Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα απέτυχε στον σκοπό της

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε την Δευτέρα ότι υπό «συνθήκες απροκάλυπτου σαμποτάζ» στην εφαρμογή των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης, η συνέχιση της Πρωτοβουλίας για την Μαύρη Θάλασσα, η οποία απέτυχε να εκπληρώσει τον ανθρωπιστικό της σκοπό, χάνει το νόημά της.

Η Ρωσία προειδοποίησε την Γραμματεία του ΟΗΕ, την Τουρκία και την Ουκρανία ότι είναι αντίθετη με την περαιτέρω παράταση της λεγόμενης «συμφωνίας των σιτηρών», που διακινούνταν

μέσω της Μαύρης Θάλασσας και αποσύρει τις εγγυήσεις για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, διακόπτει τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο και επαναφέρει το καθεστώς «προσωρινά επικίνδυνης περιοχής» για τα βορειοδυτικά ύδατα του Ευξείνου Πόντου. Παύει να λειτουργεί το Συντονιστικό Κέντρο στην Κωνσταντινούπολη και «χωρίς την συμμετοχή της Ρωσίας, η Πρωτοβουλία για την Μαύρη Θάλασσα παύει να υφίσταται από τις 18 Ιουλίου», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο συνόψισε την μονομερή κατά την Μόσχα λειτουργία της συμφωνίας σχεδόν ένα χρόνο μετά τη σύναψή της.

Κατά το ρωσικό ΥΠΕΞ υπό «συνθήκες απροκάλυπτου σαμποτάζ στην εφαρμογή των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης, η συνέχιση της Πρωτοβουλίας για την Μαύρη Θάλασσα, η οποία απέτυχε να εκπληρώσει τον ανθρωπιστικό της σκοπό, χάνει το νόημά της», ωστόσο η Μόσχα είναι ανοιχτή σε αναθεώρηση της απόφασής της εάν οι δυτικές πρωτεύουσες «σκεφτούν σοβαρά να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να αποσύρουν πραγματικά τα ρωσικά λιπάσματα και τρόφιμα από τις κυρώσεις», γι’ αυτό και «μόνο όταν υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και όχι υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις, η Ρωσία θα είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο αποκατάστασης της συμφωνίας».

Υλοποιώντας την προαναγγελθείσα από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απόφαση πριν από λίγες ημέρες και μετά την ηχηρή διάψευση των δηλώσεων του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Ρωσία «δέχθηκε να παρατείνει τη συμφωνία», το Κρεμλίνο δεν έδειξε διάθεση μέχρι στιγμής και πριν τη σημερινή λήξη της συμφωνίας να διοργανώσει τηλεφωνική συνομιλία των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις αιτιάσεις της ρωσικής πλευράς ούτε μία από τις πέντε θεμελιώδεις προβλέψεις του Μνημονίου Ρωσίας-ΟΗΕ δεν εκπληρώθηκε, καθώς η εξειδικευμένη ρωσική τράπεζα Rosselkhozbank παρέμεινε εκτός συστήματος των πληρωμών SWIFT και τα ρωσικά λιπάσματα και τρόφιμα παρέμειναν υπό καθεστώς κυρώσεων, ενώ η βεβιασμένη τελευταία πρόταση του γγ του ΟΗΕ «είναι πρακτικά ανέφικτη και μη βιώσιμη», γνώμη, που κατά τη Μόσχα συμμερίζεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Στην πραγματικότητα, για άλλη μια φορά προσπάθησαν να μας πουλήσουν μια κενή υπόσχεση ώστε να παραταθεί η Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα», υποστηρίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι δεν επιλύθηκαν τα προβλήματα με την ασφάλιση των εμπορευμάτων και την προμήθεια ανταλλακτικών για τον γεωργικό εξοπλισμό.

Όπως υποστηρίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ «σε αντίθεση με τους διακηρυγμένους ανθρωπιστικούς στόχους, η εξαγωγή ουκρανικών τροφίμων μετεξελίχθηκε σχεδόν αμέσως σε καθαρά εμπορική βάση και, μέχρι την τελευταία στιγμή, αποσκοπούσε στην εξυπηρέτηση των στενά ιδιοτελών συμφερόντων του Κιέβου και των δυτικών καθοδηγητών του» και επικαλείται ως απόδειξη το γεγονός ότι «εξήχθησαν συνολικά 32,8 εκατ. τόνοι φορτίων, εκ των οποίων πάνω από το 70% (26,3 εκατ. τόνοι) κατευθύνθηκαν σε χώρες υψηλού και άνω του μέσου εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ. Τα φτωχότερα κράτη, ειδικότερα η Αιθιοπία, η Υεμένη, το Αφγανιστάν, το Σουδάν, η Υεμένη και η Σομαλία, αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 3%, συνολικά 922.092 τόνους» από το συνολικό φορτίο.

Κατά την Μόσχα, «αυτή η γεωγραφία και η εμπορευματοποίηση μιας αρχικά ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας θα γίνει σαφής αν υπολογιστεί ότι οι ιδιοκτήτες ενός σημαντικού μέρους της ουκρανικής καλλιεργήσιμης γης (πάνω από 17 εκατομμύρια εκτάρια) είναι οι δυτικές εταιρείες Cargill, DuPont και Monsanto», οι οποίες έχουν αγοράσει την καλλιεργήσιμη γη της Ουκρανίας «μετά την άρση από το Κίεβο του 20ετούς μορατόριουμ στην πώλησή της κατόπιν αιτήματος του ΔΝΤ» και έγιναν κατ’ αυτόν τον τρόπο οι κύριοι δικαιούχοι των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών, ενώ την ίδια στιγμή εταιρείες από την ΕΕ αγόραζαν την ουκρανική παραγωγή σε μειωμένες τιμές και είχαν την δυνατότητα επεξεργασίας της σε πολύ χαμηλές τιμές, «κάτω από υποκριτικά λόγια για τις ανάγκες των χωρών του παγκόσμιου Νότου και το γεγονός ότι οι κυρώσεις δεν ισχύουν δήθεν για τα τρόφιμα και τα λιπάσματα».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει επίσης ότι «το καθεστώς του Κιέβου δεν δίστασε να προβεί σε προκλήσεις και επιθέσεις  κατά ρωσικών πολιτικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων υπό την κάλυψη του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου και της ναυσιπλοΐας». Ουσιαστικά «τα υπό τον έλεγχο του Κιέβου λιμάνια και ο ασφαλής διάδρομος που άνοιξε η Ρωσία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων κατά παράβαση του πνεύματος και του γράμματος της Πρωτοβουλίας για την Μαύρη Θάλασσα», σημειώνει η ρωσική διπλωματία ανήμερα μάλιστα της νέας επίθεσης στην γέφυρα της Κριμαίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα