Άρχισε η αποξήλωση των πετρελαιοδεξαμενών της ΚΕΤΑΠ (photos)

Εντυπωσιακές είναι οι φωτογραφίες από την αποξήλωση των πετρελαιοδεξαμενών της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ) στη Λάρνακα, η οποία ξεκίνησε σήμερα.

Τη στιγμή απαθανάτισε και ανέβασε στο twitter ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος παρευρέθηκε στο σημείο.

Ιστορική μέρα για τη #Larnaca. Έναρξη αποξήλωσης κρατικών εγκατάστασεων πετρελαιοειδών. Το πρώτο βήμα για πλήρη απελευθέρωση της περιοχής. pic.twitter.com/lCbeEUjKDn

Georgios Lakkotrypis (@GLakkotrypis) January 27, 2017

Το μεσημέρι, σε σεμνή τελετή στην παρουσία των Δημάρχων Λάρνακας και Λειβαδιών, Ανδρέα Βύρα και Μάριου Αρμένη, του Προέδρου και μελών του Δ.Σ. της ΚΕΤΑΠ και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας, άρχισε με ειδικά μηχανήματα ο τεμαχισμός και αποσυναρμολόγηση των μεγάλων δεξαμενών πετρελαίου.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός χαρακτήρισε «ιστορική» τη σημερινή μέρα για την πόλη και επαρχία της Λάρνακας, για τους δημότες της περιοχής, οι οποίοι διαχρονικά είχαν την απαίτηση για απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από την πόλη τους. “Αυτή ήταν μια δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς τους Λαρνακείς, αφού σε αρκετές συναντήσεις που είχε με τους φορείς της πόλης τους ανέφερε πως θα γίνει η αποξήλωση και απομάκρυνση των εταιρειών πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο», είπε

Πρόσθεσε ότι σήμερα έχει αρχίσει η αποξήλωση των εγκαταστάσεων της ΚΕΤΑΠ ύστερα από την απομάκρυνση των υγρών καυσίμων και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας “γιατί πήραν επώδυνες αλλά αναγκαίες αποφάσεις για την εταιρεία”.

Οπως είπε, “βρισκόμαστε σε ένα χώρο που εξυπηρέτησε την Κύπρο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά έχει κλείσει τον κύκλο ζωής του», προσθέτοντας πως «η αποξήλωση των εγκαταστάσεων της ΚΕΤΑΠ θα γίνει σε τρεις φάσεις και η σημερινή μέρα αποτελεί την προσπάθεια του ενός τρίτου για την απομάκρυνση, ενώ προσδοκούμε στη συνεργασία και του Δήμου αλλά και των ιδιωτικών εταιρειών για να γίνουν και τα υπόλοιπα δύο τρίτα».

Ο Υπουργός εξήγησε ότι «το δεύτερο είναι η απομάκρυνση των ιδιωτικών υγρών καυσίμων και το τρίτο η απομάκρυνση του υγραερίου, που έχουν τροχοδρομηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών. Θέλουμε να απομακρυνθούν τα υγρά καύσιμα τέλος αυτού του έτους και έχουμε επισπεύσει τις αδειοδοτήσεις στο Βασιλικό ούτως ώστε οι εταιρείες που είναι σήμερα στη Λάρνακα να έχουν επιλογές και να απομακρύνουν τα υγρά καύσιμα».

Αναφορικά με το υγραέριο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως «το θέμα είναι πιο σύνθετο γιατί δεν έχουμε εγκαταστάσεις που μπορούν να το φιλοξενήσουν, οπότε θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία εγκαταστάσεων στο Βασιλικό. Γνωρίζω ότι οι εταιρείες έχουν ήδη κάνει τις αιτήσεις τους για να προχωρήσει και αυτό το έργο».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός είπε πως «είναι πάντοτε δύσκολο να βλέπεις τη λειτουργία μιας εταιρείας να τερματίζεται, αφού υπάρχουν εργαζόμενοι, που φροντίσαμε μαζί με το Δ.Σ. να πάρουν όλα τους τα δικαιώματα και να μην αποστερηθούν τίποτε».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε πως «για την ΚΕΤΑΠ υπάρχουν τρεις διαφορετικές λειτουργίες: έχουμε τα υγρά καύσιμα που έχουν ήδη απομακρυνθεί εδώ και περισσότερο από 12 μήνες, έχουμε τη λειτουργία του χημείου που είναι απαραίτητη γιατί προχωρεί σε εξετάσεις καυσίμων που δεν μπορούν να κάνουν άλλοι Οργανισμοί στην Κύπρο σήμερα και υπάρχει και η άσφαλτος, που επίσης είναι απαραίτητη γιατί υπάρχει μόνο μια μικρή ιδιωτική άλλη εταιρεία της οποίας οι ποσότητες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του κράτους».

Σημείωσε πως «αυτές τις περιπλοκότητες έπρεπε όλο αυτό το διάστημα να επιλύσουμε και σε συνεργασία με τον Δήμο και με την εταιρεία τα καταφέραμε. Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα και είναι η αρχή για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες για να απελευθερωθεί ο κόλπος της Λάρνακας για τουριστική πλέον ανάπτυξη».

Ερωτηθείς πώς θα αναγκάσει η κυβέρνηση τις ιδιωτικές εταιρείες να αποχωρήσουν από τη Λάρνακα δεδομένου ότι στις 31 Ιανουαρίου λήγει το Υπουργικό Διάταγμα Τερματισμού Χρήσης, ο Υπουργός απάντησε ότι αυτό θα γίνει «με ανανεωμένο Διάταγμα, με επιθετικά αλλά ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα και παρέχοντας επιλογές για την απομάκρυνση τους από τη Λάρνακα”. Σε όλη αυτή τη προσπάθεια, πρόσθεσε, “έπρεπε να έχουμε κατά νου και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τη χώρα χωρίς καύσιμα, ούτε σε ό,τι αφορά τα στρατηγικά αποθέματα που διατηρούσε η ΚΕΤΑΠ μέχρι πρόσφατα, αλλά ούτε και στη λειτουργία των εταιρειών πετρελαιοειδών».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε ότι η πρώτη φάση, που είναι η αποξήλωση των πετρελαιοεδεξαμενών θα πάρει 3 – 4 μήνες, θα ακολουθήσει εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα τόσα χρόνια λειτουργίας του διυλιστηρίου, που θα πρέπει να υποβληθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος εντός 12 μηνών και στη συνέχεια εντός έξι μηνών πρέπει να ακολουθήσει ο σχεδιασμός της αποκατάστασης του χώρου. Οπότε για να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση θα χρειαστεί αρκετό διάστημα αλλά έχουμε αρχίσει σήμερα και θα προχωρήσουμε».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας χαρακτήρισε επίσης «ιστορική τη σημερινή μέρα για τη πόλη μας. Ως Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας χαιρετίζουμε αυτή την εξέλιξη ότι ξεκινά η διαδικασία αποξήλωσης των δεξαμενών της ΚΕΤΑΠ και είναι μια μέρα που πραγματικά περιμέναμε εδώ και χρόνια”.

Ωστόσο, συνέχισε, “θέλουμε να εκφράσουμε την απογοήτευση μας και τις έντονες ανησυχίες που έχουμε ως πόλη για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία με την αποχώρηση και την αποξήλωση των δεξαμενών των ιδιωτικών εταιρειών πετρελαιοειδών και ιδιαίτερα των εταιρειών που ασχολούνται με το υγραέριο”.

Οπως είπε, “είναι μια διαδικασία, η οποία έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα και αυτό δεν θα γίνει, υπάρχει το Υπουργικό Διάταγμα Τερματισμού Χρήσης, το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο θέλουμε να παραμείνει σε ισχύ».

Εξήγησε ακόμα ότι «οι μόνο που δεν φταίνε γι’ αυτή την κατάσταση είναι οι δημότες της Λάρνακας, αφού αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ασφάλειας, προβλήματα που αφορούν την ανάπτυξη πόλης και πρέπει σε συνεργασία πάντοτε με την κυβέρνηση, να δώσουμε οριστική λύση. Πρέπει επίσης να δοθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένα αντισταθμιστικά μέτρα προς τους δημότες έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό το πάρα πολύ μεγάλο στόχο που έχουμε».

Σημείωσε πως «δεν φτάσαμε στο τέλος του δρόμου, αλλά υπάρχει έντονος προβληματισμός, ιδιαίτερα για τις εταιρείες υγραερίου εκκρεμούν αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού που πιθανόν κάποιες αποφάσεις της να μας οδηγήσουν σε νέα πλάνα και νέα σχέδια».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε επίσης πως πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες από διάφορα κυβερνητικά τμήματα, από τα Δημόσια Εργα και τον κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, ώστε να καταστεί εφικτή η μετακίνηση των εταιρειών υγραερίου στο Βασιλικό. “Για όλα αυτά πρέπει να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και να τεθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες και αυτή τη φορά δεν υπάρχει πιθανότητα να μην τηρηθούν αυτά τα χρονοδιαγράμματα», τόνισε.

“Θέλουμε να πιστεύουμε”, κατέληξε «ότι σήμερα είναι η πραγματική αρχή του τέλους έτσι ώστε να πετύχουμε ένα μεγάλο στόχο της πόλης και αυτή η περιοχή να αποτελέσει ένα ορόσημο για τη νέα πόλη που θέλουμε να χτίσουμε και να δημιουργήσουμε την πόλη που ονειρεύονται οι δημότες μας».

Από την πλευρά του ο Στέλιος Γεωργιάδης, Πρόεδρος του Δ. Σ. της ΚΕΤΑΠ, είπε πως «οι εγκαταστάσεις της ΚΕΤΑΠ καταλαμβάνουν έκταση 150 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Ολες οι δεξαμενές, οι μεταλλικές κατασκευές και οι διασωληνώσεις θα πουληθούν ως παλιοσίδερα, τα οποία θα δοθούν για ανακύκλωση και η εταιρεία θα πάρει ορισμένα χρήματα. Θα ακολουθήσει η απομάκρυνση των τσιμεντένιων βάσεων και μαζί με το Τμήμα Περιβάλλοντος θα γίνουν οι αναλύσεις για να δούμε τη κατάσταση του υπεδάφους και σταδιακά θα προχωρήσουμε σε αποκατάσταση του χώρου. Δηλαδή όπου χρειαστεί θα μεταφερθεί νέο έδαφος για να τοποθετηθεί ή όπου χρειαστεί θα γίνει κοσκίνισμα του εδάφους αναλόγως της κατάστασης του».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της ΚΕΤΑΠ έχει αποχωρήσει. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 15 άτομα προσωπικό και αναλόγως της διεξαγωγής των εργασιών εάν προκύψει πλεονασμός για επιπλέον άτομα θα αποχωρήσουν με αποζημίωση βάσει των δικαιωμάτων και των συμβάσεων τους».

Νωρίτερα, όπως είχε αναδείξει το SigmaLive, θρίλερ είχε προκύψει από τις διαδικασίες, με την αποξήλωση να βρίσκεται επί ένα 24ωρο κυριολεκτικά στον «αέρα», μετά από επιστολή του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Μέσα από την επιστολή που εξασφάλισε το SigmaLive, το Τμήμα Περιβάλλοντος ζητούσε από την ΚΕΤΑΠ την υποβολή Διαχειριστικού Σχεδίου Εργοταξίου, Σχεδίου δειγματοληπτικού ελέγχου και σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων.

Διαβάστε επίσης: Ξεκινάει η αποξήλωση των δεξαμενών της ΚΕΤΑΠ

Ακόμη, μεταξύ άλλων, το Τμήμα καλούσε την ΚΕΤΑΠ να διαμορφώσει σε συνεννόηση με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης τα της αποκατάστασης του χώρου στον οποίο βρίσκονται τα ενταφιασμένα απόβλητα.

Ωστόσο, η επιστολή εστάλη μόλις στις 23 Ιανουαρίου, με τη διαδικασία να ξεκινάει σήμερα κανονικά.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία θα γίνει σε τρεις φάσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 3 χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, η 2η και η 3η φάση θεωρείται και η πιο δύσκολη γι' αυτό και το Τμήμα Περιβάλλοντος θα την παρακολουθεί στενά.

Συγκεκριμένα, η μετακίνηση αφορά περίπου 137 χιλιάδες κυβικά μέτρα μεταλλικών κατασκευών και γύρω στα 7 χιλιόμετρα διασωληνώσεις, ενώ η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 3 – 4 μήνες.

Δείτε το photo gallery με τις εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα