Σεισμός Τουρκία: Η Άγκυρα αρνείται υλική βοήθεια από την Κύπρο

Διπλωματικά παιχνίδια φαίνεται πως παίζει η Τουρκία με την ανθρωπιστική - υλική βοήθεια που συγκεντρώθηκε στα κράτη μέλη της ΕΕ για τους σεισμόπληκτους πολίτες της.

Όπως έγινε και στην περίπτωση με την αποστολή ομάδας διασωστών από την Κύπρο την οποία αρχικά αρνήθηκε η Άγκυρα, ακολούθως την δέχτηκε (μέσω Ρουμανίας), αλλά τελικά δεν έφτασε ποτέ στις πληγείσες από τον εγκέλαδο περιοχές, έτσι και στην περίπτωση της αποστολής υλικής βοήθειας, η Τουρκία αρνείται, τουλάχιστον μέχρι τώρα να

λάβει την προσφορά της Κύπρου.

Όπως ενημερώθηκε η «Σημερινή», το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα σταλούν από το λιμάνι της Λεμεσού στη Βηρυτό και από εκεί στις σεισμόπληκτες περιοχές της Συρίας 30 εμπορευματοκιβώτια με τρόφιμα, είδη ρουχισμού και άλλα προϊόντα.

Πρόκειται για προϊόντα τα οποία συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο δράσεων αλληλεγγύης σε όλη την Κύπρο και θα σταλούν για πρώτη φορά στη Συρία. Είχαν προηγηθεί άλλες δύο αεροπορικές αποστολές φαρμακευτικού υλικού και αναλώσιμων ειδών, επίσης στη Συρία αφού η Άγκυρα δεν έδειχνε διάθεση για αποδοχή φαρμακευτικής ή άλλης υλικής προσφοράς της Κύπρου.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας Παναγιώτης Λιασίδης στη Σημερινή, όλα τα κράτη μέλη καταθέτουν μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ την προσφορά τους (ανθρωπιστική, φαρμακευτική, επιχειρησιακή κ.α.) και από εκεί οι ενδιαφερόμενες χώρες -εν προκειμένω η Συρία και η Τουρκία- αφού μελετήσουν την κάθε προσφορά, ζητούν και λαμβάνουν μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ ό,τι θεωρούν πως τους χρειάζεται.

Η Συρία έκανε δεχτή χθες το βράδυ την προσφορά για τρόφιμα και είδη ρουχισμού. Η Τουρκία αντιθέτως εδώ και αρκετές μέρες δεν έχει ανταποκριθεί.

Όπως πληροφορείται η «Σημερινή», με δεδομένο ότι έχουν συγκεντρωθεί πάρα πολλά προϊόντα αφού η ανταπόκριση των Κυπρίων στο κάλεσμα για αποστολή βοήθειας στους σεισμόπληκτους της Συρίας και της Τουρκίας ήταν μεγάλη, θα ακολουθήσει και δεύτερη αποστολή με περίπου 13 εμπορευματοκιβώτια, ενδεχομένως τη μεθεπόμενη βδομάδα.

Πηγή: Σημερινή 

Keywords
Τυχαία Θέματα