Στη μάχη των εμβολίων: Ποια «πιάνουν» μεταλλάξεις – Τι γίνεται με συνδυασμούς

Την ώρα που ο πλανήτης μαζεύει τις δυνάμεις του για να δώσει άλλη μια μάχη με τον αόρατο εχθρό, στην Ευρώπη είναι σ’ εξέλιξη μια τεράστια συζήτηση αναφορικά με τα εμβόλια. Η Ευρώπη προτάσσει διαφάνεια στα συμβόλαια των εταιρειών και στον αντίποδα αυτές απαντούν με εγρήγορση και αύξηση της παραγωγής. Παρά τις δεσμεύσεις ωστόσο οι κοινωνίες συνεχίζουν να ζουν με περιοριστικά μέτρα προσμένοντας τους μαζικούς εμβολιασμούς.

Η ΕΡΤ μεταδίδει πάντως ότι το μεγάλο κενό που δημιουργείται σε όλη την Ευρώπη, η οποία στηριζόταν στο εμβόλιο της

AstraZeneca, επιχειρεί να καλύψει το ρωσικό εμβόλιο το οποίο τυγχάνει θερμής υποδοχής από Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες

Η Βρετανία δοκιμάζει κοκτέιλ εμβολίων και οι εταιρείες επικεντρώνονται στην παρασκευή εμβολίων επόμενης γενιάς ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις. Ήδη όλες οι εταιρείες αρχίζουν τις έρευνες για τη δεύτερη γενιά εμβολίων, τη στιγμή που οι μεταλλάξεις του ιού παγκοσμίως φτάνουν τις 4.000. Από αυτές ελάχιστες προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες, όπως της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Σε νέα έρευνα το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα αναμιγνύει τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια. Κάποιοι από τους 820 εθελοντές θα λάβουν δύο δόσεις από διαφορετικά εμβόλια και άλλοι δύο δόσεις από το ίδιο. Τα πρώτα αποτελέσματα για το ποιοι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ανοσία αναμένονται τον Ιούνιο.

Σε διαφορετική έρευνα δοκιμάζεται και ο συνδυασμός των εμβολίων της AstraZeneca και του Sputnik-V.

Τα κοκτέιλ εμβολίων ακόμη και εκείνων που ήταν βασισμένα σε διαφορετικές τεχνολογίες, έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικά στην περίπτωση του έμπολα και της ηπατίτιδας Α και Β.

Σχετικό ρεπορτάζ επίσης της ελληνόφωνης DW δεν αποκλείει παραγωγή του ρωσικού εμβολίου στη Γερμανία.  Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Υγείας «η ρωσική φαρμακευτική εταιρεία του Sputnik V ενδιαφέρεται για έναν εταίρο, με τον οποίο να συνεργαστεί για πιθανή κοινή παραγωγή. Προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε επαφή με την φαρμακευτική εταιρεία με έδρα την πόλη Ντεσάου». Κατά τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν τα δεδομένα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά, αλλά θα πρέπει πρώτα να κατατεθούν στις υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον Σπαν το εμβόλιο έχει τόσο υψηλή αποτελεσματικότητα, γιατί περιέχει διαφορετικό αδενοϊό στην πρώτη και διαφορετικό στη δεύτερη δόση, που κάνει την παραγωγή «πιο πολύπλοκη». Πάντως η ρωσική πλευρά «εξέφρασε την παράκληση» για το εάν υπάρχουν στη Γερμανία ή την Ευρώπη δυνατότητες συμπαραγωγής.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ / dw.com

Διαβάστε επίσης:

Covid19: Η κολχικίνη μειώνει τη διάρκεια νοσηλείας νοσηλευόμενους ασθενείςΠΟΥ: Προτρέπει την Ευρώπη να επιταχύνει τους εμβολιασμούς λόγω των μεταλλάξεων
Keywords
Τυχαία Θέματα