Σκανδαλώδεις οι συμφωνίες για αιολικά πάρκα, λέει ο Αβέρωφ

Σκάνδαλο χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, το θέμα συμφωνιών για τα αιολικά πάρκα προειδοποιώντας ότι ο ΔΗΣΥ δεν θα περάσει "έτσι απλά" το νομοσχέδιο.

Ο κ. Νεοφύτου ερωτηθείς, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ΚΥΠΕ, για το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για το Ταμείο ΑΠΕ που προβλέπει τριπλασιασμό, σύμφωνα με τον ίδιο, του κόστους στους

καταναλωτές και στα νοικοκυριά, είπε πως, «έγιναν συμφωνίες πριν από 10 χρόνια, σκανδαλώδεις. Σκάνδαλο. Και πρέπει το κράτος να πληρώνει δεκάδες εκατομμύρια».

«Δόθηκαν έξι άδειες για αιολικά πάρκα», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «τα πέντε πωλήθηκαν στα χαρτιά έναντι δεκάδων εκατομμυρίων και πρέπει ο Κύπριος καταναλωτής να πληρώνει το τέλος γιατί άδειασε το ταμείο των ΑΠΕ».

«Εμείς, ως ΔΗΣΥ, δεν θα περάσουμε έτσι απλά αυτό το νομοσχέδιο», ξεκαθαρίζει.

«Δεν μπορώ να συνεχίζω να φορτώνω στον απλό κόσμο τις αστοχίες του κράτους, η καμιά φορά τις σκοπιμότητες, ή την κακοδιαχείριση», λέει, σημειώνοντας ότι «πρέπει να προστατεύσω τον απλό πολίτη γι` αυτό με εκλέγει για να τον προστατεύω».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού περί «σχιζοφρένειας», σημειώνει, ότι ο ίδιος θα δώσει «μάχη πολιτική με επιχειρήματα». «Δεν θ` αφήσω ποτέ τα υπονοούμενα της αριστεράς να διαβρώσουν τον ορθολογισμό», λέει.

Τόλμη στο κυπριακό

Για το Κυπριακό, εκφράζει τη θέση ότι αν υπάρξει επιτυχής κατάληξη στις συνομιλίες θα πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα και «να τολμήσουμε». «Δεν μπορώ να δεχθώ να τσιμεντώσουμε την κατοχή και επί του εδάφους, αλλά και στη συνείδηση των πολιτών», επισημαίνει, ενώ προκρίνει εμβάθυνση και πολιτική συζήτηση για τη μορφή της λύσης.

Μιλά, μεταξύ άλλων, για το διάλογο που εγκαινιάζει το κόμμα με τους πολίτες και παρόλο που επιμένει ότι ο ΔΗΣΥ δεν ακολούθησε πρακτικές του παρελθόντος στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά είπε την αλήθεια, αναγνωρίζει ότι οι τόνοι και η έκφραση μπορεί να δημιούργησαν επιπρόσθετο πρόβλημα.

Θα συνεχίσουμε τον ορθολογισμό κάνοντας και αυτοκριτική

«Ο Συναγερμός παραμένει Κληριδικός», αναφέρει ο κ. Νεοφύτου στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία του κόμματος. Θέτει το ερώτημα «ποιος ήταν ο ρόλος της ίδρυσης του ΔΗΣΥ;» Για να δώσει ο ίδιος την απάντηση «τον πατριωτικό ρεαλισμό και τον ορθολογισμό, απέναντι στα εύηχα συνθήματα».

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι οι τοποθετήσεις του ωστόσο κόστισαν στο κόμμα στις βουλευτικές, απαντά ότι «όντως στην προεκλογική απέναντι από την πρακτική τη διαχρονική, αλλά και την πρακτική των άλλων κομμάτων, των ανέξοδων υποσχέσεων, κρατηθήκαμε μακριά από υποσχέσεις και συνεχίσαμε να λέμε την αλήθεια».

«Θα συνεχίσουμε τον ορθολογισμό, κάνοντας και την αυτοκριτική μας, ότι ενδεχομένως οι τόνοι μας ή η έκφρασή μας να δημιουργούσε επιπρόσθετο πρόβλημα», διαβεβαιώνει.

Για τον κοινωνικό διάλογο που έχει εγκαινιάσει, αναφέρει ότι «ο ΔΗΣΥ είναι το κόμμα που εκφράζει τη μεσαία τάξη και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα είναι ένα μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης, όπως και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Γι` αυτό, προσθέτει, «και εγκαινιάζουμε αυτό το διάλογο και δεν θα περιοριστούμε με τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Θα πάμε και στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Θα δούμε και τους αυτο-εργοδοτούμενους». Να έχουμε, σημειώνει, «και μια αμφίδρομη επικοινωνία».

Εκφράζει τη θέση ότι όταν οι πολιτικοί βλέπουν μόνο τις οργανωμένες ομάδες, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν πραγματική επαφή με τις χιλιάδες των εργαζομένων. «Ο εργασιακός, ο επιχειρηματικός και ο πολιτικός συνδικαλισμός, έστω και σε μια μικρή χώρα, όπως η Κύπρος, αποξενώθηκε από τη βάση», λέει, προσθέτοντας ότι «άρα, η πορεία μας είναι να πάμε, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις ηγεσίες, να πάμε κάτω στη βάση».

Στόχος η ηγεσία να πάει στο ιδεοπολιτικό συνέδριο του ΔΗΣΥ, στις αρχές του 2017, «έχοντας υπόψη και το τι η κοινωνία ζητεί και επιζητεί από εμάς».

Περί φορολογικής αμνηστίας

Σε ερώτηση για το αν επιβεβαιώνει ότι γίνονται σχεδιασμοί κομμάτων για νέα φορολογική αμνηστία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απαντά στο ΚΥΠΕ ότι «δεν θεωρώ ότι πρέπει να γίνει φορολογική αμνηστία». Θεωρώ, διευκρινίζει, «ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επαναπατρίσουμε τα κυπριακά κεφάλαια».

«Θα μπορούσε να το συζητήσω και με άλλα πολιτικά κόμματα πάνω σε μία αρχή: Να δώσουμε την ευκαιρία, επιβάλλεται να κάνουμε κινήσεις για να επαναπατρίσουμε κεφάλαια στην Κύπρο, αλλά με βάση τον φορολογικό συντελεστή που υπάρχει», λέει.

«Με αυτόν τον τρόπο, θεωρώ ότι από τη μια μπορούμε να επαναπατρίσουμε σημαντικά κεφάλαια, από την άλλη δεν δημιουργούμε δύο κατηγορίες φορολογουμένων».

«Το πιο βασικό όμως για να δεχτώ την προώθηση τέτοιας προσέγγισης πρέπει απαραίτητα αυτό να συνδεθεί με το πού θα πάνε τα έσοδα αυτών των μέτρων και αυτής της πολιτικής», σημειώνει.

Ο κ. Νεοφύτου απαντά αρνητικά σε ερώτηση αν έχει κάνει κάποια διαβούλευση με την Κυβέρνηση. «Δεν είναι θέμα που θεωρώ αφορά την Κυβέρνηση», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «και την προηγούμενη φορά όταν έγινε η αμνηστία είναι με πρωτοβουλίες της Βουλής».

Την ίδια ώρα σημειώνει ότι «πρέπει να προσέξουμε ότι εάν θα γίνει μια προσπάθεια επαναπατρισμού κεφαλαίων, πρέπει να συνοδευθεί με αυστηρότατους κανόνες, για περαιτέρω διασφάλιση της καταπολέμησης μαύρου χρήματος και ξεπλύματος χρήματος».

«Αν υπάρχει διάθεση και από άλλα κόμματα να συζητηθεί, για μένα είναι απαραίτητη προϋπόθεση τα έσοδα από αυτήν την πολιτική για τον επαναπατρισμό πρέπει να πάνε σε συγκεκριμένους σκοπούς», αναφέρει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ερωτηθείς ποιοι είναι αυτοί οι σκοποί, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, μιλά για μια κατηγορία ανθρώπων που «έχασαν τα πάντα και συνέβαλαν στο να σωθεί η κυπριακή οικονομία». Σε ερώτηση αν εννοεί τους κουρεμένους καταθέτες, απαντά «οι κάτοχοι αξιογράφων, οι κουρεμένοι καταθέτες, οι πρώην μέτοχοι των τραπεζών, έρχομαι στην κατηγορία (και) των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων».

Δεν κοστίζει να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης το φθινόπωρο

Σε ερώτηση για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ψήφιση των νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, ο κ. Νεοφύτου δηλώνει στο ΚΥΠΕ «είναι φυσικό ότι τέτοιες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις έχουν και το βαθμό δυσκολίας, της νομοτεχνικής και της πολιτικής».

«Εάν καθυστερήσουμε μερικούς μήνες δεν το θεωρώ τραγικό», λέει, προσθέτοντας ότι «έτσι κι αλλιώς οι οποιεσδήποτε πολιτικές αποφάσεις θα υλοποιηθούν από το 2017 και μετά. Άρα και το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη να ολοκληρώσουμε δεν κοστίζει».

«Υπήρξαν κάποιες απόψεις εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, κατανοώ. Και να είμαστε και δίκαιοι και αντικειμενικοί», σημειώνει, εξηγώντας ότι «η Νομική Υπηρεσία είχε σωρεία νομοσχεδίων, εκατοντάδων και λόγω του Μνημονίου».

«Κάποια πράγματα, άνθρωποι είμαστε, όταν δεν έχεις άνεση χρόνου κάνεις μια τοποθέτηση που μετά από δεύτερη ανάγνωση μπορεί να διαπιστώσεις κάποιο πρόβλημα. Ας μην τα μεγιστοποιούμε», αναφέρει.

Την ίδια ώρα τοποθετείται υπέρ της πρόσληψης νομικού εγνωσμένου κύρους και γνώσεων που θα συμβουλεύει νομικά τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

ΓεΣΥ: Να είμαστε δίκαιοι και προς τον κρατικό και τον ιδιωτικό τομέα υγείας

Σε ερώτηση για το ΓεΣΥ, ο κ. Νεοφύτου αναφέρει στο ΚΥΠΕ ότι «θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι επιβάλλεται να προχωρήσουμε σ` ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας όπου ο ασθενής θα έχει την επιλογή του γιατρού της προτίμησής του». Όμως, προσθέτει, «παράλληλα πρέπει να προετοιμάσουμε και τα κρατικά νοσηλευτήρια να μπορούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια».

«Την ίδια ώρα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν μπορούμε αυτή η προσαρμογή να καταστεί μόνιμη, γιατί τότε θα πάμε στο άλλο άκρο όπου ουσιαστικά θα λειτουργούμε ένα σύστημα υγείας εις βάρος των ιδιωτικών κλινικών», λέει, για να προσθέσει ότι «χρειάζεται να είμαστε αντικειμενικοί».

«Πρέπει να είμαστε δίκαιοι και προς τον κρατικό τομέα της υγείας και προς τον ιδιωτικό». σημειώνει.

Παράλληλα, ο κ. Νεοφύτου επισημαίνει ότι «ίσως είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο, χωρίς Σχέδιο Υγείας που σχεδόν το 50% των δαπανών για τη υγεία είναι από ιδιωτική ασφάλιση». Οι δαπάνες του κρατικού τομέα είναι €425 – 450 εκ. και είναι από €500 με €600 εκ. ο κύκλος εργασιών του ιδιωτικού τομέα υγείας, εξηγεί.

«Αυτό το θεωρώ υγιές, το θεωρώ υγιές και ως πιο εύκολη μετεξέλιξη αν πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για ένα ΓεΣΥ», λέει.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, αναφέρει ότι θεωρεί ότι «οι γιατροί του δημοσίου, έχουν ένα δικαιολογημένο, θα έλεγα, άγχος, τι θα γίνουν οι απολαβές τους και οι θέσεις τους». Εγώ θα έλεγα, προσθέτει, «ότι μέσα από το ΓεΣΥ θα ανοίξουν οι προοπτικές τους για να μπορούν ν` αμείβονται πολύ πιο ψηλά, αλλά πρέπει να συνδυαστεί αυτό με την παραγωγικότητα και την ποιότητα της προσφοράς υπηρεσιών».

Αλλά λέω, συνεχίζει, «ότι ο καλός γιατρός ο συνειδητοποιημένος και ο εργατικός, το βλέπω μέσα από ένα σχέδιο υγείας, να πολλαπλασιάζονται τα εισοδήματά του. Όπως και οι νοσηλευτές».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα