Σαουδάραβες και Newcastle - Σε ποιους ανήκουν οι ομάδες της Premier League

Η Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ έγινε από χθες μία από τις πλουσιότερες ομάδες της Premier League.

Mετά την εξαγορά της ουσιαστικά  από το κράτος της Σαουδικής Αραβίας, η συμφωνία των 300 εκατομμυρίων λιρών χαιρετίζεται από τους οπαδούς αφού η 14χρονη βασιλεία του Μάικ Άσλεϊ είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη επενδύσεων και επιτυχίας για το  ιστορικό ποδοσφιαρικό σύλλογο της βόρειας Αγγλίας.

Η εξαγορά προχώρησε παρά τις ανησυχίες σχετικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Σαουδικής

Αραβίας, με τη League  να είναι πεπεισμένη ότι το «Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων» είναι ξεχωριστό από την κυβέρνηση.

Ένα αναλυτικό ρεπορτάζ του Sky News εξετάζει ποιοι είναι είναι ιδιοκτήτες και των 20 συλλόγων στην Premier League - και ποια είναι η σχέση  με τους οπαδούς.

Ακολουθούν παραδείγματα από τους μεγαλύτερους συλλόγους.

Τσέλσι - Ρόμαν Αμπράμοβιτς

Ο 54χρονος Αμπράμοβιτς έχει εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 14,5 δισ. Δολαρίων (10,66 δισ. £).

Ο Ρωσο-Ισραηλινός επιχειρηματίας και πρώην πολιτικός είναι ο άνθρωπος με το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό έργο στην πρόσφατη ρωσική ιστορία, αλλά χαρακτηρίστηκε ολιγάρχης από τους επικριτές του.

Αγόρασε την Τσέλσι το 2003, η οποία από τότε έχει κερδίσει 18 μεγάλα τρόπαια.

Πολλοί κατηγορούν τον Αμπράμοβιτς ότι ξεκίνησε μια τάση δισεκατομμυριούχων να αγοράζουν ποδοσφαιρικά κλαμπ σε μια προσπάθεια να κερδίσουν τρόπαια.

Δέχθηκε έντονη κριτική για την εμπλοκή του στις προσπάθειες ίδρυσης μιας Ευρωπαϊκή Super League,  εγχείρημα το οποίο απέτυχε μετά την πίεση κυρίως των φιλάθλων όλου του ποδοσφαιρικού κόσμου.

Λίβερπουλ - John W Henry και Tom Werner

Οι Αμερικανοί επιχειρηματίες Henry και Werner είναι μέλοι του Fenway Sports Group, στον οποίο ανήκει επίσης το Boston Red Sox. Ανέλαβαν τη Λίβερπουλ στα τέλη του 2010 από τους Αμερικανούς Τομ Χικς και Τζορτζ Γκιλλέτ.

Ο Χικς και ο Γκίλετ Τζούνιορ είχαν γίνει εξαιρετικά αντιδημοφιλείς μεταξύ των οπαδών, κυρίως επειδή δεν κατάφεραν να χτίσουν ένα νέο γήπεδο, να απαλλαγούν από το χρέος του συλλόγου και τις κατηγορίες ότι κακομεταχειρίστηκαν το ανώτερο προσωπικό.

Οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες προσπάθησαν να κινήσουν μηνύσεις, αλλά η υπόθεση σύντομα αποσύρθηκε.

Η Λίβερπουλ κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο μετά από 20 χρόνια κερδίζοντας την Premier League το 2019-20.

Μάντσεστερ Σίτι - Bin Zayed al Nahyan,

Ο Bin Zayed al Nahyan, κοινώς αναφερόμενος ως Sheikh Mansour, είναι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και μέλος της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι.  Ο πλούτος του αγγίζει τα  22 δισεκατομμύρια δολάρια (16,2 δισεκατομμύρια £) και η ιδιοκτησία του στο Abu Dhabi

United Group τον έκανε να αποκτήσει τη Μάντσεστερ Σίτι το 2008.

Έχει δει τον σύλλογο να κερδίζει πέντε σημαντικούς τίτλους για πρώτη φορά από το 1968.

Είναι ιδιοκτήτης μιας σειράς άλλων ποδοσφαιρικών συλλόγων και η κατάκτηση της Μάντσεστερ Σίτι έχει περιγραφεί ως απόπειρα των ΗΑΕ για «αθλητικό ξέπλυμα» - αποκτώντας πολιτική επιρροή στην εξωτερική πολιτική μέσω του αθλητισμού.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Οικογένεια Γκλέιζερ

Αφού απέρριψε την προσφορά εξαγοράς από τον όμιλο BSkyB του Rupert Murdoch το 1998, η αμερικανική οικογένεια Glazer, η οποία κατέχει την Tampa Bay Bucaneers στις ΗΠΑ, αγόρασε μετοχές στην United το 2003.

Μέχρι το 2005, η εταιρεία χαρτοφυλακίου τους Red Football είχε μερίδιο 98%.

Η εξαγορά χρηματοδοτήθηκε συντριπτικά από δάνεια, βυθίζοντας το σύλλογο σε χρέη και προκαλώντας οργή στους οπαδούς.

Οι υποστηρικτές σχημάτισαν την ομάδα «Love United- Hate Glazer» μετά την εξαγορά, με το σύνθημα να ακούγεται στους  αγώνες.

Η Γιουνάιτεντ δεν έχει κερδίσει την Premier League από το 2013 και έχει υπολειτουργήσει τα τελευταία χρόνια, με τους Glazers να δέχονται περαιτέρω κριτική για την προσπάθειά τους να σχηματίσουν μια Ευρωπαϊκή Super League φέτος.

Τότεναμ - Τζο Λιούις και Ντάνιελ Λέβι

Ο 84χρονος Λιούις έχει εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 4,33 δις £ και είναι ο κύριος επενδυτής στον Όμιλο Tavistock, ο οποίος κατέχει 200 εταιρείες σε 15 χώρες.

Ο Λέβι είναι πρόεδρος και συνιδιοκτήτης της Τότεναμ από το 2001, γεγονός που τον καθιστά τον μακροβιότερο πρόεδρο στην Premier League.

Προσπάθησε να αγοράσει μετοχές στη λέσχη δύο φορές, από τον πρώην ιδιοκτήτη Alan Sugar, αλλά και οι δύο προσφορές ήταν ανεπιτυχείς μέχρι να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο.

Και οι δύο άνδρες έχουν μερίδιο στην εταιρεία συμμετοχών, ENIC International, η οποία είναι μια εταιρεία επενδύσεων με έδρα τις Μπαχάμες, η οποία με τη σειρά της κατέχει το 80% των Spurs.

Άρσεναλ - Σταν Κρόενκε

Ο Kroenke, 74 ετών, έχει εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (6,03 δισ. £) και είχε μετοχές στην Άρσεναλ από το 2007. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος είναι παντρεμένος με την κληρονόμο της Walmart Ann Walton και έχει τη δική του ομάδα ακινήτων, η οποία έχει αναπτύξει πολυκατοικίες και εμπορικά κέντρα γύρω από τα σούπερ μάρκετ Walmart. Αύξησε τις μετοχές του στην Άρσεναλ σε περισσότερο από 90% τον Αύγουστο του 2018 σε συμφωνία 600 εκατομμυρίων λιρών.

Ο Ρεπουμπλικανός Κρόενκε, κατέχει την Arsenal WFC καθώς και πολλές αμερικανικές ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Αντιμετώπισε διαμάχες στην Αμερική για τη μετεγκατάσταση του Σεντ Λούις Ραμς από το Μιζούρι στο Λος Άντζελες, καθώς και την εμπλοκή του στην πλέον απομακρυσμένη Ευρωπαϊκή Super League.

Έβερτον - Farhad Moshiri και Bill Kenwright

Ο Moshiri, 66 ετών, είναι Βρετανός-Ιρανός δισεκατομμυριούχος με έδρα το Μονακό και πρόεδρος ρωσικής εταιρείας που ειδικεύεται σε μέταλλα, εξόρυξη και τηλεπικοινωνίες.

Ο Moshiri είχε μετοχές στην Άρσεναλ, αλλά τις πούλησε το 2016 για να ξεκινήσει μια πρόταση εξαγοράς στην Έβερτον.

Κατέχει μερίδιο 77%, ενώ ο πρόεδρος και παραγωγός του θεάτρου West End Bill Kenwright, που γεννήθηκε και γεννήθηκε στο Λίβερπουλ, έχει ένα μικρό μερίδιο.

Ο Kenwright ήταν στο διοικητικό συμβούλιο στην Έβερτον από το 1989.

Wolverhampton Wonderers - Fosun International

Η κινεζική εταιρεία χαρτοφυλακίου Fosun International αγόρασε τους Wolves τον Ιούλιο του 2016 από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη Steve Morgan για περίπου 45 εκατομμύρια λίρες. Με έδρα τη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ, έχουν παρουσία σε 16 χώρες και εκτιμάται ότι αξίζουν περίπου 9,14 δισ. Δολάρια (6,72 δισ. £).

Από την κατάληψη της Fosun, οι Wolves έχουν κάνει αρκετά καλή πορεία, τερματίζοντας στην έβδομη θέση στην Premier League ενώ προκρίθηκαν στο Europa League.

Λέστερ Σίτι - οικογένεια Srivaddhanaprabha

Ο Ταϊλανδός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Vichai Srivaddhanaprabha αγόρασε τη Leicester το 2010 και συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στο κλαμπ ως πρόεδρος.

Τον Ιούλιο του 2011, το γήπεδο της Λέστερ μετονομάστηκε σε στάδιο King Power, μετά την επαγγελματική αυτοκρατορία του Vichai.

Όταν η Λέστερ κέρδισε την Πρέμιερ Λιγκ 2015-16 με απόδοση 5.000/1 στην αρχή της σεζόν, ο ιδιοκτήτης χάρισε 19 παίκτες £ 100.000 BMW.

Πέθανε σε συντριβή ελικοπτέρου καθώς το αεροσκάφος έφυγε από το γήπεδο για το αεροδρόμιο Λούτον τον Οκτώβριο του 2018 και τον διαδέχθηκε ο γιος του.

Οι παίκτες κατέθεσαν λουλούδια στο γήπεδο την επομένη του δυστυχήματος και η κηδεία του διήρκεσε οκτώ ημέρες.

Leeds United - Andrea Radrizanni, 49ers Enterprises

Ο 47χρονος Radrizanni είναι Ιταλός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ο οποίος είναι επίσης ιδιοκτήτης μιας εταιρείας αθλητικών εκπομπών που ονομάζεται Eleven Sports.

Η άφιξή του στο Λιντς το 2017 αντιμετωπίστηκε με μια σοκαριστική παραίτηση από τον προπονητή Γκάρι Μονκ.

Έχει εμπλακεί σε μια σειρά από διαμάχες με οπαδούς, συμπεριλαμβανομένης μιας για ένα πιθανό νέο σήμα για το σύλλογο, το οποίο αργότερα αναιρέθηκε.

Το 2018, η 49ers Enterprises, η οποία είναι το επιχειρηματικό κομμάτι της ομάδας αμερικανικού ποδοσφαίρου San Francisco 49ers, αγόρασε μια μετοχή στο Λιντς.

Keywords
premier league, newcastle, league, newcastle, league, ομαδες, premier league, sky news, rupert murdoch, super league, χονγκ κονγκ, europa league, sky, news, super, john, henry, sports, group, boston, red, sox, τομ, χρεος, ηαε, επιρροή, προσφορες, bskyb, bay, ηπα, εταιρεία, love, δις, sugar, spurs, arsenal, bill, west, end, morgan, europa, king, power, bmw, κηδεία, λιντς, κινηση στους δρομους, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, 600 δις, εκλογες ηπα, super league, χωρες, δανεια, εβδομη, εδρα, ηαε, ηπα, λουλουδια, μπασκετ, πιεση, news, αγωνες, αεροδρομιο, αμερικη, αμπου νταμπι, ανθρωπος, αρσεναλ, άφιξη, γεγονος, γινει, γηπεδο, δικη, δις, εγινε, εγχειρημα, ελλειψη, επενδυτης, επιρροή, εταιρεία, ετων, εφυγε, κηδεία, υποθεση, λιβερπουλ, ιστορικο, κυβερνηση, λεσχη, λιντς, μιζουρι, μικρο, μονακο, νιουκαστλ, ομαδα, οικογενεια, οκτω, σαγκαη, σεζον, συντομα, σειρα, σουπερ μαρκετ, σουπερ, ταση, τοτεναμ, τσελσι, τομ, φορα, χονγκ κονγκ, group, ανηκει, arsenal, super, μπαχαμες, bay, bill, boston, bskyb, sky, europa, john, henry, king, κομματι, morgan, sports, οργη, power, red, rupert murdoch, σημα, sky news, sox, spurs, sugar, west, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα