Σάρκα και οστά από αύριο η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για ανατολική Μεσόγειο

Το πρώτο από πολλά βήματα που έπονται στο πολύ σύντομο επόμενο διάστημα, με στόχο να ξεδιπλωθεί σε όλο της το εύρος η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, την οποία από χθες βράδυ αποκάλυψε το ΣΙΓΜΑ, στο πλαίσιο της αρκούντως αποκαλυπτικής συνέντευξης στο ΣΙΓΜΑ του ΥΠΕΞ, αποτελεί η αυριανή τηλεδιάσκεψη που θα έχουν χωριστά, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους Ζοζέπ Μπορρέλ,

Ύπατο Εκπρόσωπο Ασφάλειας της Ε.Ε και Σαρλ Μισέλ, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών – σε πλήρη συνεννόηση με την Γερμανία που αναλαμβάνει την Προεδρία της Ε.Ε από 1η Ιουλίου – αρχίζουν αύριο ένα μακρό και κυρίως δύσκολο διπλωματικό παιχνίδι, που θέλουν να καταλήξει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και τελικά, σε οριστική λύση των προβλημάτων, μέσω, όπως μαθαίνει το ΣΙΓΜΑ, της τακτικής του μαστίγιου και καρότου προς την ταραχοποιό, όλοι το παραδέχονται πλέον, Άγκυρα.

Αναστασιάδης και Μητσοτάκης είχαν κατά την διάρκεια της μέρας τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία συντονίστηκαν για προβολή κοινών θέσεων και όμοιο χειρισμό των πρωτοβουλιών, χωρίς να αποκλείεται όσο ξεδιπλώνεται η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, να υπάρξει και δια ζώσης συντονισμός με τη συμμετοχή και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων των δύο χωρών.

Η πρωτοβουλία των Βρυξελλών δεν έχει ακόμη μορφοποιηθεί, γίνονται διάφορες σκέψεις, τυγχάνουν επεξεργασίας διάφορα σενάρια, αλλά ο στόχος είναι ένας.

Το τελικό ξεκαθάρισμα.

Η περιοχή μυρίζει κυριολεκτικά μπαρούτι, με μπουρλοτιέρη έναν και μοναδικό την Τουρκία.

Η οποία ανοίγει και συντηρεί πολλαπλά μέτωπα – από την απειλή μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας μέχρι την ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου – και επιχειρεί να κλειδώσει τον κατά φαντασία ηγεμονικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, έναντι όλων των κρατών της περιοχής.

Ταυτόχρονα, εντός Κύπρου τα πράγματα εκτραχύνονται βαθμιαία ενόψει της παράνομης εκλογικής διαδικασίας στα κατεχόμενα και των παιγνίων που τεχνηέντως στήνουν εδώ και καιρό οι εγκάθετοι της Άγκυρας, Τατάρ και Οζερσάι.

Μετά την χθεσινή αποκάλυψη για επιστολή Αναστασιάδη προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ για το θέμα των οδοφραγμάτων, σήμερα το ζήτημα παίρνει ακόμη πιο σημαντικό περιεχόμενο καθώς γνωστοποιείται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταγγέλλει την μη αντικειμενική στάση της κυρίας Σπέχαρ, την ίδια ώρα που ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης καταγγέλλει με επιστολή προς την ίδια την παράξενη στάση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο ζήτημα και τα δύο μέτρα και σταθμά που χρησιμοποιούν έναντι των δύο πλευρών.

Αυτό, μάλιστα, που ενόχλησε πέραν και πάνω από όλα ήταν η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που ουσιαστικά καλούσε την επίσημη Δημοκρατία να συνεννοηθεί με την ψευδοκυβέρνηση.

Γενικά, η κατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα καλή και το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο. Κατά την διάρκεια της μέρας δε ο Οζερσάι ανακοίνωσε δικαίωμα αυθημερόν χρήσης των οδοφραγμάτων από Τουρκοκύπριους μόνο. 

Διαβάστε επίσης 

Συνέντευξη ΥΠΕΞ: Η οριοθέτηση ΑΟΖ με Ελλάδα, τα οδοφράγματα &Κυπριακό (VID)

Συντονισμός Αναστασιάδη – Μητσοτάκη για τις έκνομες τουρκικές ενέργειες

Keywords
Τυχαία Θέματα