Υπ.Υγείας: Αλλαγές για καλύτερο συντονισμό της αιμοδοσιας

Με στόχο την ενίσχυση της επάρκειας, αλλά και της ποιότητας και της ασφάλειας του αίματος, το Υπουργείο Υγείας προχωρεί σε σταδιακή ανάθεση του συντονισμού της αιμοδοσίας, της επεξεργασίας και του ελέγχου του αίματος για μολυσματικές ασθένειες από τις κατά τόπους Τράπεζες Αίματος, στο Κέντρο Αίματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η ανάληψη της αρμοδιότητας αυτής, που αποτελεί υλοποίηση παλαιότερης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή οδηγία 2002/98/ΕΚ, θα εφαρμοστεί σταδιακά, με προσεχτικά

και σταθερά βήματα, που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία της υλοποίησής της. Παράλληλα, οι αντίστοιχες νοσοκομειακές Τράπεζες Αίματος στο κάθε νοσοκομείο, θα συνεχίσουν να λειτουργούν με διαφοροποιημένες αρμοδιότητες.

Πρώτο βήμα, αναφέρεται, είναι ο συντονισμός του Κέντρου Αίματος με την Τράπεζα Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, που ξεκινά αυτές τις μέρες και αφορά τόσο την αιμοδοσία όσο και την επεξεργασία και τον έλεγχο του αίματος για μολυσματικές ασθένειες.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, ακολουθεί το δεύτερο βήμα, η σταδιακή ενοποίηση των διαδικασιών αιμοδοσίας με τις υπόλοιπες Τράπεζες Αίματος, που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Τρίτο και τελευταίο βήμα, θα αποτελέσει η ανάληψη του συντονισμού των υπηρεσιών ελέγχου και επεξεργασίας του αίματος και των υπόλοιπων επαρχιών, βήμα για το οποίο το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται ακόμα στη φάση του προγραμματισμού.

Συναφώς αναφέρεται ότι με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας του αίματος, προωθείται η διαπίστευση του Κέντρου Αίματος σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001, με σκοπό την τυποποίηση όλων των διαδικασιών του, κάτι το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τους προσεχείς μήνες.

Παράλληλα, η εγκατάσταση του συστήματος μηχανογράφησης bloodmed, που έχει ήδη ολοκληρωθεί, είχε ως αποτέλεσμα την ύπαρξη ενιαίου αρχείου αιμοδοτών, αιμοληψιών και σχετικών εργαστηριακών αποτελεσμάτων, αυξάνοντας έτσι και βελτιώνοντας τις δυνατότητες διαχείρισης αίματος στη χώρα. Περαιτέρω, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία εισαγωγής της εξειδικευμένης μοριακής εργαστηριακής μεθόδου ΝΑΤ για έλεγχο του αίματος για λοιμώδη νοσήματα.

Στην Κύπρο χρειαζόμαστε πέραν των 70,000 μονάδων αίματος τον χρόνο, που αντιστοιχεί στην προσέλευση 300 περίπου αιμοδοτών την ημέρα. Ο Κύπριος πολίτης έχει αποδείξει έμπρακτα την κοινωνική του ευαισθησία σε θέματα αιμοδοσίας, κατατάσσοντας τη χώρα μας πρώτη με διαφορά σε ποσοστό αιμοδοτών σε σχέση με τον πληθυσμό ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμφίβολα, όλοι θα αγκαλιάσουν την προσπάθεια αυτή, συμβάλλοντας στην επάρκεια αλλά και στην ποιότητα του αίματος στη χώρα μας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα