Σαφράν: Ο κόκκινος χρυσός της Ελλάδας και του Ιράν

Χαρακτηρίζεται παγκοσμίως ως κόκκινος χρυσός. Είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες, περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και λυκοπένιο. Πρόκειται για το σαφράν που πωλείται σε τιμές χρυσού.

Το σαφράν γνωστό και ως κρόκος, είναι μιας υψηλής ποιότητας μπαχαρικό με πρωτεύουσα το Ιράν του οποίου η παράδοση πάει πίσω 3 000 χρόνια. Η Ελλάδα όμως, τι σχέση έχει με αυτό;

Σε έρευνα που διεξήχθη από την παγκόσμια Τράπεζα

σχετικά με την παραγωγή σαφράν σε τόνους για το έτος 2013 – 2014 φαίνεται πως η Ελλάδα έχει ένα υψηλά σημαντικό ρόλο εφόσον βρίσκεται δεύτερη σε σειρά, με μόλις 6 τόνους. Εντούτοις, από τους 250 τόνους που παράγονται παγκοσμίως, το 90% είναι από το Ιράν.

Αξίζει να αναφερθεί πως είναι πολλές οι χώρες που εκτίμησαν την παραγωγή του μπαχαρικού.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του Αφγανιστάν και της Ισπανίας. Το Αφγανιστάν παίρνει απόθεμα από το Ιράν και το καλλιεργεί, ενώ το σαφράν που φθάνει στην Ισπανία αναμιγνύεται με το ισπανικό και αργότερα πωλείται.

Το ιρανικό όμως σαφράν θα αποτελεί πάντα ένα χρυσό κανόνα καθώς οι έμποροι του Ιράν ανταμείβονται πλουσιοπάροχα για την ανθεκτικότητά του.

Ο κρόκος Κοζάνης

Οι κάτοικοι της Κοζάνης, φυτεύουν τον κρόκο κάθε καλοκαίρι και όταν φθάσει το φθινόπωρο αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του πανέμορφου λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου. Ο κρόκος ή η ελληνική ζαφορά (saffron) όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο.

Το σαφράν χρησιμοποιείται στην ιατρική, κοσμετολογία και στη μαγειρική.

Πηγή - CNN

Keywords
Τυχαία Θέματα