Σκόπια: Πράξη δεύτερη – Εγκρίθηκαν οι τροπολογίες του Συντάγματος

Με εννιά ψήφους υπέρ έναντι πέντε κατά, πέρασε και η τέταρτη τροπολογία από την αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου στα Σκόπια.

Πρόκειται για την τροποποίηση που αφορά στους απόδημους, δηλαδή τους Σκοπιανούς που ζουν σε τρίτες χώρες, και την ταυτότητα των πολιτών των Σκοπίων.
Θεωρείται δεδομένο ότι θα περάσει και από την Ολομέλεια του σώματος, που είναι και το τελευταίο βήμα πριν την έναρξη της διαδικασίας της τροποποίησης.

Αφού

ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, θα αρχίσει πλέον δημόσια διαβούλευση και πλέον περί τα μέσα Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, επί των τελικών τροποποιητικών προτάσεων που θα έχει καταθέσει στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση, για τις Συνταγματικές αλλαγές.

Σε αυτή την φάση χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία, δηλαδή 80 ψήφοι και θεωρείται πλέον στόχος εφικτός.

Στην Ελλάδα ο διάλογος στη Βουλή των Ελλήνων δεν αναμένεται να ανοίξει πριν τον Φεβρουάριο, ίσως και Μάρτιο, κι αυτό αν τηρηθούν με ακρίβεια τα χρονοδιαγράμματα των Σκοπιανών.

Παρόλα αυτά, ήδη η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Δεν αποκλείεται μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές, από την έναρξη της διαλόγου μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, να μεσολαβήσουν πρόωρες εκλογές.

Αυτό θα το δείξει ο χρόνος, αν και υπάρχει ένα σχέδιο πολιτικής διάσωσης το οποίο επεξεργάζονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, οι ΑνΕλ θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, θα αποσυρθούν από την κυβέρνηση, αλλά δεν θα άρουν την εμπιστοσύνη τους και ως εκ τούτου ακόμη κι αν η Νέα Δημοκρατία καταθέσει εκ νέου πρόταση μομφής δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η πτώση της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα