Ρωσία και Αραβικός Σύνδεσμος απαιτούν από τον ΟΗΕ κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Η Ρωσία και ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσαν από κοινού την Τετάρτη για ένα ψήφισμα από τον ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς, κατά τη διάρκεια του Ρωσοαραβικού Φόρουμ Συνεργασίας στο Μαρακές του Μαρόκου.

Στο φόρουμ, το οποίο συνήθως επικεντρώνεται σε διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς, κυριάρχησε η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας.

"Ελπίζουμε

ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα υψώσει τη φωνή του για ένα ώριμο ψήφισμα (που να καλεί σε κατάπαυση)", είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της συνάντησης. "Έχουμε συμφωνήσει να συνεχίσουμε τον συντονισμό εντός των Ηνωμένων Εθνών".

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα ψήφιζε την Τετάρτη ένα ψήφισμα που θα καλούσε σε παύση τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει σκοτώσει πάνω από 19.600 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας που ελέγχει η Χαμάς στα παλαιστινιακά εδάφη.

Στις 7 Οκτωβρίου, μαχητές της Χαμάς διεξήγαγαν μία άνευ προηγουμένου επίθεση ενάντια στο Ισραήλ από τη Γάζα, σκοτώνοντας περίπου 1.400 ανθρώπους στο Ισραήλ, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία από Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Στη συνάντηση, της οποίας προήδρευε ο Υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου, Νάσερ Μπουρίτα, παρευρέθηκε ο Λαβρόφ και διπλωμάτες από τα 22 μέλη του Αραβικού Συνδέσμου.

"Ελπίζουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα υιοθετήσει αυτό το ψήφισμα και ότι δεν θα υπάρξει βέτο από κάποιο μόνιμο μέλος, ειδικά τις ΗΠΑ", είπε ο Χοσάμ Ζάκι, βοηθός γενικός διευθυντής του Συνδέσμου.

"Η ελπίδα των Αράβων είναι ότι οι ΗΠΑ κατανοούν ότι η διεθνής υπομονή εξαντλείται μπροστά στις πρακτικές του Ισραήλ".

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αμπούλ Γκέιτ, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης, κάλεσε για μία "άμεση κατάπαυση του πυρός", προσθέτοντας ότι "όποιος αντιτίθεται σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έχει το αίμα αθώων στα χέρια του".

"Η κατοχή είναι στην καρδιά του προβλήματος και η απαρχή της αιτίας", είπε ο Αμπούλ Γκέιτ, μιλώντας υπέρ μιας λύσης δύο κρατών και καλώντας για τη "δημιουργία το συντομότερο δυνατόν ενός Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967".

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι ήταν "επείγον να δημιουργηθεί ένα Παλαιστινιακό κράτος" και ακόμα ότι χρειάζεται "να επιταχυνθεί η διαδικασία", επειδή "κάποιες πηγές λένε ότι οι δυτικοί εταίροι προσπαθούν να αναπτύξουν κρυμμένα πρότζεκτς για να διαχωρίσουν τη Δυτική Όχθη από τη Γάζα".

Στις 8 Δεκεμβρίου, οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε ένα ψήφισμα για κατάπαυση πυρός. Η ψηφοφορία την Τετάρτη για ένα νέο ψήφισμα έρχεται μετά από την καθυστέρηση δύο ψηφοφοριών τη Δευτέρα, με τα μέλη να τσακώνονται για το λεκτικό, αναφέρουν πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η τελευταία εκδοχή του ψηφίσματος καλεί σε μία "αναστολή" της σύγκρουσης, αναφέρουν οι πηγές.

Διαβάστε ακόμη: Τους 20.000 έφτασαν οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα