Σήμερα η μεγάλη μέρα

Συνέρχεται στις δώδεκα το μεσημέρι η Ολομέλεια της Βουλής

Παρά τις έντονες διαβουλεύσεις κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας δεν κατέστη δυνατή η ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας, η οποία μετατίθεται για σήμερα

ΑΣΚΗΣΑΝ πιέσεις σε ΕΔΕΚ και Συμμαχία ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, ενώ σήμερα στρέφονται προς το ΕΥΡΩΚΟ

Με το ισοζύγιο των δυνάμεων να βρίσκεται στην απόλυτη ισοψηφία, συνέρχεται σήμερα, εκ νέου, εκτάκτως, η Ολομέλεια

της Βουλής, οπότε και θα τεθούν προς ψήφιση τα πέντε νομοσχέδια που συναποτελούν το πλαίσιο αφερεγγυότητας, καθώς και ογδόντα και πλέον τροπολογίες που έχουν καταθέσει τα κόμματα. Κι αυτό γιατί, παρά τις έντονες διαβουλεύσεις και τη δίωρη αναβολή της χθεσινής συνεδρίας της Ολομέλειας, απομακρύνθηκε εντελώς το ενδεχόμενο να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των κομμάτων, ώστε να δημιουργηθεί η πλειοψηφία για ψήφιση των νομοσχεδίων της αφερεγγυότητας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσπάθειες που καταβάλλονταν καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας από το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ προς την ΕΔΕΚ και τη Συμμαχία Πολιτών για να στηρίξουν κάποιες τροπολογίες δεν καρποφόρησαν, με τα δύο Κινήματα να ξεκαθαρίζουν πως θα καταψηφίσουν τα νομοσχέδια.

«Γλυκοκοίταζαν» ΕΔΕΚ-Συμμαχία, αλλά…

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που διέρρευσαν, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, αλλά οι διαβουλεύσεις δεν τελεσφόρησαν. Ενωρίτερα, πάντως, είχε καταγραφεί κάποια πρόοδος στο θέμα της κατάργησης των καταχρηστικών ρητρών από τις τράπεζες, κάτι που αποδέχθηκε η Τρόικα, ωστόσο υπήρξε εμπλοκή στο θέμα της αντικειμενικής αξίας και στην απαλλαγή των εγγυητών, κάτι που δεν ικανοποίησε τελικά την ΕΔΕΚ.

Επίσης, την ΕΔΕΚ δεν ικανοποίησε και η ρύθμιση που προτάθηκε για να προστατευθούν για έξι μήνες οι βιώσιμοι δανειολήπτες, όπως επίσης και οι κόκκινες γραμμές που είχε θέσει, αφού δεν προστατεύονται οι ευάλωτες ομάδες.

Ενημέρωση Σαρίκα για το σκάνδαλο ΣΑΠΑ

Πέραν των προαναφερθέντων, την ΕΔΕΚ ενόχλησε και το γεγονός πως ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η προσπάθεια εξεύρεσης συγκλίσεων, ο Βουλευτής του Κινήματος, Φειδίας Σαρίκας, δέχθηκε τηλεφώνημα από το ΤΑΕ Πάφου, μέσω του οποίου τού γνωστοποιήθηκε πως θα συμπεριληφθεί στο κατηγορητήριο που αφορά τον ΣΑΠΑ, όπως προ ημερών είχε αποκαλύψει η εφημερίδα μας. Μάλιστα, ένεκα αυτού του τηλεφωνήματος, προκλήθηκε και αναστάτωση ως προς την πιθανή διαφοροποίηση του ισχύοντος ισοζυγίου σε σχέση με το πλαίσιο αφερεγγυότητας, αφού ελλόχευε ο κίνδυνος ο κ. Σαρίκας να μη δικαιούτο να ψηφίσει.

Ωστόσο, από την ώρα που είναι ελεύθερος και δεν του έχουν απαγγελθεί ακόμη οποιεσδήποτε κατηγορίες, μπορεί να συνεχίσει κανονικά το κοινοβουλευτικό του έργο και να συμμετάσχει στη σημερινή Ολομέλεια έχοντας, μάλιστα, και δικαίωμα ψήφου. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και η Βουλευτής του Κινήματος Ρούλα Μαυρονικόλα, εξερχόμενη από το κτίριο της Βουλής ψες.

Στροφή προς το ΕΥΡΩΚΟ

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως μετά την προαναφερθείσα εξέλιξη που θέλει την ΕΔΕΚ και τη Συμμαχία Πολιτών να μην συνηγορούν στην ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ στράφηκαν προς το ΕΥΡΩΚΟ, σε μια ύστατη προσπάθεια να πεισθεί ο Δημήτρης Συλλούρης να ψηφίσει το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαντάζει πάρα πολύ δύσκολο, αφού ο κ. Συλλούρης εμμένει στη θέση ότι θα πρέπει να εγκριθεί η τροπολογία που έχει καταθέσει το ΕΥΡΩΚΟ και η οποία δεν γίνεται αποδεκτή από τους διεθνείς δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής ξεκίνησαν οι προσπάθειες για να χαλαρώσει τις απαιτήσεις της η Τρόικα, ούτως ώστε να βρεθεί η κοινή συνισταμένη μεταξύ των θέσεων ΕΥΡΩΚΟ και διεθνών δανειστών - προσπάθειες οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα, ώστε να περάσει, έστω και με οριακή πλειοψηφία, το πολυνομοσχέδιο.

Μάλιστα, το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε από τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ, αφού πληροφορίες τον θέλουν να έχει προχωρήσει σε τροποποίηση της τροπολογίας του για το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η νέα πρόταση του ΕΥΡΩΚΟ εισηγείται την αλλαγή του ποσοστού στην τιμή πώλησης των ακινήτων από το 80% της αρχικής τιμής, την οποία εισηγείτο, στο 70% και το υπόλοιπο 30% να το επιβαρύνονται, σε περιπτώσεις εκποιήσεων, ο πρωτοφειλέτης και αξιόχρεοι εγγυητές.

Απειλή εξόδου από Κυβέρνηση...

Εξάλλου, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες της «Σ», ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου φαίνεται πως έχει διαμηνύσει στο Προεδρικό, αλλά και στο ΕΥΡΩΚΟ, πως ενδεχόμενη καταψήφιση από μέρους του Δημήτρη Συλλούρη του πλαισίου αφερεγγυότητας, θα σήμαινε αυτομάτως έξοδο του κόμματος από την Κυβέρνηση και συνεπώς απομάκρυνση του Νίκου Κουγιάλη από το Υπουργείο Γεωργίας. Κι αυτό, γιατί η Πινδάρου θεωρεί πως το ΕΥΡΩΚΟ σε κρίσιμα ζητήματα για τον τόπο συμπεριφέρεται σαν αντιπολίτευση και στρέφεται διαρκώς κατά κυβερνητικών αποφάσεων, οι οποίες στοχεύουν στη διόρθωση της ισχύουσας κατάστασης της οικονομίας.

Σημειώνεται, ωστόσο, πως παρά την προαναφερθείσα «απειλή» ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ φαίνεται να μην αλλάζει τη στάση του και να επιμένει στην αναθεωρημένη πρότασή του, η οποία έχει μεταβιβαστεί από ψες στην Τρόικα για αξιολόγηση, της οποίας η απάντηση θα καθορίσει την στάση του κόμματος κατά τη σημερινή συζήτηση.

Το χρονικό της χθεσινής μέρας

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως η ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας ήταν προγραμματισμένη για χθες στις τέσσερεις το απόγευμα. Ωστόσο, η συνεδρία άρχισε με μιάμιση ώρα καθυστέρηση και με την έναρξή της ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, υπέβαλε αίτημα για δίωρη αναβολή, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων. Στην εισήγηση αυτή αντέδρασαν έντονα ΑΚΕΛ, Οικολόγοι, ΕΥΡΩΚΟ και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας, με το ΑΚΕΛ να υποβάλλει εισήγηση για αναβολή της συζήτησης για το πλαίσιο αφερεγγυότητας μέχρι τη Δευτέρα.

Μάλιστα, οι προαναφερθέντες διαμαρτυρήθηκαν έντονα και για το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας παρέλασαν από τη Βουλή τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για να πεισθεί η ΕΔΕΚ, αφήνοντας εκτός αυτών των διαβουλεύσεων τα μισά κόμματα. Στις επικρίσεις, ειδικότερα από πλευράς ΑΚΕΛ, απάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, υποδεικνύοντας ότι οι διαβουλεύσεις εντός Βουλής είναι απολύτως θεμιτές και διευκρίνισε ότι η παρουσία οποιωνδήποτε εκπροσώπων Υπουργείων στη Βουλή θα πρέπει να γίνεται συντεταγμένα.

Ακολούθως, έθεσε προς ψήφιση την εισήγηση του ΔΗΣΥ για δίωρη αναβολή της συνεδρίας της Ολομέλειας, η οποία έγινε αποδεκτή από τους Βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Έτσι η συνεδρία διακόπηκε και επανάρχισε λίγο μετά τις οκτώμισι το βράδυ, για να διακοπεί εκ νέου για σήμερα, προκαλώντας και πάλι την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ. Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Άντρος Κυπριανού άσκησε κριτική, σημειώνοντας πως «απόψε πλήγηκε το κύρος της Βουλής, με τον τρόπο που ενήργησαν σήμερα κάποια κόμματα», ενώ ο Πρόεδρος του Σώματος, ανταπαντώντας, υπέδειξε πως όλοι πρέπει να προστατεύουν το κύρος της Βουλής.

Προειδοποίηση ΕΚΤ

ΣΕ ενδεχόμενους κινδύνους από τη μη ολοκλήρωση στη Βουλή της διαδικασίας που αφορά το πλαίσιο αφερεγγυότητας, αναφέρεται σε επιστολή της, προς τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διοικητής της ΚΤ στην επιστολή της αναφέρει ότι αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή υπάρχει το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να μην αποδέχεται τα κυπριακά ομόλογα ως εγγύηση (collateral) για παραχώρηση ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες μέσω πράξης νομισματικής πολιτικής, κάτι που σημαίνει πως ενδεχόμενα οι τράπεζες του τόπου να χρειαστεί να λάβουν κεφάλαια μέσω του Μηχανισμού Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) θα διεξάγονται κάθε χρόνο τεστ αντοχής στον ισολογισμό όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών, περιλαμβανομένων των κυπριακών τραπεζών, που είναι μέλη του Μηχανισμού, και επομένως τα προβλήματα που ενδεχομένως θα προκύψουν από τη μη αποδοχή των κυπριακών ομολόγων να επηρεάσουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Σε σχέση με το θέμα ενημέρωσε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Keywords
Αναζητήσεις
τεστ dna νομοσχεδιο κουκουλες
Τυχαία Θέματα