Σπάει τη σιωπή της η Γιαννάκη:«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» - Τοποθέτηση Κανάρη

Απαντήσεις για πρώτη φορά στις κατηγορίες που της προσάπτουν έδωσε η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Υγείας, η οποία εξέτασε σήμερα εκτάκτως το ζήτημα της αποστολής ασθενών στο εξωτερικών και την πρόθεση της κυβέρνησης για μεταφορά της υπηρεσίας στον ΟΑΥ.

«Εδώ και ένα μήνα η τιμή και η αξιοπρέπεια μου διασύρονται κατά ένα βάναυσο τρόπο, υπόμεινα καρτερικά διότι έμαθα ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και η αλήθεια πάντα λάμπει», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «κάποιοι προσπάθησαν να πείσουν ότι στο υπουργείο στήθηκε «ένα μίνι ΓεΣΥ»,

που έστελνε επώνυμους στο εξωτερικό, την στιγμή που απλή πολίτες αφήνονταν στη μοίρα τους, ουδέν αναληθέστερο» και δήλωσε πως οι σχετικοί κατάλογοι είναι εκεί για έλεγχο από τους αρμόδιους λόγω προσωπικών δεδομένων.

Παραδέχθηκε αδυναμίες, οι οποίες υπήρχαν διαχρονικά στο σχέδιο αποστολής ασθενών στο εξωτερικό και προσπάθεια του υπουργείου Υγείας είναι να τις περιορίσει, ενώ τόνισε κατηγορηματικά ότι το πρόγραμμα καλύπτει χωρίς διακρίσεις όλους τους πολίτες, γιατί όπως είπε, η έγνοια όλης της ομάδας στο υπουργείο είναι η ανθρώπινη ζωή.

Η κ. Γιαννάκη είπε επίσης ότι ο ΟΑΥ θα πρέπει να στήσει ένα κατάλληλο μηχανισμό για υλοποίηση του σχεδίου αποστολής ασθενών στο εξωτερικό, σημειώνοντας ότι σε αυτή την προσπάθεια θα τους βρει αρωγούς.

Ανέφερε ότι η ίδια δεν έφερε ποτέ ένσταση στη μεταφορά της υπηρεσίας στον ΟΑΥ, αναφέροντας ότι αυτό διαφαίνεται και από τα πρακτικά σε συνάντηση τους τον Σεπτέμβριο του 2020.

 Αναφέρθηκε επίσης σε σειρά νομοθεσιών που θα πρέπει να τροποποιηθούν και σε μη συμβατικότητα νομοθεσιών, αναφορικά με την ασφαλή αποστολή των ασθενών στο εξωτερικών.

Π. Κανάρη: Απόφαση της κυβέρνησης

Η υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη μιλώντας από την πλευρά της ενώπιον της επιτροπής Υγείας δήλωσε ότι με την απόφαση της κυβέρνηση, ουσιαστικά εφαρμόζεται η νομοθεσία για το ΓεΣΥ, η οποία προβλέπει ότι η ευθύνη για μεταφορά ασθενών στο εξωτερικό ανήκει στον ΟΑΥ.

Αναφέρθηκε στο ιστορικό της αποστολής των ασθενών στο εξωτερικό και σε αδυναμίες που παρουσιάζει η υφιστάμενη υπηρεσία, αλλά και σε πρόνοιες της υφιστάμενης νομοθεσίας που θα πρέπει να αλλάξουν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε αναφορά του Γενικού Ελεγκτή ότι η επιδότηση για αποστολή ασθενών στο εξωτερικών, δεν συνάδει με τη νομοθεσία

Περαιτέρω είπε ότι η έγνοια του υπουργείου είναι το συμφέρον των πολιτών, και γι’ αυτό δήλωσε ότι στόχος είναι η μείωση των αποστολών ασθενών στο εξωτερικό, με την εκπαίδευση γιατρών και ιατρικού προσωπικού και μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας στη χώρα μας.

Ελεγκτής: «Μούφα» οι καταγγελίες

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε επίσης ότι πριν ένα μήνα ξεκίνησε πόλεμος στο διαδίκτυο εναντίον του και της Χριστίνας Γιαννάκη, δηλώνοντας ότι «γράφτηκε για το πτυχίο της κ. Γιαννάκη, για την ερωτική της ζωή όταν ήταν 13 χρονών, για την αδελφή του και άλλα πολλά».

« Όταν αποδείχθηκε ότι όλα ήταν μούφα», όπως είπε, τότε στράφηκαν στους επιδοτούμενους ασθενείς, δηλαδή ότι ήταν διεφθαρμένος ο Γενικός Ελεγκτής και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας και ότι ήταν άγγελοι στον ΟΑΥ.

Όσον αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να αναλάβει την ευθύνη μεταφοράς ασθενών στο εξωτερικό ο ΟΑΥ εκτός εξαιρέσεων, ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε τη θέση ότι την ευθύνη θα πρέπει να έχει μόνο ένας, καθώς ο διαμοιρασμός ευθυνών, αποτελεί παράθυρο για καταχρήσεις.

«Δεν είναι δυνατό 24 ώρες να έχει την ευθύνη το Υπουργείο και 24 ώρες και ένα λεπτό ο ΟΑΥ», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρόκειται για επείγοντα περιστατικά τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στην Κύπρο και πως μόνο ένας πρέπει να είναι αρμόδιος.

Στ. Μιχαήλ: Μεταβατική περίοδος ή τροποποίηση νομοθεσίας

Ο πρόεδρος του ΟΑΥ Σταύρος Μιχαήλ. ανέφερε ότι η νομοθεσία για την ανάληψη της ευθύνης από τον ΟΑΥ για μεταφορά ασθενών στο εξωτερικό ψηφίστηκε το 2017 και ζήτησε μεταβατική περίοδο για εφαρμογή της νομοθεσίας. Ανοιχτό άφησε και το ενδεχόμενο η Βουλή να προχωρήσει σε τροποποίηση της νομοθεσίας.   

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Ευθύμιος Δίπλαρος, δήλωσε ότι ο κύπριος φορολογούμενος δεν πλήρωσε ούτε σεντ για την περίθαλψη της συζύγου του, στη Γερμανία, για αντιμετώπιση περιστατικού καρκίνου.

Όλες οι δαπάνες έγιναν από ιδιωτική ασφάλεια και έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά έγγραφα.

Πηγή Stockwatch

Keywords
Τυχαία Θέματα