Σ.Μαλάς: Έργα και όχι ευχολόγια για τον πολιτισμό

Σε δηλώσεις προέβη ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, αναφορικά με τα Έργα που χρειάζονται για τον πολιτισμό.

Αυτούσιες ο δηλώσεις

Η δραστική αύξηση των δαπανών για τον πολιτισμό, τις οποίες η απερχόμενη κυβέρνηση έχει μειώσει κατά 30%, καθώς και η δημιουργία Ινστιτούτου Πολιτισμού στο οποίο θα συγκεντρωθούν όλες οι σχετικές αρμοδιότητες, βρίσκονται στις πρώτες προτεραιότητες του υποψήφιου προέδρου Σταύρου Μαλά για τον Πολιτισμό.

Τις προγραμματικές του θέσεις και το όραμά του για τον πολιτισμό ανέπτυξε χθες βράδυ ο Σταύρος

Μαλάς σε συγκέντρωση όπου παρευρέθηκαν δεκάδες άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Η Τέχνη, υπογράμμισε ο Σταύρος Μαλάς, δικαιούται και της οφείλουμε σεβασμό. Και αυτός ο σεβασμός δεν μπορεί να είναι ευχολόγια και διακηρύξεις σε ομιλίες, αλλά να αποτυπώνεται στην πολιτιστική πολιτική του κράτους με συγκεκριμένες προτεραιότητες και στόχους, με έργα υποδομής που θα προωθηθούν με χρονοδιαγράμματα και έλεγχο, με δομές που να ανταποκρίνονται στη φύση και στις ανάγκες του πολιτιστικού χώρου, καθώς και με χρηματοδότηση επαρκή, στοχευμένη και διαφανή.

Αναπτύσσοντας τους άξονες της δικής του πολιτικής στον πολιτισμό, ο Σταύρος Μαλάς αναφέρθηκε με έμφαση στη δημιουργία του Ινστιτούτου Πολιτισμού, το οποίο θα αναλάβει τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς και την ανάπτυξη των διαδικασιών για κατανομή των κονδυλίων για τον πολιτισμό.

Με αυτό τον τρόπο, υπογράμμισε ο Σταύρος Μαλάς, θα μπορέσουμε να εκπονήσουμε και να υλοποιήσουμε, με σχεδιασμό αλλά και ευελιξία, την πολιτιστική στρατηγική της Κύπρου, ενώ ταυτόχρονα θα κατοχυρώσουμε θεσμικά τη συμμετοχή των φορέων του πολιτισμού στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Εδώ εντάσσεται και η πρόθεσή μας για ίδρυση αυτόνομου ταμείου για τον Πολιτισμό.

Επίσης, στις προτεραιότητες του Σταύρου Μαλά για τον πολιτισμό, περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:

· Άμεση προώθηση της λειτουργίας της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με κατάλληλο σχεδιασμό, έτσι που τμήματά της να καλύπτουν το σύνολο των καλών τεχνών (μουσική, θέατρο, χορός, κινηματογράφος, εικαστικά).

· Ανάπτυξη πολιτιστικών υποδομών, ανοιχτών στο κοινό και τους δημιουργούς, με δυνατότητα ανταπόκρισης σε ένα ευρύ πλέγμα πολιτιστικών χρήσεων. Τέτοια έργα είναι η ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, όπως και των κτιρίων της Κρατικής Βιβλιοθήκης και της Κρατικής Πινακοθήκης.

· Αποφασιστική στήριξη του καλλιτέχνη, καθώς και των φορέων –επαγγελματικών και ερασιτεχνικών- που δημιουργούν πολιτισμό.

·Διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ώστε ο τεράστιος αυτός πλούτος της πατρίδας μας που δημιουργήθηκε μέσα στους αιώνες, να καταγραφεί και να γίνει κτήμα του λαού και κύρια της νέας γενιάς Κυπρίων.

Τέλος, ο Σταύρος Μαλάς αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που αποδίδει στην πολιτιστική συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Πιστεύω, υπογράμμισε, στον ρόλο, στην ανάγκη και στη δύναμη που έχει η δικοινοτική πολιτιστική δράση για τον τόπο μας, για την υπόθεση της επανένωσης της πατρίδας μας. Για αυτό, κατέληξε, θα στηρίξουμε τη δικοινοτική πολιτιστική συνεργασία, αλλά και το έργο που επιτελεί η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα