Σε συναγερμό για ελλείψεις σιτηρών στην Κύπρο: Αποθέματα μέχρι τέλος Μάρτιου

Φόβους για εξάντληση των σιτηρών λόγω της εισβολής στην Ουκρανία εκφράζουν διάφοροι φορείς. Την ίδια ώρα ο Υπουργός Γεωργίας δηλώνει την ετοιμότητα να βρεθούν λύσεις.

Μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτηροπαραγωγών, Κυριάκος Καΐλάς παραδέχθηκε πως τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα αλλά γίνονται προσπάθειες.

«Το πρόβλημα που υπάρχει αφορά τα κτηνοτροφικά σιτηρά. Έχουμε αποθέματα μέχρι τέλος Μαρτίου και μέχρι την νέα καλλιεργητική περίοδο – θερισμό- μέσα Μαΐου

υπάρχει ένας μήνας κενός. Εκείνο είναι το κενό για το οποίο ψάχνουμε λύσεις», είπε.

Σημείωσε πως, «τα αποθέματα τα οποία είναι υποχρεωμένοι οι έμποροι να έχουν, το 4% των εισαγωγών τους δηλαδή, τα έχουν. Εκεί δεν υπάρχει κίνδυνος νοουμένου να φέρουμε κάποια που έχουν ήδη τροχιοδρομηθέι. Σ΄ αυτό που εστιάζουν είναι ο ένας μήνας πριν το θερισμό».

Ανησυχία εξέφρασε και ο Επαρχιακός Γραμματέας ΕΚΑ Λευκωσίας, Θωμάς Θωμά κάνοντας λόγο για μια δύσκολη περίοδο.

«Όλα αυτά τα συζητάμε αυτή τη στιγμή γιατί το κράτος άφησε ανοχύρωτη την Κύπρο με το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για αυτούς τους φόβους γιατί είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Δύο σιτηροπαραγωγικές χώρες βρίσκονται σε πόλεμο. Αν δούμε και τις τιμές, είναι ήδη πολύ αυξημένες και τώρα σίγουρα θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Εδώ είναι που πρέπει το κράτος να σταθεί αρωγός», είπε ο κος Θωμά.

Παράλληλα πρόσθεσε πως, έγινε δέκτης καταγγελιών ότι κάποιοι έμποροι εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση, ίσως προχωρήσουν σε τεχνίτη έλλειψη σιτηρών με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τιμές στο μέλλον.

Ετοιμότητα από Υπουργό Γεωργίας να καλυφθούν οι ανάγκες

Σε παρέμβασή του στο Μεσημέρι και Κάτι ο υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής είπε πως πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση.

«Ο πόλεμος επηρεάζει και αυτό τον τομέα. Η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή σιτηρών και η Ουκρανία η πέμπτη.Εάν φύγουν αυτές οι χώρες από τον χάρτη, θα έχουμε  θέμα με την επάρκεια και την τιμή στα σιτηρά», εξήγησε ο υπουργός.

Ο κος Καδής είπε πως, «θα πρέπει να συνεργαστούμε για να δούμε πως θα διαχειριστούμε το ζήτημα. Είναι θέμα που δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά όλο τον κόσμο».

Αύριο, σύμφωνα με τον υπουργό θα πραγματοποιηθεί έκτακτο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, όπου θα συζητηθεί η επάρκεια των χωρών σε σιτηρά και η ανάγκη στήριξης των κτηνοτρόφων.

Στις προθέσεις μας είναι να παραχωρηθεί βοήθεια σε μικρότερα κράτη, όπως η Κύπρος είπε ο κος Καδής.

Πάντως, όσον αφορά το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών, ο κος Καδής ξεκαθάρισε πως δεν θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να υπάρξουν αποθέματα.

«Η Επιτροπή Σιτηρών ποτέ δεν διατήρησε στρατηγικά αποθέματα και τα τελευταία χρόνια κατέγραφε 4 εκατομμύρια ευρώ ζημιά κάθε χρόνο. Με ποια δύναμη θα προχωρούσε σε παραγγελίες αυτό διάστημα. Όλες οι επιλογές που είχε για να κρατήσει αποθέματα έχουν περάσει στο Υπουργείο και αυτό θα γίνει με απόφαση Υπουργικού τώρα, για πρώτη φορά», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κύπρο, Αποθέματα, Μάρτιου,kypro, apothemata, martiou