Σήμερα η τελευταία Ολομέλεια του ΕΚ για το 2023, με φόντο τις Ευρωεκλογές

Η τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για το 2023 συνέρχεται αυτή τη βδομάδα στο Στρασβούργο.

Οι Ευρωβουλευτές, μεταξύ άλλων, θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, θα συζητήσουν για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, ενώ θέματα επικαιρότητας, όπως η ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή και η ανάγκη διασφάλισης ασφαλούς και βιώσιμης προμήθειας κρίσιμων πρώτων υλών θα βρεθούν στο επίκεντρο.

Τη Δευτέρα θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι προτάσεις για τις Ευρωεκλογές του 2024,

καθώς και μέτρα για την αύξηση της συμμετοχής και την ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών. Επιπλέον, θα συζητηθεί ο ρόλος της φορολογίας σε περιόδους κρίσης και ζητήματα ψυχικής υγείας.

Την Τρίτη οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν και θα προβούν σε τελική ψηφοφορία σχετικά με τα σχέδια για την ενίσχυση της προμήθειας πρώτων υλών στρατηγικής σημασίας στην ΕΕ. Ακόμα, την Τρίτη θα συζητηθεί - και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη - ο ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την υγεία, πρόταση που αποσκοπεί στην καλύτερη ηλεκτρονική πρόσβαση σε δεδομένα υγείας, ακόμη και όταν οι ασθενείς βρίσκονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Θα υπάρξει επίσης τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το πακέτο για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας από έξωθεν παρεμβάσεις. Επίσης, με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας να μαίνεται, οι Ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν τις τελευταίες εξελίξεις, σε συζήτηση με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, με επίκεντρο την ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων από τη Χαμάς και την ανάγκη ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή, καθώς και την προοπτική λύσης δύο κρατών.

Ακολούθως, θα διαβαστούν οι δηλώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Οικονομικής Ασφάλειας. Ο Ζοζέπ Μπορέλ θα τοποθετηθεί, επίσης, για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της ρωσικής επιθετικότητας απέναντι στην Ουκρανία και την ανάγκη λογοδοσίας.

Το απόγευμα της Τρίτης, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις σχέσεις ΕΕ με ΗΠΑ και Κίνα. Αναφορικά με τις ΗΠΑ, το σχέδιο έκθεσης του Κοινοβουλίου τονίζει ότι, στο πλαίσιο της επιδείνωσης της παγκόσμιας ασφάλειας, η διατλαντική ενότητα είναι πιο σημαντική από ποτέ. Όσον αφορά τις σχέσεις με την Κίνα, το Ευρωκοινοβούλιο θα ζητήσει ρεαλιστικό πλαίσιο σχέσεων ΕΕ - Κίνας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, συνεχίζοντας να καταδικάζουν τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εξάλλου, την Τρίτη το πρωί η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, θα απονείμει το Βραβείο Ζαχάρωφ 2023 για την Ελευθερία της Σκέψης στην Jina Mahsa Amini και στο κίνημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στο Ιράν. Η Afsoon Najafi και η Mersedeh Shahinkar, Ιρανές υπερασπίστριες των δικαιωμάτων των γυναικών, αναμένεται να παραστούν στην τελετή στο Στρασβούργο.

Την Τετάρτη, οι Ευρωβουλευτές θα παρουσιάσουν τα αιτήματα και τις προσδοκίες τους στο Συμβούλιο και την Επιτροπή, μία ημέρα πριν τη σύνοδο της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 14-15 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ισπανίας, Pedro Sanchez, θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, που ολοκληρώνεται στο τέλος Δεκεμβρίου.

Το απόγευμα της Τετάρτης, οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τη δημιουργία ευρωπαϊκής στρατηγικής για παροχή βοήθειας σε νέους που έρχονται αντιμέτωποι με τη στεγαστική κρίση και την κρίση κόστους ζωής. Επιπλέον, θα συζητηθεί η δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού πιστοποιητικού γονεϊκότητας, που περιλαμβάνει νέους κανόνες που θα διασφαλίζουν ότι τα παιδιά απολαμβάνουν των ίδιων δικαιωμάτων σε κάθε κράτος μέλος, βάσει εθνικού δικαίου, ιδίως όσον αφορά την επιμέλεια, τη διατροφή ή την κληρονομική διαδοχή.

Επίσης, θα συζητηθεί η επέκταση του καταλόγου εγκλημάτων της ΕΕ για να περιλαμβάνει τη ρητορική και τα εγκλήματα μίσους.

Το πρωί της Πέμπτης, η Επιτροπή και το Συμβούλιο θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της COP28 για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι και θα ακολουθήσουν ψηφοφορίες για σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου.

Διαβάστε επίσης: Σήμερα η τελευταία Ολομέλεια για το 2023 - Η ατζέντα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα