρχουν και αυτοί που ανησυχούν μήπως ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε περίπτωση κατά την οποία τα καταφέρει ενθαρρύνει συγγενικές πολιτικές δυνάμεις στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει ταχύτατα να αλλάξει την πολιτική του και να στρώσει τα οικονομικά της χώρας, χωρίς να καταφύγει σε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων ή με πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων με IOU ή ακόμα χειρότερα χρεοκοπώντας και οδηγώντας την Ελλάδα εκτός ευρώ. Ένα δημοψήφισμα με το οποίο οι Έλληνες θα αποφάσιζαν αν θα ήθελαν να παραμείνουν στο ευρώ με κόστος τις επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις ή μια αλλαγή της κυβερνητικής συμμαχίας, με συμμετοχή κεντρώων που είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων, θα ήταν οι καλύτερες επιλογές του Τσίπρα. Ακόμα και αν αυτό θα σήμαινε τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρεται στο άρθρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα