Σινάν Ογάν στο BBC: Σε λίγες ημέρες θα ανακοινώσουμε ποιον στηρίζουμε

Ο ρυθμιστής των τουρκικών εκλογών, Σινάν Ογάν, μιλώντας στο BBC στην ερώτηση ποιον θα στηρίξουν οι ψηφοφόροι του στη μονομαχία της 28ης Μαίου, απάντησε: «Θα ολοκληρώσουμε τις διαβουλεύσεις εντός 1-2 ημερών και πιθανώς θα το ανακοινώσουμε μετά από αυτό».

Στην ερώτηση «ποιες είναι οι προϋποθέσεις στήριξης και οι κόκκινες γραμμές σας;», ο Ογάν απάντησε: «Φυσικά και έχουμε κόκκινες γραμμές. Έχουμε ορισμένους όρους, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η αποστασιοποίηση από πολιτικά κόμματα που υποστηρίζονται

από τρομοκρατικές οργανώσεις και η επιστροφή των προσφύγων».

Τα λάθη της Εθνικής Συμμαχίας

Αναφορικά με το τι λάθος έκανε η Εθνική Συμμαχία κι έχασε, ο Σινάν Ογάν είπε ότι «ειδικά τα αριστερά κόμματα, δεν υπολογίζουν το δεξιό εκλογικό σώμα. Κάνουν πολιτική χωρίς να γνωρίζουν τους ψηφοφόρους. Ωστόσο, το 70-75% του πληθυσμού στην Τουρκία αποτελείται από δεξιούς ψηφοφόρους».

Επίσης ο Σινάν Ογάν απέδωσε την ήττα και στη λάθος κατάρτιση των εκλογικών λιστών, καθώς περιελάμβαναν μέσα και γκιουλενιστές.

«Η επιλογή ορισμένων ονομάτων, των οποίων τα ονόματα συνδέονται με τη FETÖ, ιδίως του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης (Sadullah Ergin), στις λίστες του CHP προκάλεσε μεγάλη αντίδραση από τη βάση του CHP. Ο μόνος λόγος που το ΑΚ Κόμμα κέρδισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ήταν επειδή έκανε σωστές λίστες. Ο κύριος λόγος που έχασε η Εθνική Συμμαχία ήταν επειδή έκανε λάθος λίστες. Αν η Εθνική Συμμαχία είχε σχηματίσει τη βουλευτική λίστα με κίνητρο τη νίκη, όχι με διαφορετικά κίνητρα, η Συμμαχία του Έθνους θα είχε κερδίσει σήμερα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Βλέπω όμως μερικές φορές πολύ περίεργα τα κίνητρα της Εθνικής Συμμαχίας και των πολιτικών κομμάτων που την απαρτίζουν στις βουλευτικές λίστες και δεν τα επιδοκιμάζω καθόλου. Αυτό κάνει το αποτέλεσμα. Νομίζω ότι πρέπει να κάτσουν όλοι να τα σκεφτούν».

Διαβάστε επίσης: LIVE/Εκλογές Τουρκία:Τα ποσοστά στο 100% της καταμέτρησης

Keywords
Τυχαία Θέματα