Στα σκαριά καταγγελία της Νομικής Υπηρεσίας για παύση του Γενικού Ελεγκτή

Σφίγγει ασφυκτικά τον κλοιό γύρω από τον Γενικό Ελεγκτή η Νομική Υπηρεσία, μετά το αθωωτικό πόρισμα της τριμελούς ανεξάρτητης επιτροπής για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη.

Κύκλοι της Νομικής Υπηρεσίας δήλωσαν στο Σίγμα ότι η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς έδιωξε οριστικά κάθε σκιά πάνω από τον Σάββα Αγγελίδη και άφησαν να εννοηθεί ότι πλησιάζει η ώρα της κρίσης για τον Γενικό Ελεγκτή, με τελικό στόχο την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από το Συνταγματικό Δικαστήριο, με στοιχειοθέτηση καταγγελίας για κατ’ εξακολούθηση ανάρμοστη συμπεριφορά.

Δείτε

επίσης: Επανέρχεται ο Οδυσσέας: Ποινικό αδίκημα το αίτημα παύσης του Γενικού Ελεγκτή

Οι ίδιοι κύκλοι επιβεβαίωσαν σημερινό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Stockwatch, σύμφωνα με το οποίο θα ετοιμαστεί φάκελος εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, με όλες τις περιπτώσεις πιθανής ανάρμοστης συμπεριφοράς από τον διορισμό του τον Απρίλη του 2014.

«Αρχές Ιανουαρίου, επιτελική ομάδα εισαγγελέων υπό τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, θα αναλάβει να μελετήσει διεξοδικά τον «Φάκελο Γενικός Ελεγκτής», με στόχο να καταγραφούν και να αξιολογηθούν οι δημόσιες δηλώσεις, ανακοινώσεις και η γενικότερη συμπεριφορά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, από την ημέρα του διορισμού του μέχρι σήμερα.

Στόχος της Νομικής Υπηρεσίας είναι να στοιχειοθετηθεί καταγγελία εναντίον του Γεν. Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά, με βάση την σχετική νομοθεσία που αφορά στην παύση δικαστών ή ανεξάρτητων αξιωματούχων του κράτους. 

Οι ίδιοι κύκλοι δήλωσαν ότι είναι τουλάχιστον περίεργο το γεγονός ότι στην ανακοίνωση της Αρχής Κατά της Διαφθοράς για τις υποθέσεις κατά του Σάββα Αγγελίδη, αισθάνθηκαν την ανάγκη να αναφέρουν ότι ο Γενικός Ελεγκτής λειτούργησε με καλή πίστη όταν διαβίβαζε σε αυτή τρεις ανώνυμες καταγγελίες για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

Την ίδια ώρα, στην αντεπίθεση με απειλές περί διάπραξης ποινικού αδικήματος σε περίπτωση αντιποίνων κατά του Γενικού Ελεγκτή από τη Νομική Υπηρεσία, πέρασε με σημερινή της ανακοίνωση η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε σήμερα και το ΑΚΕΛ.

«Το πόρισμα της Αρχής κατά της Διαφθοράς αφήνει θεσμικά εκτεθειμένο τόσο τον ίδιο τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα όσο και τον Γενικό Εισαγγελέα, δεδομένου ότι εκπροσωπούν τον ίδιο θεσμό.

Είναι δεδομένη η σύγκρουση συμφέροντος στην περίπτωση αυτή δεδομένης της σύνδεσης του ΒΓΕ με τους εν λόγω κατηγορούμενους για τους οποίους καταχώρησε αναστολή ποινικής δίωξης.

Όπως και στους χειρισμούς της υπόθεσης του μαύρου βαν, δεν υπήρχαν συνθήκες αντικειμενικής αμεροληψίας. Η νέα εξέλιξη επιβεβαιώνει την ευρύτερη συζήτηση που πρέπει επιτέλους να γίνει για τους ανεξάρτητους θεσμούς».

Το ΑΚΕΛ σημειώνει επίσης ότι θα επαναφέρει εκ νέου προτάσεις του για διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων της Νομικής Υπηρεσίας, για όριο θητειών, αλλά και για άλλες ρυθμίσεις που αφορούν στην αντικειμενική αμεροληψία και την διαφάνεια των ανεξάρτητων θεσμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα