Σχέδιο Η.Β για απαλλαγή από πάπνισμα: Tα κιτ ατμίσματος και χρήματα σε εγκύους

Σε ένα εκατομμύριο καπνιστές τσιγάρων θα προσφερθούν από την Βρετανική Κυβέρνηση κιτ εκκίνησης ατμίσματος ως μέρος ενός σχεδίου "swap to stop" για να «απαλλαγεί η χώρα από το κάπνισμα», σύμφωνα με το SkyNews. 

Τα κιτ θα προσφερθούν σε σχεδόν έναν στους πέντε καπνιστές στην Αγγλία ως μέρος μιας ώθησης που είναι «η πρώτη του είδους της στον κόσμο», θα ανακοινώσει την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Νιλ Ο' Μπράιεν.

Στις έγκυες γυναίκες θα προσφερθούν έως και 400 £ για να σταματήσουν το κάπνισμα και θα ξεκινήσει μια διαβούλευση για την εισαγωγή υποχρεωτικών συμβουλών για τη διακοπή του καπνίσματος

που θα τοποθετούνται σε πακέτα τσιγάρων.

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας χαρακτήρισαν τα μέτρα "καλοδεχούμενα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση", αλλά είπαν ότι "δεν επαρκούν καθόλου".

Οι ειδικοί αναμένουν ευρέως ότι η δέσμευση να απελευθερώσει το έθνος από το κάπνισμα έως το 2030 - που ισοδυναμεί με αύξηση των ποσοστών καπνίσματος σε λιγότερο από 5% - θα χαθεί χωρίς περαιτέρω δράση.

Ο κ. O'Brien θα δρομολογήσει τα νέα σχέδια σε ομιλία του την Τρίτη. Σύμφωνα με το Sky News στην ομιλία του αναμένεται να πει: «Έως δύο στους τρεις ισόβιους καπνιστές θα πεθάνουν από το κάπνισμα. Τα τσιγάρα είναι το μόνο προϊόν στην πώληση που θα σας σκοτώσει εάν χρησιμοποιηθεί σωστά.

«Θα προσφέρουμε σε ένα εκατομμύριο καπνιστές νέα βοήθεια για να το κόψουν. Θα χρηματοδοτήσουμε ένα νέο εθνικό πρόγραμμα «swap to stop» - το πρώτο του είδους του στον κόσμο.

«Θα συνεργαστούμε με συμβούλια και άλλους για να προσφέρουμε σε ένα εκατομμύριο καπνιστές σε όλη την Αγγλία ένα δωρεάν κιτ εκκίνησης ατμίσματος».

Θα προσφερθεί μια επιλογή προϊόντων, δυνατοτήτων και γεύσεων που θα επιτρέψουν στους καπνιστές να βρουν το καλύτερο προϊόν για αυτούς.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι αυτό είναι το πρώτο πρόγραμμα αυτού του είδους που εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος- που εκτιμάται από αξιωματούχους θα κοστίσει περίπου 45 εκατομμύρια λίρες σε δύο χρόνια - θα προέλθει από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι το 9% των γυναικών εξακολουθούν να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην Αγγλία και ελπίζουν ότι ένα οικονομικό κίνητρο μαζί με την υποστήριξη συμπεριφοράς θα τις κάνει να σταματήσουν όλες μέχρι το τέλος του έτους.

Ενώ οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι τα κουπόνια θα είναι διαθέσιμα καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα μπορούσαν συνολικά να ανέλθουν σε 400 £ εάν ολοκληρώσουν το πρόγραμμα.

Η Deborah Arnott, διευθύνουσα σύμβουλος της εκστρατείας Action on Smoking and Health, δήλωσε: «Τα vapes αυξάνουν τις πιθανότητες των καπνιστών να κόψουν επιτυχώς το κάπνισμα, όπως και τα κουπόνια για εγκύους καπνίστριες, επομένως αυτά είναι ευπρόσδεκτα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκούν καθόλου».

Πέρυσι, μια σημαντική ανασκόπηση με επικεφαλής τον Δρ Javed Khan είπε ότι το κάπνισμα πρέπει να απαγορευτεί σε εξωτερικούς χώρους όπως μπυραρία, πεζοδρόμια καφέ και παραλίες.

Ανέφερε επίσης ότι το άτμισμα θα πρέπει να προωθηθεί ως μέσο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν να χρησιμοποιούν καπνό.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι τα ατμίσματα δεν είναι η «ασημένια σφαίρα», ούτε είναι «εντελώς ακίνδυνα», αν και η εναλλακτική του καπνίσματος λέγεται ότι είναι πολύ χειρότερη.

Η κ. Arnott είπε ότι «δεν έχουν αλλάξει αρκετά» από τη δημοσίευση της έκθεσης και είπε ότι η χρηματοδότηση «απαιτείται απεγνωσμένα για να αποκατασταθούν οι περικοπές άνω του 90% στις εκστρατείες των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

«Για να μην αναφέρουμε την απουσία αυστηρότερων κανονισμών που συνέστησε ο Khan για την αύξηση της ηλικίας πώλησης και τη μείωση της ελκυστικότητας του καπνίσματος καθώς και του ατμίσματος», πρόσθεσε.

Η Sarah MacFadyen από τη φιλανθρωπική οργάνωση Asthma + Lung είπε ότι «το άτμισμα δεν θα λειτουργήσει για όλους» και ότι οι καπνιστές χρειάζονται «υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος που προσφέρουν εξατομικευμένη υποστήριξη, χρηματοδοτούμενη σωστά μέσω εισφοράς στη βιομηχανία καπνού».

Η τελευταία ανακοίνωση προστίθεται στα σχέδια για πάταξη της παράνομης πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα