Στην Αγ.Νάπα το συνέδριο της AIPCE - Παρουσιάστηκε ο νέος κώδικας της ΕΔΔ

Στην πρεμιέρα των εργασιών του συνεδρίου της AIPCE (Alliance of Independent Press Councils of Europe) παρουσιάστηκε ο Νέος Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Πρόκειται για τον πρώτο, από το 1997, εκσυγχρονισμό του Κώδικα. Στην παρουσίαση της η Πρόεδρος της Επιτροπής, Έλλη Κοτζιαμάνη αναφέρθηκε εισαγωγικά στην υπόθεση Κίτα και τη συζήτηση που άνοιξε στην κυπριακή κοινωνία τότε, τη δεκαετία του 1990, γύρω από τον ρόλο των Μέσων και των δημοσιογράφων με αφορμή

τη δημοσιοποίηση σε τηλεοράσεις και εφημερίδες της πορείας των ερευνών και εν τέλει της δημοσιοποίησης φωτογραφιών από το σημείο ταφής της Οξάνα Ράντσεβα.

«Η αυξανόμενη κριτική στα ΜΜΕ οδήγησε σε συζητήσεις για το πώς θα μπορούσε να ανανεωθεί ο Νόμος για τον Τύπο του 1989 προκειμένου να διευκρινιστούν τα όρια. Με ορατό τον κίνδυνο να περάσει το δικαίωμα της ρύθμισης στο κράτος και στους πολιτικούς, ΜΜΕ και Δημοσιογράφοι αποφάσισαν, το 1997, τη σύσταση της Επιτροπής Δεοντολογίας των Μέσων Ενημέρωσης.

Ο πρώτος Κώδικας Δεοντολογίας εισήχθη από την Ένωση Δημοσιογράφων Κύπρου, την Ένωση Εκδοτών και τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών οργανισμών. Έξι μήνες μετά, η Επιτροπή επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλάβει και τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και αυτό έγινε ξανά το 2017, προκειμένου να συμπεριληφθούν και τα διαδικτυακά ΜΜΕ», είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι οι τροποποιήσεις κρίθηκαν αναγκαίες, ώστε ο Κώδικας να συνάδει με τις διεθνείς εξελίξεις στη Δημοσιογραφία, με τα ισχύοντα σε άλλες Επιτροπές μέλη της AIPCE, αλλά και με τις απαιτήσεις της κοινωνίας, κυρίως δε με την ανάγκη προστασίας της ελευθεροτυπίας και της ανεξαρτησίας των ΜΕ, ιδιαίτερα σε μια εποχή αμφισβήτησης, αλλά και με την ανάγκη ενίσχυσης της ποιότητας του δημοσιογραφικού περιεχομένου, ως απάντηση στην κριτική.

Ο Κώδικας έτυχε επεξεργασίας από δημοσιογράφους, εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκούς, νομικούς και άλλους επαγγελματίες, προς επίτευξη των στόχων της ΕΔΔ, και κυρίως της αρχής της αυτορρύθμισης, πάνω στην οποία εδράζει τη λειτουργία της η Επιτροπή, ενώ οι βασικές πρόνοιες του Κώδικα διατηρήθηκαν και προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα.

Ταυτόχρονα, ενισχύθηκαν πρόνοιες για το δημοσιογραφικό περιεχόμενο, με αφορμή τις διεθνείς συζητήσεις για θέματα όπως οι ψευδείς ειδήσεις και η παραπληροφόρηση, ενώ παράλληλα ο Κώδικας ενισχύθηκε με πρόνοιες για θέματα που απασχολούν την κοινωνία (διακρίσεις, παιδιά, φύλο, υγεία, σεξουαλικά εγκλήματα, αυτοκτονίες) σε συνεννόηση με αρμόδιους φορείς.

Κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του συνεδρίου έγινε ενημέρωση εκ μέρους των συμμετεχόντων. Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά από εκπροσώπους Γερμανίας και Φινλανδίας για την αύξηση των παραπόνων ειδικά την περίοδο της πανδημίας κυρίως για θέματα εμβολίων. Τα περισσότερα παράπονα δεν είχαν βάση αλλά εδράζονταν κυρίως στην διαφορετική άποψη των παραπονούμενων, όπως ειπώθηκε.

Αυτό που τονίσθηκε από εκπροσώπους αρκετών χωρών ήταν οι δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα Μέσα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των ειδήσεων που έπρεπε να μεταδοθούν. Η στοχοποίηση δημοσιογράφων και Μέσων εν μέσω lockdowns και περιοριστικών μέτρων ήταν στο κέντρο των αναφορών αρκετών εκπροσώπων. Παράλληλα αναφορά έγινε και στον τρόπο κάλυψης και στα παράπονα αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο των εορτασμών 25 χρόνων από την ίδρυσή της, η ΕΔΔ φιλοξενεί στην Αγία Νάπα μεταξύ 19 και 21 Οκτωβρίου την ετήσια Συνάντηση της AIPCE, η οποία θα συγκεντρώνει στην Κύπρο πέραν των 40 ξένων αντιπροσώπων από συμβούλια και επιτροπές δεοντολογίας ευρωπαϊκών χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα