Στη Βουλή η ποινικοποίηση των fake news - Ζήτημα με την ελευθερία του λόγου

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ως το αρμόδιο όργανο για θέματα παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων, σε σχέση με δημοσιογράφους και Μέσα Ενημέρωσης, ζήτησε και συμμετείχε στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, η οποία συνέχισε τη συζήτηση του «Νομοσχεδίου για την ποινικοποίηση πράξεων ηλεκτρονικής επικοινωνίας διά δημόσιου δικτύου», το οποίο παρουσιάζεται ως νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τις ψευδείς ειδήσεις.

Η Πρόεδρος

της ΕΔΔ, Έλλη Κοτζαμάνη, ανέπτυξε τη θέση ότι η όποια διάταξη στον Ποινικό Κώδικα, η οποία θα ρυθμίζει την ποινικοποίηση πράξεων αναφορικά ευρύτερα με το διαδίκτυο και το δημόσιο δίκτυο επικοινωνιών δεν πρέπει καθ’ οιονδήποτε τρόπο να παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης, ούτε να επιτρέπει την a priori λογοκρισία δημοσιογράφων και Μέσων Ενημέρωσης.

Επιπλέον, η όποια συζήτηση για εφαρμογή μέτρων προς καταπολέμηση φαινομένων εξύβρισης ή προσβολής της προσωπικότητας και της ιδιωτικής ζωής, πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και των Μέσων Ενημέρωσης, πρωτίστως δε το δικαίωμα του πολίτη στην ενημέρωση.
Τέλος, ότι στην όποια αναφορά στη νομοθεσία για διασπορά ψευδών ειδήσεων δια δημόσιου δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών, θα πρέπει να είναι σαφής ο διαχωρισμός ανάμεσα στους απλούς χρήστες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και στους δημοσιογράφους ή/και στους χρήστες οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με επίσημα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία ούτως ή άλλως νοούνται σε αυτορύθμιση ως εκ του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Η Πρόεδρος της ΕΔΔ εξήγησε, επίσης, ότι η Επιτροπή έχει περιλάβει ειδική διάταξη για το θέμα της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων στον αναθεωρημένο και εκσυγχρονισμένο Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεντολογίας. Επιπλέον, ο Κώδικας περιλαμβάνει, στις γενικές διατάξεις, αναφορά ενάντια στις ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις και τους υβριστικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, που διασύρουν την τιμή και υπόληψη προσώπων, καθώς και ειδική διάταξη για τα θέματα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, και επί των διατάξεων αυτών νοείται η αυτορύθμιση δημοσιογράφων και ΜΕ.

Η ΕΔΔ άκουσε τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής, καθώς και άλλους φορείς, όπως ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, να διευκρινίζουν πως πρόθεση δεν είναι ο περιορισμός του όποιου δικαιώματος των δημοσιογράφων, ούτε και να επιτρέψουν παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.
Γι’ αυτό και το νομοσχέδιο παραπέφθηκε πίσω στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο ανέλαβε να ακούσει και να λάβει υπόψιν τις θέσεις και απόψεις όλων των φορέων των δημοσιογράφων και των ΜΕ, περιλαμβανομένης της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα