Ο Ερντογάν κατηγορεί τις ΗΠΑ για ‘οικονομική δολοφονία’

«Οικονομική δολοφονία» χαρακτήρισε το γεγονός ότι το δολάριο έφτασε στις 7 λίρες ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σήμερα ενώπιον προέδρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ έκανε λόγο για ‘ποταπή επίθεση’ των ΗΠΑ κατά της τουρκικής οικονομίας λόγω της αβεβαιότητας Τραμπ για τις εκλογές το φθινόπωρο. «Αντιμετωπίζουμε μία ποταπή νομισματική επίθεση της αμερικανικής κυβέρνησης που στόχο έχει την τουρκική οικονομία», είπε.

O Τούρκος πρόεδρος άσκησε

παράλληλα δριμεία επίθεση και στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, κατηγορώντας την ότι η τακτική της με την αύξηση των επιτοκίων, δεν βοηθά στη μείωση του πληθωρισμού. «Άντε προχώρα, ανεξάρτητη. Άντε να δούμε τις συνέπειες της ανεξαρτησίας σου. Αυτή τη στιγμή η υπομονή μου εξαντλείται. Και υπομονή έχει και αυτή τα όριά της. Δεν θα μας απομυζήσετε εσείς», προειδοποίησε χαρακτηριστικά.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε μάλιστα τους πολίτες του να καταγγέλλουν στις αρχές όσους ζητούν συναλλαγές με συνάλλαγμα. «Καταφέραμε να καταργήσουμε τα ενοίκια σε ξένο νόμισμα, που για χρόνια υπήρχαν καταγγελίες. Το ηλεκτρικό, το νερό, το πλήρωνες μήπως σε ξένο νόμισμα;» επιχειρηματολόγησε ο Τούρκος πρόεδρος που κάλεσε για άλλη μια φορά τους πολίτες να αλλάξουν τα χρήματά τους σε λίρες και να εμπιστευτούν το δικό τους νόμισμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε με τα σχολικά βιβλία, ούτε με τα φάρμακα, ούτε με κανένα άλλο αγαθό που έρχεται από το εξωτερικό ενώ τόνισε πάλι ότι η κρίση θα ξεπεραστεί.

Σταθερή η ισοτιμία της λίρας μετά τη χθεσινή αύξηση του επιτοκίου κατά 6,25 ποσοστιαίες μονάδες

Σταθεροποιητικά κινείται την Παρασκευή η ισοτιμία της τουρκικής λίρας, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν το αποτέλεσμα της χθεσινής μεγάλης αύξησης του επιτοκίου κατά 6,25 ποσοστιαίες μονάδες και αναμένουν το νέο οικονομικό πρόγραμμα που πρόκειται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η κεντρική τράπεζα διαμόρφωσε την Πέμπτη το βασικό επιτόκιό της στο 24%, με τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει γίνει στα 15 χρόνια που είναι στην εξουσία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενισχύοντας τη λίρα και περιορίζοντας πιθανόν τις ανησυχίες των επενδυτών για την ανεξαρτησία της τράπεζας.

Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 40% της αξίας της φέτος, λόγω των ανησυχιών των επενδυτών σχετικά με την επιρροή του Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και το συνεχιζόμενο ρήγμα με τις ΗΠΑ που έχει καταλήξει σε αμοιβαίες κυρώσεις και περιορισμούς στο εμπόριο. Σήμερα, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν στις 6,0342 λίρες ανά δολάριο στις 10.28 (ώρα Ελλάδας). Οι δείκτες μεταβλητότητας της ισοτιμίας της λίρας μειώθηκαν, επίσης, στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από έναν μήνα, καθώς το κλίμα συνέχισε να βελτιώνεται.

Η απόφαση της τράπεζας ανακοινώθηκε λίγες ώρες αφού ο Ερντογάν, που αυτοχαρακτηρίζεται ως «εχθρός των επιτοκίων», επαναλάμβανε την αντίθεσή του στα υψηλά επιτόκια και απέδιδε την ευθύνη για τον υψηλό πληθωρισμό της Τουρκίας σε λάθος μέτρα της κεντρικής τράπεζας. Μετά και την αύξηση της Πέμπτης, τα επιτόκια έχουν σημειώσει άνοδο 11,25 ποσοστιαίων μονάδων από τα τέλη Απριλίου, σε μία προσπάθεια να στηριχθεί η καταρρέουσα λίρα. Τα βασικά επιτόκια βρίσκονται τώρα στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2004, περίπου έναν χρόνο μετά την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία.

Αργά την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ ότι η κίνηση της κεντρικής τράπεζας έβαλε τέλος σε κάθε συζήτηση για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα παρουσιάσει το μεσοπρόθεσμο οικονομικό της πρόγραμμα στις 20 Σεπτεμβρίου. Ο Αλμπαϊράκ, που είναι και γαμπρός του Ερντογάν, σημείωσε ότι το τριετές οικονομικό πρόγραμμα θέτει «ρεαλιστικούς μακροοικονομικούς στόχους» με τα «σωστά σχέδια δράσης» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας.

Σε μία προσπάθεια στήριξης του νομίσματος, η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση έλαβαν μία σειρά μέτρων τις τελευταίες εβδομάδες, με τον Ερντογάν να αποφασίζει ότι οι πωλήσεις και οι μισθώσεις ακινήτων πρέπει να γίνονται σε λίρες, θέτοντας τέλος στις σχετικές συναλλαγές σε ξένα νομίσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα