Σ.Χειμώνας: Αν δεν τα βρούν οι εταιρείες για Αφροδίτη πάμε σε ανεξάρτητο οίκο

Για την σημασία των χθεσινών ανακοινώσεων για το θέμα εκμετάλλευσης της Αφροδίτης και τα επόμενα βήματα, μίλησε στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι ο κ. Στέλιος Χειμώνας ως Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Κύπρου με τους Ισραηλινούς.

«Χθες καταγράφηκε μια πρόοδος. Οι δυο υπουργοί ενέργειας Κύπρου-Ισραήλ έχουν συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο κατευθυντηριων γραμμών προς τις εταιρείες. Όλα αυτά έχουν καταγραφεί σε μια επιστολή που έχουν

καταγράψει οι δυο Υπουργοί που θα σταλεί στους αδειούχους Κυπρου-Ισραήλ με την οποία  τους καλούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές πτυχές του θέματος και μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να μας φέρουν συμφωνία», είπε.  

Διαβάστε επίσης: Κοινό πλαίσιο Ισραήλ-Κύπρου προς εταιρείες για εκμετάλλευση Αφροδίτης-Γισάι

«Επίσης προβέπεται πως αν δεν καταλήξουν οι ίδιοι σε συμφωνία θα πρέπει να πάνε σε ανεξάρτητο οίκο/μεσολαβητή και η όποια κατάληψη θα τύχει έγκρισης των δυο κυβερνήσεων», πρόσθεσε. «Ο δρόμος της εκμετάλλευσης έχει αρχίσει. Η Κ.Δ έχει εκγκρίνει σχέδιο εκμέτάλλευσης και προχωρεί άρα αυτό προχωρά» είπε.

Πάντως για το θέμα επιδιαιτησίας για εκμετάλλευσης του κοιτάσματος υπήρχε από το 2018 χωρίς ουσιαστική κατάληξη.

Διαβάστε επίσης: Αναδύεται... με διαιτησία η «Αφροδίτη»

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η νέα διαδικασία εκμετάλλευσης της Αφροδίτης συνδέεται  με τις πρόσγατες εξελίξεις για μεταγφορά του Λεβιάιαν στο Ισραήλ,  ο κ. Χειμώνας είπε πως οι δυο διαδικασίες είναι ανεξάρτητες.

«Η ανάπτυξη του Λεβιάθαν προχωρά με βάση τους σχεδιασμούς του Ισραήλ και η Αφροδίτη προχωρά και συνεργαζόμαστε με την Αίγυπτο για να μεταφερθεί σε ένα από τα τερματικά της Αιγύπτου. Αυτό θα γίνει μέσω αγωγού όπου υπάρχει και διακρατικού αγωγού. Δεν  έχει σχέση με το Λεβιάθαν.»

Ερωτηθείς καταληκτικά ποιος θα χρηματοδοτήσει τον αγωγό από την Αφροδίτη προς την Αίγυπτο είπε «Οι εταιρείες είναι αυτές που θα αναλάβουν την υλοποίηση και χρηματοδότηση ρτου αγωγού. ¨Εχει ενδιαφερθεί και η Κυπριακή Κυβέρνηση κυρίως για στρατηγικούς και οικονομικούς λόγους να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του αγωγού»

Keywords
Τυχαία Θέματα