Σε λειτουργία τέθηκε ο υπερυπολογιστής της Βουλγαρίας

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Νικολάι Ντένκοφ, και ο Πρόεδρος της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών (BAS), Τζούλιαν Ρεβάλσκι, παρουσίασαν την Πέμπτη έναν νέο βουλγαρικό υπερυπολογιστή. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Μαθηματικών και Πληροφορικής της BAS στη Σόφια.

Ο υπερυπολογιστής, που ονομάζεται Hemus, αποτελεί μέρος ενός συγκροτήματος υποδομής για ψηφιακό μετασχηματισμό και υπολογιστές υψηλών επιδόσεων του Κέντρου Αριστείας στην Πληροφορική και τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

«Οι Βούλγαροι επιστήμονες εργάζονται σε υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο»,

δήλωσε ο Ντένκοφ στην τελετή. «Γνωρίζω τη δουλειά των συναδέλφων, αναπτύσσουν νέους αλγόριθμους εδώ και χρόνια. Δουλεύουν σε πολύ υψηλό επίπεδο και χρειάζονται εξοπλισμό υψηλής ποιότητας», επεσήμανε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός. Σημείωσε ότι οι Βούλγαροι επιστήμονες συμμετέχουν στην ανάπτυξη νέων μεθόδων σε συνεργασία με τη διεθνή ερευνητική κοινότητα.

Ο Ντένκοφ είπε ότι το κράτος έχει δεσμευτεί να εργαστεί για τη βελτίωση των υλικών περιουσιακών στοιχείων, την αναβάθμιση του ερευνητικού προσωπικού και την αύξηση των αμοιβών του.

Από την πλευρά του, ο Τζούλιαν Ρεβάλσκι είπε ότι ο υπερυπολογιστής θα βοηθήσει εκατοντάδες Βούλγαρους ερευνητές στα μαθηματικά, την πληροφορική, την ιατρική και τη χημεία να επιτύχουν ανταγωνιστικότητα με τους ξένους ομολόγους τους. Το σύνολο του συγκροτήματος υποδομής αξίζει σχεδόν 20 εκατομμύρια λέβα.

Το νέο συγκρότημα υποδομής εγκαινιάστηκε επίσης στην εκδήλωση. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο συγκρότημα με τέσσερα κύρια επίπεδα που περιλαμβάνουν πόρους τύπου υπερυπολογιστή, σύστημα αποθήκευσης δεδομένων, τοπικά κέντρα ανάπτυξης εφαρμογών και εργαλεία ψηφιοποίησης.

Αναπτύχθηκε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα που περιλαμβάνει όλα τα επίπεδα του υπολογιστικού οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένων των πόρων δικτύου και υπολογιστών, πόρων αποθήκευσης δεδομένων, καθώς και υπηρεσιών και εργαλείων για διεπιστημονικές επιστημονικές κοινότητες, ανέφερε η BAS.

Keywords
Τυχαία Θέματα