Σταγόνες Ομήρου: Ομηρομάστιγες

Ανάγνωση από τον Λάζαρο Μαύρο της «Σταγόνας Ομήρου» 07/01/21 στην Πρώτη Εκπομπή, με τίτλο «Ομηρομάστιγες» της δασκάλας Ελένης Σιούφτα. 

Την κριτική εναντίον του Ομήρου και του έργου του από διάφορους  ...ομηρομάστιγες σχολιάζει στο βιβλίο  του « Ξαναγυρίζοντας στον Όμηρο» ο σπουδαίος Έλληνας Ομηριστής , Ιωάννης Κακριδής από το οποίο παραθέτουμε κάποια αποσπάσματα.

«Ο διασυρμός του επικού αρχίζει, όπως ξέρουμε από τους Ίωνες φιλοσόφους και συνεχίζεται μέσα στους αιώνες ως στα χριστιανικά χρόνια.»

«Στον πιο καθαρό της τύπο η πολεμική εκδηλώνεται με το να γίνεται

στόχος της ο ίδιος ο ποιητής.Πάνω από όλα οι φιλόσοφοι τον κατηγορούν για ασέβεια. Έτσι ο Πυθαγόρας, ο Ξενοφάνης , το δίχως άλλο και ο Ηράκλειτος , ιδιαίτερα ο Πλάτωνας στην Πολιτεία του και ο Επίκουρος.»

« Ο Πλάτωνας τα έβαζε μαζί του γιατί άφηνε τους ήρωες να φέρονται χωρίς αξιοπρέπεια-Ότι πήρε το μέρος του Οδυσσέα και τον δόξασε πάνω από ότι του άξιζε  είναι μια κατηγορία που ακούει ο αδυεπής Όμηρος από τον Πίνδαρο.Παρόμοια κριτική βρίσκεται και στον Φιλόστρατο.Ο ίδιος βάζει τον Πρωτεσίλαο να χαρακτηρίζει τον Οδυσσέα Ομήρου παίγνιον μέσα σε άλλα γιατί ο ποιητής έβαλε μια σειρά από γυναικείες θεότητες να τον ερωτεύονται, παρόλο που ο ήρωας είχε φτάσει σε ωμόν γήρας.»

«Ως ανδρειότατος ανθρώπων προς το ψεύδος χαρακτηρίζεται ο Όμηρος από τον Δίωνα τον Χρυσόστομο.»

Τις τελευταίες μέρες  κάνει τον γύρο του κόσμου μια είδηση που αφορά.... σύγχρονους ομηρομάστιγες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα:

Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη βρίσκεται μια επιχείρηση προσπάθειας παρεμπόδισης των αμερικανών μαθητών από την πρόσβαση τους σε έργα κλασικής λογοτεχνίας, όπως ο «Βασιλιάς Ληρ» ή η «Οδύσσεια» κατηγορώντας τα εν λόγω κείμενα για βία και ρατσισμό.

Τα γεγονότα έφερε στο προσκήνιο με άρθρο της η εφημερίδα «Wall Street Journal», η οποία αναφέρει ότι με το σύνθημα #DisruptTexts («Διακοπή Κειμένων»), δάσκαλοι σε σχολεία διαδίδουν θεωρίες κατά των κλασικών κειμένων - από τον Όμηρο έως τον Φ. Σκοτ Φίτζεραλντ.

Κεντρικό τους σύνθημα είναι ότι «στη σημερινή εποχή δεν έχουν θέση στην εκπαίδευση κείμενα που γράφτηκαν 100 χρόνια και πίσω και περιγράφουν περιστατικά βίας, ρατσισμού, μισογυνισμού που αφορούσαν άλλες κοινωνίες, παρωχημένες πλέον».

Σύμφωνα με την θεωρία τους, τα παιδιά θα πρέπει να διαβάζουν έργα που παραπέμπουν μόνον στη γλώσσα και τις συμπεριφορές που χρησιμοποιούμε σήμερα και να αποφεύγουν ειδικά εκείνα τα έργα στα οποία ο ρατσισμός, ο σεξισμός, ο αντισημιτισμός και άλλες μορφές μίσους είναι ο «κανόνας», θεωρώντας πως «μπερδεύουν» ψυχολογικά τους νέους και τους μεταδίδουν λάθος μηνύματα συμπεριφοράς. Και ζητούν να «διαγραφούν» από τα σχολικά κείμενα έργα του Ομήρου, του Σαίξπηρ, του Νίτσε και πάρα πολλών άλλων κλασσικών.

«Είμαστε πολύ περήφανοι να λέμε ότι η Οδύσσεια αφαιρέθηκε φέτος από το πρόγραμμα σπουδών!» αναφέρουν καθηγητές του σχολείου της Μασαχουσέτης που έκοψε την Οδύσσεια από την διδασκαλία στις τάξεις του Δημοτικού, θεωρώντας ότι ο Όμηρος γράφει σεξιστικά και ρατσιστικά!

Τα ίδια πιστεύει και η γνωστή μυθιστοριογράφος Πάτμα Βενκατραμάν, όπως γράφει σε άρθρο της στη σχολική επιθεώρηση «School Library Journal», σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

«Κανένας συγγραφέας δεν είναι αρκετά πολύτιμος, όσο μεγάλος και αν είναι», για την Βενκατραμάν.

Έντονες αντιδράσεις για την ενέργεια του σχολείου της Μασαχουσέτης εξέφρασαν  Έλληνες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης .

Άλλοι χρησιμοποιώντας επιχειρήματα κι άλλοι με βρισιές ένιωσαν την ανάγκη να υπερασπιστούν τον Ποιητή των Ποιητών.

Κι ενώ οι επιθέσεις από τους αναπαυτικούς καναπέδες κλιμακώνονταν για να πλήξουν τους ομηρομάστιγες στην άλλη μεριά του πλανήτη...μια βαριά, πικρή κι ασήκωτη  αλήθεια γελοιοποιούσε την όλη προσπάθεια των καναπεδομάχων.

Εδώ και χρόνια τα ελληνόπουλα του Γυμνασίου ,  σε Ελλάδα και Κύπρο δε διδάσκονται τα ομηρικά έπη στο σύνολό τους.

Μια ματιά στα βιβλία του μαθητή , της Ιλιάδας και της Οδύσσειας αποκαλύπτει την εγκληματική φίμωση του Ομήρου.

Μόνο 7400 στίχοι  από τους 27803 στίχους  των Ομηρικών Επών διδάσκονται στα παιδιά.

Δε γνωρίζουμε ποιοι έβαλαν τα ομηρικά έπη στο τραπέζι του Προκρούστη.

Ελληνικό χέρι  όμως πετσόκοψε τον Όμηρο και μας εξοργίζει κάθε δικαιολογία.

Στην εισαγωγή  του βιβλίου της Ιλιάδας γράφει τα εξής:

«Ευχόμαστε το βιβλίο αυτό να σας φανεί χρήσιμο και να αποτελέσει αφορμή κάποια στιγμή να θελήσετε να διαβάσετε ολόκληρο το έργο του Ομήρου.»

Διερωτώμαστε με τόσο μακελειό στους αγίους στίχους του Ομήρου ποιος θα θελήσει αργότερα να επανέλθει για να διαβάσει ολόκληρο το έργο.

 Ας μην ψάχνουμε λοιπόν τους εχθρούς του Ομήρου μακρυά.

Ας πάψουμε πια να είμαστε τόσο υποκριτές.

Πρώτοι και καλύτεροι ομηρομάστιγες του Ομήρου είμαστε εμείς οι Έλληνες.

Κι αυτός που είπε πως μονάχη έγνοια είναι η γλώσσα του στις αμμουδιές του Ομήρου...κάτι θα ήξερε και θα ανησυχούσε.

Η ανησυχία του μάλιστα, πήρε και Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα