Ρόλο διαμεσολαβητή διεκδικεί ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση με Ζελένσκι

Ο Τούρκος Πρόεδρος προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα για τις εξελίξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια της Ουκρανίας. Σε δηλώσεις στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογο του και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στο Λβιβ, ο Ερντογάν έστειλε το μήνυμα ότι η χώρα του υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και είναι έτοιμη να διαμεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Αναντολού», ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνόδου κορυφής

με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Αντόνιο Γκουτέρες, αξιολόγησαν τις δυνατότητες μετατροπής της θετικής ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε από το Μνημόνιο της Κωνσταντινούπολης σε διαρκή ειρήνη. «Επισημάναμε ιδιαίτερα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την αναζωογόνηση της διπλωματικής διαδικασίας», είπε.

Αναφέροντας ότι κατά τη διμερή συνάντηση με τον Ζελένσκι, αξιολόγησαν τις σχέσεις των χωρών σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης σε όλες τις διαστάσεις της, πρόσθεσε ότι, «συζητήσαμε τις δυνατότητες προώθησης της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μας υπό τις παρούσες συνθήκες».

Φυσικά, πρόσθεσε, ο πόλεμος που συνεχίζεται εδώ και περίπου 6 μήνες ήταν το κύριο θέμα των συνομιλιών τους. «Με την ευκαιρία αυτή, τόνισα για άλλη μια φορά την υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας», τόνισε.

Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για τη νέα επίθεση που δέχθηκε το Χάρκοβο, αναφέρθηκε στην υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου. Παράλληλα ανάφερε ότι συνολικά 25 πλοία και περίπου 625 χιλιάδες τόνοι ουκρανικών σιτηρών έχουν παραδοθεί στην παγκόσμια αγορά από την 1η Αυγούστου, όταν τέθηκε σε εφαρμογή η σχετική συμφωνία. «Στην τριμερή μας συνάντηση, αξιολογήσαμε επίσης τις δυνατότητες μετατροπής της θετικής ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε από το Μνημόνιο της Κωνσταντινούπολης σε μόνιμη ειρήνη. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε είδους υποστήριξη προς την κατεύθυνση αυτή και να διαδραματίσουμε και πάλι τον ρόλο του διαμεσολαβητή ή του διαμεσολαβητή», συμπλήρωσε

«Εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Δεν θέλουμε ένα νέο Τσέρνομπιλ», δήλωσε, επίσης, ο Τούρκος Πρόεδρος σχετικά με τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα